CHLORKI Najbardziej znanym chlorkiem jest NaCl (chlorek sodu) potocznie nazywany solą kuchenną
CHLOREK SODU Chlorek sodu jest surowcem do produkcji prawie wszystkich związków chemicznych sodu i chloru. Roztwór wodny NaCl o stężeniu 0,9% to najprostszy roztwór fizjologiczny Wykorzystywany min. W medycynie farmacji i mikrobiologii Roztwór wodny ma niższą temperaturę krzepnięcia niż zwykła woda dlatego stosuje się go do posypywania oblodzonych dróg
WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE Substancja stała o budowie krystalicznej Bezbarwny Dobrze rozpuszcza się w wodzie
WŁAŚCIWOŚCI CHEMICZNE Sól Słony smak
ZASTOSOWANIE CHLORKÓW Solenie i konserwowanie żywności Posypywanie oblodzonych powierzchni Produkcja związków chemicznych sodu i chloru Medycyna Srebrzenie Fotografika
DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ Prezentacje przygotowali Rafał Mas Paweł Małczak Jan Gryboś Kamil Roseger Mateusz Gałosz