Kształtowanie jakości w przedsiębiorstwie turystycznym

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Eksploatacja urządzeń przetwórstwa spożywczego w aspekcie HACCP, GMP, GHP Dr inż. K. Olszewski.
Advertisements

OSIEM ZASAD ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ.
Słabe strony administracji publicznej wg Narodowej Strategii Spójności 2007
MENEDŻER JAKOŚCI.
SKUTECZNOŚĆ i EFEKTYWNOŚĆ SYSTEMU
KOMPLEKSOWE ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ (TOTAL QUALITY MANAGEMENT - TQM) JAKO KONCEPCJA BUDOWANIA PRZEWAGI KONKURENCYJNEJ, OPARTA NA WSZECHSTRONNYM DOSKONALENIU.
Definicja Clienting to nowe pojęcie, które umożliwia odmiennie niż w tradycyjny sposób postrzeganie marketingu i klientów. Prekursorem tego nurtu jest.

Doświadczenia z udziału w teście systemu AKSES VI Ogólnopolskie Spotkanie Sieciujące OWES – Kraków, październik 2012.
PROGRAM WYKŁADU WSTĘP ORGANIZACJA PRODUKCJI STEROWANIE PRODUKCJĄ
JAKOŚĆ & Metody Jej Pomiaru
JAKOŚĆ PRODUKTU - USŁUGI
zarządzanie produkcją
KONCEPCJE ZARZĄDZANIA ORT
Norma modelowa ISO 9001.
PROCES - baza systemu Jacek Węglarczyk.
SYSTEM ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ
PLANOWANIE w QMS zgodnym z ISO 9001 Jacek Węglarczyk.
DOKUMENTOWANIE PROCESU ZINTEGROWANEGO
Jakość pracy laboratoriów wg PN-EN ISO/IEC Jacek WĘGLARCZYK
Jarosław Kuchta Jakość Oprogramowania
Jarosław Kuchta Dokumentacja i Jakość Oprogramowania
Outsourcing Dlaczego niektórym się opłaca? 23 maja 2013 r. Zamość
Współpraca tłumacza z BT przed zdobyciem i po zdobyciu certyfikatu normy PN:EN Autor: Magdalena Gałczyńska Firma: BTInfo Biuro Tłumaczeń Informatycznych.
Zarządzanie 1. Zarządzanie
Zarządzanie projektami
Adam Walicki - 30 września 2010
AKREDYTACJA LABORATORIUM Czy warto
System zarządzania jakością PN-EN ISO 9001:2001 w Starostwie Powiatowym w Hajnówce.
Usługi Doradcze IMPLEMENT Małgorzata Zaborska
Politechnika Łódzka Instytut Chemicznej Technologii Żywności
CECHY DOBREGO SPRZEDAWCY
Elektroniczne Biuro Obsługi Interesanta Tamara Ossowska Zakopane, 21 czerwca 2001.
JAK SKUTECZNIE WDROŻYĆ SYSTEM ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ
ROZMOWY SPRZEDAŻOWE W HANDLU DETALICZNYM
OD KONTROLI DO AUDITU HACCP
INFORMACJA MARKETINGOWA
Już dawno minęły te czasy, kiedy od pracownika wymagano głównie wykształcenia kierunkowego, a dodatkowe umiejętności odgrywały znikomą lub prawie żadną.
System Przeciwdziałania Zagrożeniom Korupcyjnym
Doskonalenie podstawą sukcesu organizacji Doskonalenie podstawą sukcesu organizacji Prof. nadzw. PG Dr hab. inż. Piotr Grudowski Politechnika Gdańska Wydział.
KONCEPTUALIZACJA WYMAGAŃ DLA PLACÓWEK DOSKONALENIA NAUCZYCIELI
Humanistyczne aspekty zarządzania jakością
Cel wykładu Podstawy zarządzania jakością (Elektronika) (prowadzący: prof.nadzw.dr hab.Zofia Zymonik) Zdobycie przez studenta podstawowych umiejętności.
prof.nadzw.dr hab. Zofia Zymonik
Koncepcje zarządzania jakością (prof. nadzw. dr hab. Zofia Zymonik)
KOSZTY JAKOŚCI Zofia Zymonik
1 KOSZTY JAKOŚCI w międzynarodowych normach ISO serii 9000 (Zofia Zymonik)
KONCEPTUALIZACJA WYMAGAŃ DLA PLACÓWEK DOSKONALENIA ZAWODOWEGO.
Nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć na wszystkie wyzwania... ~ … ale jesteśmy Nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć na wszystkie wyzwania... ~ … ale jesteśmy.
Eksploatacja zasobów informatycznych przedsiębiorstwa.
Szkolenie w dziedzinie uzależnienia od narkotyków
SYSTEM ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM INFORMACJI- wymagania normy ISO 27001:2007 Grażyna Szydłowska.
Zarządzanie przez jakość w MLD część II Czego wymaga klient ? mgr Dorota Skubała Asystent ds.SZJ w MLD Pełnomocnik ISO 9001, Auditor wewnętrzny Zakład.
Konferencja Gdańsk - PODR
Sprzedaż lokalnych produktów trystycznych WARSZAWA_27_10_2015.
Al. Gen. Józefa Hallera 126, Gdańsk, tel Pomorska Nagroda Jakości 2010 Michał Gałecki.
Faza 1: Faza zaprojektowania systemu monitoringu projektu: 1. Inwentaryzacja obietnic złożonych sponsorowi we wniosku - przegląd założeń projektu, opracowanie.
Warszawa, Forum konserwatorskie Białystok 2011.
GROUP Systemy zarządzania wg norm ISO w placówkach medycznych – skuteczne narzędzie zarządzania Prof. dr hab. Marek Bugdol – Auditor Wiodący IMQ Dorota.
Społeczna odpowiedzialność organizacji Zmiany zachodzące w otoczeniu współczesnych organizacji powodują, że ulegają zmianie społeczne oczekiwania wobec.
MICZKO KAROLINA PATEK JOANNA GR. 2B ORGANIZACJE I ICH RODZAJE.
Przywódcza rola kierownictwa w Zarządzaniu Nieruchomościami
Wisła wzdłuż i w poprzek
NOWOCZESNA INFRASTRUKTURA - KLUCZ DLA ROZWOJU GOSPODARCZEGO ŚLĄSKA
SEGMENTACJA RYNKU.
Dr n. o zdrowiu Anna Rybarczyk-Szwajkowska
Dominika Muś TiR, grupa 2b
ISO 9001:2008 SYSTEM ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ w SP ZOZ WSPR w BIAŁYMSTOKU.
CIS Polska - mgr inż. Mirosław Pułyk
Zapis prezentacji:

