Zdrowe odżywianie w słowie, liczbie i praktycznym działaniu. Działania podjęte w ramach starań o miano Lokalnego Centrum Aktywności Ekologicznej.
Ciekawa lekcja języka polskiego w klasie IV-V Temat lekcji: Czy na lekcji języka polskiego można zrobić zdrowe kanapki?
Uczniowie przeczytali wiersz M. Walczak pt. „Kolorowe kanapki” Uczniowie przeczytali wiersz M. Walczak pt. „Kolorowe kanapki”. Wymienili z czego zrobiona została kanapka i wyrazili opinię czy kanapka z wiersza jest kanapką zdrową. Uzasadniali swoją wypowiedź. Podawali inne przykłady z czego można zrobić zdrową kanapkę.
Następnie uczniowie rozwiązali krzyżówkę – w wyznaczone miejsca wpisywali nazwy owoców i warzyw, które przedstawione zostały na obrazkach. Spośród podanych obrazków warzyw wyszukiwali te, które zostały wymienione w wierszu.
Ciekawa lekcja języka polskiego w klasie I-III gimn Ciekawa lekcja języka polskiego w klasie I-III gimn. Temat lekcji: „Owocowo – warzywny portret człowieka”
Uczniowie otrzymali reprodukcję obrazu Giuseppe Arcimboldo pt Uczniowie otrzymali reprodukcję obrazu Giuseppe Arcimboldo pt. „Cesarz Rudolf II Habsburg jako Wertummus”. Zadaniem uczniów było rozpoznanie jak największej ilości owoców i warzyw z których składała się postać przedstawiona na portrecie. Uczniowie wyszukiwali w Internecie wiadomości na temat owoców i warzyw mało znanych np. karczoch, granat, figa.
Obliczanie wartości kalorycznej produktów – ciekawa lekcja matematyki
W dniach 12.03.2014 oraz 14.03.2014 uczniowie klasy VI Szkoły Podstawowej oraz uczniowie klasy I-II gimnazjum na lekcjach matematyki przygotowywali wiosenne zdrowe przekąski.
W klasie zostały przygotowane trzy stanowiska, przy których uczniowie przygotowywali: kanapki sałatkę warzywną szaszłyki owocowe
Zadaniem uczniów było dokładne umycie i zważenie wszystkich produktów, które zostały użyte do wykonania przekąsek.
Następnie uczniowie odczytywali i interpretowali informacje przedstawione w tabelach kalorycznych wybranych produktów spożywczych. Na koniec obliczali wartości energetyczne wykonanych przekąsek.
„CHEMIA NA TALERZU”
Przebieg zajęć Zajęcia „ Chemia na talerzu” były zajęciami otwartymi, w których mogli wziąć udział wszyscy chętni uczniowie wraz z nauczycielami. Pokazy chemiczne miały na celu: rozwijanie u uczniów umiejętności wykonywania doświadczeń chemicznych, obserwacji i formułowania wniosków, uświadomienie uczniom obecności glukozy, skrobi, tłuszczu , witaminy C w produktach spożywczych, warzywach i owocach oraz ich wpływu na zdrowie człowieka, poznanie podstawowego sprzętu laboratoryjnego, doskonalenie posługiwania się chemicznym sprzętem laboratoryjnym, rozwijanie zainteresowań badawczych.
Wykrywanie glukozy w owocach i warzywach Wprowadzenie: Glukoza występuje w owocach, roślinach i miodzie. Jest głównym materiałem energetycznym w organizmie ludzkim. Problem badawczy: Czy w owocach i warzywach jest cukier? Hipoteza: Tak, owoce i warzywa zawierają cukier Pomoce: różne owoce i warzywa, paski do wykrywania glukozy, szalki Petriego Przebieg doświadczenia: pokroić owoce i warzywa ułożyć kawałki owoców i warzyw na szalkach Petriego na każdym kawałku owocu i warzywa położyć paski do wykrywania glukozy po chwili zdjąć pasek i porównać ze skalą na opakowaniu Obserwacje: paski do wykrywania glukozy zaczęły zabarwiać się na różne kolory Wniosek: owoce i warzywa zawierają glukozę w różnej ilości. Im pasek ciemniejszy tym więcej glukozy w owocu lub warzywie.
