Aleksandra Mazur Marta Musioł Julia Niesłuchowska

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kryteria wyboru żywności
Advertisements

DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
[Aleksander Dziedzic]
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
EDUKACJA PROZDROWOTNA
AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY”
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Zdrowy styl życia.
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
Produkty spożywcze niezalecane i szkodliwe
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Produkty spożywcze niezalecane i szkodliwe
Konkurs Czas na Zdrowie
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowe Odżywianie.
Substancje antyodżywcze - czego nie jeść?
W trosce o zdrowie.
ZDROWO SIĘ ODŻYWIAMY Jemy warzywa i owoce.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
„Uczymy się o jedzeniu w ekologicznym znaczeniu ”
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Śniadanie daje moc !!.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
W zdrowym ciele zdrowy duch!
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
Dlaczego warto czytać etykiety na produktach żywnościowych?
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
Dekalog zdrowego żywienia.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
ŻYWIENIE.
smiletemplates
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
9 najzdrowszych owoców.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
CZEKOLADA.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Prezentacje przygotowały Rzepki - Zamiast słodyczy jedz warzywa i owoce! - Jedz mniej, ale częściej! - Ćwicz przynajmniej pół godziny dziennie! Jak zwalczyć.
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
Zdrowe Żywienie Człowieka
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Poznajemy składniki pokarmu.
ZŁE NAWYKI ŻYWIENIOWE.
Legenda litwińskich potraw
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO WEDŁUG KLASY Id…
Wyk. Przemysław Dubiński
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Zapis prezentacji:

Aleksandra Mazur Marta Musioł Julia Niesłuchowska „Wiem co jem” Aleksandra Mazur Marta Musioł Julia Niesłuchowska

Majonez Przeciętny Polak zjada go 1,5 kg rocznie. Statystycznie 9/10 z nas jako dodatek do sałatki lub innej potrawy wybrałoby właśnie majonez, ale czy wiemy z czego tak naprawdę się składa ? Prawdziwy majonez powinien składać się z żółtek, oleju i soku z cytryny, dla urozmaicenia smaku możemy dodać również odrobinę cukru lub miodu. A co dodają do majonezów producenci?

Składniki majonezu Lista składników majonezu jest naprawdę szokująca, zamiast prawdziwych jaj producenci dodają spasteryzowane jaja w proszku, ażeby zagęścić tę wodę, która jest podstawowym składnikiem używa się rozmaitych zagęstników i spulchniaczy. Z całą pewnością nikt z nas kupując majonez nie wie, że w środku znajduje się kawałek drzewa egzotycznego. Najczęstszym zagęstnikiem jest guma guar wytwarzana z nasion azjatyckiego drzewa, guma ta w nadmiarze może wywołać wzdęcia oraz mdłości.

Stemple na jajkach: Cyfra na stemplu mówi o tym w jakich warunkach żyje kura. 3- chów klatkowy 2- chów ściółkowy 1- hodowla wolno wybiegowa 0- chów ekologiczny

Banan Jest najlepszy z owoców , ponieważ kupuje go aż 80 % Polaków. Rocznie zjadamy go aż 5 kg na osobę. Jest też dodatkiem do wielu produktów spożywczych np. do deserów. Banany trafiają do nas z Kolumbii, Ekwadoru i Kostaryki. Mają mało tłuszczu, 10 witamin, 18 minerałów i błonnik. Polecane są sportowcom, pracującym umysłowo i studentom podczas sesji. Ważny jest też kształt bananów, idealny banan powinien być okrągły. Jeden średni banan zawiera 120 kcal.

Rodzaje bananów Banan zielony: jest twardy niedojrzały ma mało cukru Całkowicie żółty: jest miękki słodki utrzymuje się przez 2-3 dni

Banan Brązowe plamki na bananie świadczą o tym, że banan jest w najlepszym okresie do spożycia, dlatego, że w zielonym bananie stosunek skrobi do cukru wynosi 20:1, a w bananie z brązowymi kropkami wynosi 1:20, taki banan to sama słodycz. Niedobry jest banan z białymi końcówkami, oznacza to, że do ich zakonserwowania użyto dużo środków chemicznych, żeby przeżyły w transporcie.

Sałata Statystycznie jeden Polak zjada jej rocznie 15 główek rocznie. Jedni ją lubią inni znów nie. Może być na kanapce lub jako dodatek do dania głównego. Sałata jest w Polsce bardzo często badana. Posiada: witaminę C witaminę E składniki mineralne wapń kwas foliowy, który korzystnie wpływa na układ nerwowy błonnik, regulujący pracę jelit

Rodzaje sałaty głowiasta rzymska lodowa karbowana

Masło Badanie pokazują, ze w Polsce jemy coraz mniej masła. W tej chwili ok. 4 kg na głowę. A wiec to dobrze ponieważ masło to tłuszcz zwierzęcy a więc mniej zdrowy niż roślinny. Prawdziwe masło powstaje z śmietany, 3/4 z tłuszczu a pozostałe składniki to woda oraz witaminy a, e, i d.

Masło W sklepach możemy kupić: MASŁO EXTRA, które powstaje z ukwaszonej śmietanki i musi mieć co najmniej 82% tłuszczu, ma 6 razy mniej laktozy niż masło śmietankowe.

Masło MASŁO ŚMIETANKOWE, w przeciwieństwie do masła extra powstaje z nieukwaszonej śmietanki i może mieć nawet 10% mniej tłuszczu.

Przechowywanie masła Ponieważ masło bardzo łatwo chłonie inne zapachy warto je włożyć do szklanego pojemnika. Powinniśmy je przechowywać w lodówce w temperaturze 5 stopni. Pod wpływem światła i wysokiej temperatury masło jełczeje i powstają w nim substancje toksyczne.

DZIĘKUJEMY ZA WYSŁUCHANIE