Zdrowe odżywianie w słowie, liczbie i praktycznym działaniu.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Scenariusz lekcji dla klasy II liceum ogólnokształcącego
Advertisements

Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Tajemnicze pismo z mąki
Wykrywanie skrobi w produktach spożywczych
WYNIKI BADAŃ PRZEPROWADZONYCH NA PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH
[Aleksander Dziedzic]
Za pomocą metody Benedicta sprawdzamy, czy w liściu jest skrobia.
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Biologia jako nauka eksperymentalna
„Warzywa i owoce są na 5” Szkoła Podstawowa Nr 12 w Elblągu
EKSPERYMENTY BIOLOGICZNE
Sprawozdanie z projektu Mali Badacze realizowanego w klasach I-III Publicznej Szkoły Podstawowej nr 52 w roku szkolnym 2012/2013.
Jedz smacznie i zdrowo.
Śniadanie daje moc”, ogólnopolska akcja promująca zdrowy styl życia
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
Ekologia – Hit czy kit ?. Dnia o godz w naszej szkole (sala nr 47) odbędzie się debata pt.,,Ekologia hit czy kit. Chcemy porozmawiać
Jak to działa? Zajęcia ekologiczne z elementami fizyki dla uczniów ZET IV-VI przygotowane przez uczniów klasy I Gimnazjum.
Konkurs Czas na Zdrowie
ABC – zdrowego odżywiania
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Rok szkolny 2011/2012.
Publiczne Przedszkole w Dobroniu
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
Sprawozdanie z Akademii Zdrowego Przedszkolaka.
Zespół Szkół w Bakałarzewie
SPRAWOZDANIE Z PRZEBIEGU AKCJI Gminne Przedszkole Nr 4 w Świętoszowicach ul. Mikulczycka Świętoszowice Koordynator akcji - Szarlota Miśkiewicz.
PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 52 W SOSNOWCU
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Publiczny Zespół Szkolno – Gimnazjalny w Dziepółci
Zespół Szkół im. Św. Brata Alberta w Żurawiczkach
Cześć. Jesteśmy uczniami Szkoły Podstawowej nr 69 w Szczecinie
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Śniadanie daje moc !!.
Kółko chemiczne Szkolne wsparcie kapitału kulturowego.
„Śniadanie daje moc” Uczniowie klasy II S.P im Marii Konopnickiej w Kościelnej Wsi wraz z rodzicami i wychowawcą.
Skrzaty” SP W KOLONI „Skrzaty -II kl. z Koloni wiedzę o odżywianiu zdobyły i długo będą żyły.
Zajęcia pozalekcyjne i pozaszkolne z biologii
Projekt edukacyjny w ramach programu Szkoła z Klasą 2
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Czy wiesz co jesz? projekt edukacyjny zrealizowany przez:
Śniadanie daje moc Stowarzyszenie św. Celestyna Mikoszów,
Klasa 2 Szkoła z klasą 2.0.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Polisacharydy.
W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, w dniu 7 listopada 2014 r. uczniowie klas I-III szkoły podstawowej wzięli udział w akcji „Śniadanie.
Bez białka nie ma ciałka!.
8 listopada 2012r. „DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA”
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Wpływ różnych napojów na wzrost i rozwój roślin
Scenariusz lekcji chemii: „Woda jako rozpuszczalnik”
Autorzy: Khava Aboubakarova i Jadwiga Kolewska
Zdrowe Żywienie Człowieka
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Chemia na talerzu – czy wiesz co jesz? Daria Cukierska Ewelina Konieczna Malwina Lipowa Wiktoria Marcinek Paulina Motuzna Jagoda Owsianna Eliza Poniży.
Projekt edukacyjny w ramach programu Szkoła z Klasą 2.0 Jem kolorowo, odżywiam się zdrowo.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Międzyprzedszkolny konkurs wiedzy na temat zdrowego i ekologicznego żywienia.
ABC – zdrowego odżywiania
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Projekt „Po co. Dlaczego. Jak
Zapis prezentacji:

Zdrowe odżywianie w słowie, liczbie i praktycznym działaniu. Działania podjęte w ramach starań o miano Lokalnego Centrum Aktywności Ekologicznej.