Kształtowanie jakości w przedsiębiorstwie turystycznym Pojęcie jakości usług turystycznych: - pojęcie deskryptywne- traktuje jakość jako zbiór cech, - pojęcie komparatywne- traktuje jakość stopień realizacji potrzeb nabywcy. „Jakość to suma cech produktu lub usługi, decydująca o zdolności danego wyrobu do zaspokojenia określonych potrzeb” „Jakość usługi to realizacja spełniająca lub przekraczająca oczekiwania nabywcy, czyli usługa jest wysokiej jakości, jeżeli została wykonana co najmniej zgodnie z oczekiwaniami klienta” „Jakość usług turystycznych oznacza stopień, w jakim materialne i niematerialne elementy tworzące ofertę przedsiębiorstwa turystycznego spełniają oczekiwanie nabywcy”

Ocena jakości usług:

Kryteria oceny jakości produktu turystycznego dostępność informacji: w tym komunikatywność personelu, czas na spędzony na poszukiwanie usługi i trudności komunikacyjne z personelem zdecydowanie obniżają jakość usług, dostępność czasowa i przestrzenna, zdolność produktu do zaspokojenia celu usługi, zapewnienie bezpieczeństwa: w czasie korzystania ze środków komunikacji, zwiedzania obiektów lub zajęć rekreacyjnych, a także właściwej i skutecznej opieki medycznej w razie wypadku lub choroby, niezawodność usługi: rozumiana jako powtarzalność jakości i zadawalająca jej realizacja za pierwszym razem,

szybkość realizacji usługi, uczciwość: rozumiana zarówno jako rzetelne oferowanie usług, jak i załatwianie reklamacji, szybkość realizacji usługi, estetyka i ergonomiczna aranżacja otoczenia, kultura obsługi, odpowiednia cena usługi, trwałość efektów: dotycząca usług materialnych, np. naprawy sprzętu turystycznego.