Wykrywanie skrobi w produktach spożywczych Wprowadzenie : Skrobia jest cukrem złożonym. Podstawowymi źródłami skrobi są bulwy ziemniaków i nasiona zbóż. Do stwierdzenia obecności skrobi wykorzystuje się roztwory jodu – pojawia się wówczas charakterystyczne granatowe zabarwienie. Problem badawczy: Które produkty spożywcze zawierają skrobię? Hipoteza. Skrobię zawierają chleb, ziemniak, chipsy, paluszki, fasola, ryż Wykonanie. Na szkiełku umieszczamy różne produkty spożywcze: chleb, ziemniak, jabłko, ogórek, ser, krakers (suchar), cukier, chipsy, paluszki, śmietanę, twaróg, pasztet drobiowy, fasolę, ryż Przebieg: Do każdego produktu spożywczego dodajemy krople jodyny i obserwujemy zachodzące zmiany, notujemy i formułujemy wnioski. Obserwacje: Po dodaniu jodyny do produktów spożywczych niektóre z nich zabarwiły się na granatowo. Wnioski: Chleb, ziemniak, chipsy, paluszki, fasola, ryż zawierają skrobie. Skrobię zawiera też pasztet drobiowy.
Wykrywanie tłuszczów w żywności Wprowadzenie: Źródłem tłuszczów są owoce roślin oleistych, np. oliwki, oraz nasiona roślin oleistych, np. słonecznika czy rzepaku. Problem badawczy: Gdzie znajduje się najwięcej tłuszczów? Hipoteza. Najwięcej tłuszczu znajduje się w słoneczniku. Doświadczenie: Potrzebne materiały: -słonecznik -migdały -łuskane orzechy włoskie -serwetki papierowe Wykonanie: Niewielką ilość migdałów rozcieramy w moździerzu. Roztarte ziarna przenosimy na kratkę papieru i przyciskamy je między 2 warstwy kartki. Plamę wysuszyć suszarką do włosów. Trzymając kartkę pod światło stwierdzamy po obecności tłustych plam, czy produkt zawiera tłuszcze, czy też nie. Powtarzamy doświadczenie z pozostałymi produktami. Wynik: Po roztarciu wszystkich produktów, największą ilość tłuszczów zawiera słonecznik Wnioski. Tłuszcze występują w bardzo wielu pokarmach. Słonecznik jest często wykorzystywany do wytworzenia oleju słonecznikowego, ponieważ zawiera dużą ilość tłuszczu.
Wykrywanie witaminy C w sokach Problem badawczy: Czy sok pomarańczowy zawiera witaminę C? Hipoteza W soku pomarańczowym znajduje się witamina C. Potrzebne materiały: -probówka -sok pomarańczowy, napój pomarańczowy, pomarańcza -jodyna -skrobia -zakraplacz - zlewka Wykonanie. Zlewkę napełniamy wodą z kranu. Dodajemy 10 kropli przygotowanej wcześniej skrobi i kroplę jodyny. Następnie do zlewki wkrapiamy po kropli soku pomarańczowego, licząc, po ilu kroplach roztwór całkowicie się odbarwi. Te same czynności wykonujemy z napojem pomarańczowym i sokiem z pomarańczy. Wynik: Po 6 kroplach soku roztwór odbarwił się. Wnioski. Sok pomarańczowy, tak jak wiele innych produktów zawiera witaminę C. Im więcej witaminy C zawiera sok, tym mniej jego kropli potrzeba do odbarwienia skrobi z jodyną.
Efekty W efekcie naszych działań uczniowie na miarę swoich możliwości: doskonalili umiejętności posługiwania się przyrządami optycznymi i Pomiarowymi, ustalili ile kalorii dostarcza zdrowa przekąska, potwierdzili obecność skrobi, tłuszczu, glukozy i witaminy C w wielu produktach spożywczych, rozwijali takie cechy jak dokładność, cierpliwość i spostrzegawczość, rozwijali umiejętność planowania zadań, opisywania ich i wyciągania wniosków, korzystali z różnych źródeł informacji, doskonalili umiejętności pracy w grupie.
Zajęcia przygotowały i przeprowadziły: Julita Bartosiewicz – język polski Dorota Żytko – matematyka Krystyna Janus – chemia