Ciekawa lekcja języka polskiego w klasie IV-V Temat lekcji: Czy na lekcji języka polskiego można zrobić zdrowe kanapki?

Uczniowie przeczytali wiersz M. Walczak pt. „Kolorowe kanapki” Uczniowie przeczytali wiersz M. Walczak pt. „Kolorowe kanapki”. Wymienili z czego zrobiona została kanapka i wyrazili opinię czy kanapka z wiersza jest kanapką zdrową. Uzasadniali swoją wypowiedź. Podawali inne przykłady z czego można zrobić zdrową kanapkę.

Następnie uczniowie rozwiązali krzyżówkę – w wyznaczone miejsca wpisywali nazwy owoców i warzyw, które przedstawione zostały na obrazkach. Spośród podanych obrazków warzyw wyszukiwali te, które zostały wymienione w wierszu.

Ciekawa lekcja języka polskiego w klasie I-III gimn Ciekawa lekcja języka polskiego w klasie I-III gimn. Temat lekcji: „Owocowo – warzywny portret człowieka”

Uczniowie otrzymali reprodukcję obrazu Giuseppe Arcimboldo pt Uczniowie otrzymali reprodukcję obrazu Giuseppe Arcimboldo pt. „Cesarz Rudolf II Habsburg jako Wertummus”. Zadaniem uczniów było rozpoznanie jak największej ilości owoców i warzyw z których składała się postać przedstawiona na portrecie. Uczniowie wyszukiwali w Internecie wiadomości na temat owoców i warzyw mało znanych np. karczoch, granat, figa.

Obliczanie wartości kalorycznej produktów – ciekawa lekcja matematyki

W dniach 12.03.2014 oraz 14.03.2014 uczniowie klasy VI Szkoły Podstawowej oraz uczniowie klasy I-II gimnazjum na lekcjach matematyki przygotowywali wiosenne zdrowe przekąski.

W klasie zostały przygotowane trzy stanowiska, przy których uczniowie przygotowywali: kanapki sałatkę warzywną szaszłyki owocowe

Zadaniem uczniów było dokładne umycie i zważenie wszystkich produktów, które zostały użyte do wykonania przekąsek.

Następnie uczniowie odczytywali i interpretowali informacje przedstawione w tabelach kalorycznych wybranych produktów spożywczych. Na koniec obliczali wartości energetyczne wykonanych przekąsek.

„CHEMIA NA TALERZU”

Przebieg zajęć Zajęcia „ Chemia na talerzu” były zajęciami otwartymi, w których mogli wziąć udział wszyscy chętni uczniowie wraz z nauczycielami. Pokazy chemiczne miały na celu: rozwijanie u uczniów umiejętności wykonywania doświadczeń chemicznych, obserwacji i formułowania wniosków, uświadomienie uczniom obecności glukozy, skrobi, tłuszczu , witaminy C w produktach spożywczych, warzywach i owocach oraz ich wpływu na zdrowie człowieka, poznanie podstawowego sprzętu laboratoryjnego, doskonalenie posługiwania się chemicznym sprzętem laboratoryjnym, rozwijanie zainteresowań badawczych.

Wykrywanie glukozy w owocach i warzywach Wprowadzenie: Glukoza występuje w owocach, roślinach i miodzie.  Jest głównym materiałem energetycznym w organizmie ludzkim.  Problem badawczy: Czy w owocach i warzywach jest cukier? Hipoteza: Tak, owoce i warzywa zawierają cukier Pomoce: różne owoce i warzywa, paski do wykrywania glukozy, szalki Petriego Przebieg doświadczenia: pokroić owoce i warzywa ułożyć kawałki owoców i warzyw na szalkach Petriego na każdym kawałku owocu i warzywa położyć paski do wykrywania glukozy po chwili zdjąć pasek i porównać ze skalą na opakowaniu Obserwacje: paski do wykrywania glukozy zaczęły zabarwiać się na różne kolory Wniosek: owoce i warzywa zawierają glukozę w różnej ilości. Im pasek ciemniejszy tym więcej glukozy w owocu lub warzywie.