Kryteria ogólne i szczegółowe oceny jakości usługi hotelarskiej Grupa kryteriów Zestaw kryteriów szczegółowych Infrastruktura materialna usługi wyposażenie pokoi, jednostki oferujące usługi na terenie hotelu, urządzenia służące do rekreacji,, gwarantujące łączność klientów z otoczeniem, Niezawodność usług rzetelność usługodawcy, terminowość oferowania usług, powtarzalność cen( przy każdorazowym ich świadczeniu) Wrażliwość usługodawców Szybkość świadczenia usługi, czas i odpowiednia reakcja na życzenia klientów, skuteczność spełniania życzeń klientów, umiejętność doradzania klientom, dyskrecja i umiejętność dochowania tajemnicy przez usługodawcę, Pewność usługi fachowość usługodawców, odpowiedzialność usługodawcy, spolegliwość, bezpieczeństwo klienta, zufanie do usługodawcy (uczciwość) Znajomość potrzeb klienta umiejętność rozpoznania potrzeb i oczekiwań klientów, umiejętność łatwego nawiązywania kontaktów przez usługodawcę, zrozumienie potrzeb i problemów klientów.

Współczesne systemy zarządzania jakością ISO 9001 – do głównych wymagań tego systemu należą m.in. wprowadzenie nadzoru nad dokumentacją i zapisami, zaangażowanie kierownictwa w budowanie systemu zarządzania jakością, usystematyzowanie zarządzania zasobami, ustanowienie procesów realizacji wyrobu, dokonywanie systematycznych pomiarów (zadowolenia klienta, wyrobów, procesów). Wszystkie te wymagania są szczegółowo opisane w przedmiotowej normie i uwzględniają osiem zasad jakości: - zorientowanie na klienta (pozycja organizacji na rynku jest zależna od jej klientów), - przywództwo (kierownictwo organizacji wypracowuje kierunki jego rozwoju), - zaangażowanie ludzi (najcenniejszym dobrem organizacji są ludzie), - podejście procesowe (skuteczność i efektywność organizacji zależą w głównej mierze od jakości realizowanych w niej procesów), - systemowe podejście do zarządzania (zarządzanie jakością jest traktowane jako zarządzanie wzajemnie ze sobą powiązanymi procesami), - ciągłe doskonalenie (stałym celem organizacji jest ciągłe doskonalenie realizowanych w niej procesów), - rzeczowe podejście do podejmowania decyzji (podejmowanie decyzji opiera się na analitycznej, logicznej bądź intuicyjnej analizie wszelkich dostępnych danych i informacji), - wzajemne korzyści w stosunkach z dostawcami (tworzenie wzajemnie korzystnych stosunków dostawcami materiałów i usług stanowi dla organizacji gwarancję wysokiej jakości).

„Kompleksowe zarządzanie jakością". TQM - skrót pochodzi od angielskich słów Total Quality Management, co tłumaczone jest na język polski jako „Kompleksowe zarządzanie jakością". Pięć zasad, którymi cechuje się TQM: - zaangażowanie kierownictwa (przywództwo), - koncentracja na klientach i pracownikach, - koncentracja na faktach, - ciągłe doskonalenia, - powszechne uczestnictwo.

HACCP- to skrót pierwszych liter angielskiej nazwy Hazard Analysis and Critical Control Point „Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontroli” HACCP pozwala eliminować zagrożenia już od momentu powstania surowca dając  konsumentowi bezpieczny produkt. Zagrożeniem jest wszystko, co może przynieść szkodę konsumentowi.  Wyróżnia się trzy rodzaje zagrożeń: mikrobiologiczne (bakterie, wirusy),  fizyczne, np. szkło, piasek, - chemiczne, np. środki ochrony roślin, detergenty.