Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Jak przygotować dietetyczne spaghetti ?
Krewetki po tajsku.
Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
Autor: Adrianna Szalonka
Książka Kulinarna polsko-brytyjska 1.
Kuchnia Francuska Kuchnia francuska nie jest bardzo zróżnicowana występują dania wykwintne ,słodkie. Znane restauracje, modne miejsca, brasseries (piwiarnie),
Potrawy w Unii Europejskiej
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
KSIĄŻKA KUCHARSKA.
Wykonały: Klaudyna Styś i Paulina Michalczyk
Ryby i owoce morza.
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
KUCHNIA WIETNAMSKA.
Książeczka kucharska:
The traditional Bulgarian Dishes. 4 tomatoes – 4 pomidory 1 large cucumber – 1 duży ogórek 4 green or red peppers – 4 zielone lub czerwone papryki 1.
Potrawy i przepisy Meksyku
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Kuchnia Japońska Ten slajd będzie poświęcony kuchni i kulturze Japonii.
Sałatka Grecka..
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
WIEM,CO JEM !.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c.
O Slow Food i trendach kulinarnych
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia francuska krowa.
Lunch: Pierś z kurczaka w kokosowym curry Deser: Trifle.
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
II śniadanie- dlaczego tak ważne?
NOWOŚĆ NA RYNKU POLSKIM
ULUBIONA POTRAWA SZYMON DROGOSZ, KL. VB. FRYTKI Z KOTLETEM Z PIERSI KURCZAKA, Z KETCHUPEM.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Autorzy : Agnieszka Krzemień Emilia Śmieszkowicz Amelia Szromba Klasa 1a.
Sałatka Chewbacca Ksenia Wójcik, Gosia Kulka, 3c.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Kuchnia bez tajemnic i granic
2011/2012 폴란드어 강좌 Season II ( – )
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak

Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu - 1 łyżka imbiru ( krojonego)

-sok z 2 limonek - pieprz ziarnisty - sól z Wieliczki -0,5 łyżeczki startej trawy cytrynowej - majeranek - 1 pierś z kurczaka

Sposób przygotowania: Wlej do miski oliwę,dorzuć miodu i soku z limonek. Pieprz rozgnieć w moździerzu i wrzuć łyżeczkę do miski. Dosyp trochę soli i trawy cytrynowej. Dorzuć imbir i cynamon. Mieszaj 2-3 minuty. Włóż pierś z kurczaka i odłóż na 1 dzień w chłodne miejsce. Piecz w piekarniku mięso razem z marynatą, przez minut w temperaturze 150 stopni.

Kurczak al’a Wilanów 1 porcja - przecier z dwóch pomidorów - 1 kubek wody - 10 liści bazylii - 4 ząbki czosnku

-sól i pieprz -0,5 łyżeczki trawy cytrynowej -1 pierś kurczaka Sposób przygotowania: Wlej do garnka przecier pomidorowy i wodę. Dorzuć bazylię, pieprz, sól i ząbki czosnku. Wrzuć pierś z kurczaka i zamknij pokrywą. Gotuj przez 1 godzinę.

Pstrągi na słodko i na ostro Na słodko: -1 łyżeczka miodu -1 łyżeczka cynamonu -1 łyżeczka rozgniecionego świeżego imbiru

-2 listki bazylii -1 pstrąg Sposób przygotowania: Zdejmij łuski z pstrąga i go umyj, rozetnij mu brzuch. Włóż do środka miód, cynamon, imbir i bazylię. Piecz przez 30 minut w temperaturze 150 stopni.

Na ostro : - 1 mały pomidor - 3 rozgniecione ząbki czosnku - sałata - pieprz i sól - 4 listki bazylii - 1 pstrąg

Sposób przygotowania: Zdejmij łuski z pstrąga i go umyj, rozetnij mu brzuch. Włóż pokrojonego pomidora, bazylię, czosnek i posyp pieprzem i solą. Rybę owiń sałatą i piecz przez 30 minut w temperaturze 150 stopni.

Kurczak po myśliwsku - masło - olej -4 duże prawdziwki - pieprz i sól - 1 pierś z kurczaka

Sposób przygotowania: Wlej na patelnię 1 łyżeczkę oleju i 0,1 masła. Prawdziwki pokrój w kosteczkę i wrzuć na patelnie. Włóż pierś z kurczaka i smaż do zarumienienia.

Sałatka na słodko - 0, 5 sałaty mrożonej - 5 łyżek brązowego cukru -3 łyżeczki miodu

- 0,5 dużego pomidora - 1 łyżeczka trawy cytrynowej - przecier z 0,25 pomidora - 7 liści bazylii

Sposób przygotowania: Wrzuć miód, cukier, sałatę i bazylię do miski. Mieszaj przez 2 minuty. Dolej przecier i mieszaj przez 2 minuty.

Napój królewski sok z 3 limonek - 5 łyżeczek brązowego cukru - 3 szklanki wody

Sposób przygotowania: Wyciśnij sok z limonek. Wlej do dzbanka. Dosyp cukier i dolej wody. Wymieszaj. Przelej do kilku pucharów.

Życzymy smacznego!