Wykrywanie skrobi w produktach spożywczych Wprowadzenie : Skrobia jest cukrem złożonym. Podstawowymi źródłami skrobi są bulwy ziemniaków i nasiona zbóż. Do stwierdzenia obecności skrobi wykorzystuje się roztwory jodu – pojawia się wówczas charakterystyczne granatowe zabarwienie.  Problem badawczy: Które produkty spożywcze zawierają skrobię? Hipoteza. Skrobię zawierają chleb, ziemniak, chipsy, paluszki, fasola, ryż Wykonanie. Na szkiełku umieszczamy różne produkty spożywcze: chleb, ziemniak, jabłko, ogórek, ser, krakers (suchar), cukier, chipsy, paluszki, śmietanę, twaróg, pasztet drobiowy, fasolę, ryż Przebieg: Do każdego produktu spożywczego dodajemy krople jodyny i obserwujemy zachodzące zmiany, notujemy i formułujemy wnioski. Obserwacje: Po dodaniu jodyny do produktów spożywczych niektóre z nich zabarwiły się na granatowo. Wnioski: Chleb, ziemniak, chipsy, paluszki, fasola, ryż zawierają skrobie. Skrobię zawiera też pasztet drobiowy.

Wykrywanie tłuszczów w żywności Wprowadzenie: Źródłem tłuszczów są owoce roślin oleistych, np. oliwki, oraz nasiona roślin oleistych, np. słonecznika czy rzepaku. Problem badawczy: Gdzie znajduje się najwięcej tłuszczów? Hipoteza. Najwięcej tłuszczu znajduje się w słoneczniku. Doświadczenie: Potrzebne materiały: -słonecznik -migdały -łuskane orzechy włoskie -serwetki papierowe Wykonanie: Niewielką ilość migdałów rozcieramy w moździerzu. Roztarte ziarna przenosimy na kratkę papieru i przyciskamy je między 2 warstwy kartki. Plamę wysuszyć suszarką do włosów. Trzymając kartkę pod światło stwierdzamy po obecności tłustych plam, czy produkt zawiera tłuszcze, czy też nie. Powtarzamy doświadczenie z pozostałymi produktami. Wynik: Po roztarciu wszystkich produktów, największą ilość tłuszczów zawiera słonecznik Wnioski. Tłuszcze występują w bardzo wielu pokarmach. Słonecznik jest często wykorzystywany do wytworzenia oleju słonecznikowego, ponieważ zawiera dużą ilość tłuszczu.

Wykrywanie witaminy C w sokach Problem badawczy: Czy sok pomarańczowy zawiera witaminę C? Hipoteza W soku pomarańczowym znajduje się witamina C. Potrzebne materiały: -probówka -sok pomarańczowy, napój pomarańczowy, pomarańcza -jodyna -skrobia -zakraplacz - zlewka Wykonanie. Zlewkę napełniamy wodą z kranu. Dodajemy 10 kropli przygotowanej wcześniej skrobi i kroplę jodyny. Następnie do zlewki wkrapiamy po kropli soku pomarańczowego, licząc, po ilu kroplach roztwór całkowicie się odbarwi. Te same czynności wykonujemy z napojem pomarańczowym i sokiem z pomarańczy. Wynik: Po 6 kroplach soku roztwór odbarwił się. Wnioski. Sok pomarańczowy, tak jak wiele innych produktów zawiera witaminę C. Im więcej witaminy C zawiera sok, tym mniej jego kropli potrzeba do odbarwienia skrobi z jodyną.

Efekty W efekcie naszych działań uczniowie na miarę swoich możliwości: doskonalili umiejętności posługiwania się przyrządami optycznymi i Pomiarowymi, ustalili ile kalorii dostarcza zdrowa przekąska, potwierdzili obecność skrobi, tłuszczu, glukozy i witaminy C w wielu produktach spożywczych, rozwijali takie cechy jak dokładność, cierpliwość i spostrzegawczość, rozwijali umiejętność planowania zadań, opisywania ich i wyciągania wniosków, korzystali z różnych źródeł informacji, doskonalili umiejętności pracy w grupie.

Zajęcia przygotowały i przeprowadziły: Julita Bartosiewicz – język polski Dorota Żytko – matematyka Krystyna Janus – chemia