„Zdrowa i bezpieczna żywność”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Dodatki do żywności „E”
Advertisements

Przepisy prawa dotyczące żywności
Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
[Aleksander Dziedzic]
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
DLACZEGO SUPLEMENTY DIETY są nam potrzebne ?
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
1.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
Tego potrzebuje Twoje dziecko. Czym jest Pinky? Bogaty naturalny suplement diety dla dzieci zawierający witaminy i minerały. Może zwiększyć ochronę organizmu.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Organizmy zmodyfikowane genetycznie
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zdrowe Odżywianie.
Substancje antyodżywcze - czego nie jeść?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Racjonalne Odżywianie
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowy styl życia.
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
Zdrowe odżywianie.
ZWIĄZKI TOKSYCZNE W ŻYWNOŚCI
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Zdrowy styl życia.
Jem zdrowo.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Regularne i zdrowe odżywianie 
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
TO JEST TWÓJ CZAS NA ZDROWIE
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
Kwas askorbinowy .
Zapis prezentacji:

„Zdrowa i bezpieczna żywność” Katarzyna Wojnar kl. IITA Literatura: „Technika w praktyce” – zajęcia żywieniowe; K.Wilczek, E Uljasz

Jak rozpoznać zdrową żywność? Wszyscy producenci żywności w Polsce muszą spełniać odpowiednie wymogi sanitarno-higieniczne, organizacyjne i techniczne, określane przez standardy dobrej praktyki produkcyjnej-GMP oraz dobrej praktyki higienicznej-GHP. Wszystkie przedsiębiorstwa związane z żywnością i żywieniem zobowiązane są do opracowania i wdrożenia systemu HACCP. Na swoich stronach internetowych producenci żywności podają ponadto uzyskane certyfikaty jakości i zgodności, oznaczone np. symbolami ISO, PN, EN.

Dodatki do żywności Producenci żywności chcą sprzedać jak najwięcej swoich produktów , dlatego starają się aby produkty na sklepowych półkach wyglądały zachęcająco. Dla tego przy ich produkcji dodaje się różne konserwanty przedłużające świeżość produktów (np. E200-E299), a także barwniki (E100-E199), przeciwutleniacze, regulatory kwasowe (E300-E399), wzmacniacze smaku (E600-E699), skrobie modyfikowane (E400-E499) i wiele innych. W Polsce maksymalną ilość dodatków określa Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 18 września 2008r.

Dodatki dla zdrowia Wzbogacenie produktów w witaminy i pierwiastki śladowe nazywamy suplementacją żywności. Suplementacja ma na celu uzupełnienie ewentualnych niedoborów tych składników w diecie. Dodatki do żywności różnią się od suplementów tym, że dodatki nie są niezbędnymi składnikami pożywienia. Można ich w ogóle nie jadać. Nie oznacza to, że musimy jeść żywność suplementowaną- w dobrze skomponowanym jadłospisie nie zabraknie witamin oraz mikro- i makroelementów.

Substancje antyodżywcze- czego nie jeść Substancje antyodżywcze- szkodliwe,ograniczające lub uniemożliwiające wykorzystanie składników odżywczych w pożywieniu np. amigdalina, awidyna, kwas erukowy, kwas szczawiowy, solanina. Poza substancjami antyodżywczymi groźne są dla nas grzyby (pleśnie) oraz bakterie (np. listeria, salmonella). Wytwarzają one silne trucizny-toksyny, takie jak np. jad kiełbasiany czy mykotoksyny.

AMIGDALINA Występuje w gorzkich migdałach, pestkach wiśni, śliwek, brzoskwiń, moreli. Jej spożycie może prowadzić do poważnych zatruć cyjanowodorem. Nie rozłupuj takich pestek i nie wyjadaj ich zawartości, rób przetwory tylko z drylowanych owoców pestkowych!!!

AWIDYNA Występuje w surowym białku jaj (zanika po ugotowaniu lub usmażeniu). Jej spożycie ogranicza wchłanianie witaminy H, co prowadzi do poważnych zmian skórnych. Unikaj jadania surowej piany z białek!!!

KWAS ERUKOWY Hamuje wzrost i wywołuje zmiany w mięśniu sercowym. Jemu właśnie złą opinię zawdzięcza olej rzepakowy, lecz produkowane obecnie oleje rzepakowe pozbawione są kwasu erukowego i można je bezpiecznie używać.

KWAS SZCZAWIOWY Obecny w szczawiu, szpinaku, rabarbarze. W organizmie łączy się z jonami wapnia (powodując niedobry wapnia) i jako szczawian wapnia osadza się w nerkach prowadząc do kamicy nerkowej; żeby kwas szczawiowy mógł szkodzić, trzeba by codziennie spożywać produkty, które go zawierają.

SOLANINA Trucizna występująca w kiełkujących ( zbyt długo przetrzymywanych) ziemniakach oraz zielonych pomidorach. Może powodować silne zatrucia pokarmowe. Nie jedz zielonych pomidorów ani starych ziemniaków, na których widać obszary zielonego miąższu!!!

Żywność zdrowa i jeszcze zdrowsza Na świecie jest coraz więcej osób otyłych i dotkniętych chorobami związanymi ze złym sposobem odżywiania. Nie można nikogo zmusić by zdrowo żył. To nasz wybór i warto go świadomie dokonać, a żeby to uczynić trzeba mieć niezbędną wiedzę. Jeśli decydujesz się odżywiać zdrowo, koniecznie naucz się czytać etykiety. Wybieraj produkty, które się dobrze oznakowane, a ich skład nie budzi zastrzeżeń!!!

Na etykietach muszą się znaleźć następujące informacje: Nazwa produktu oraz masa netto, Nazwa i adres producenta (ułatwia złożenie reklamacji lub skargi), Skład, Termin przydatności do spożycia, Sposób przegotowania i warunki przechowywania-jeśli trzeba.

Odżywki i napoje energetyczne Odżywki to koncentraty, zawierające białka, cukry, tłuszcze,witaminy i minerały. Do odżywek należą także tzw. napoje izotoniczne, które pozwalają uzupełnić wodę i elektrolity. Odżywki zostały opracowane z myślą o sportowcach- mają zrównoważyć wzmożone zapotrzebowanie organizmu przy intensywnym wysiłku fizycznym. Preparatu nie powinny spożywać dzieci poniżej 16 roku życia. Poza napojami izotonicznymi, w sklepach można dostać również napoje energetyczne. Ich nadmierne spożywanie może prowadzić do uszkodzenia układu nerwowego, odwodnienia lub problemów kardiologicznych. Ich również nie powinny spożywać osoby poniżej 16 roku życia.

Produkty nisko kaloryczne light - wątpliwa lekkość Wraz z modą na odchudzanie wykreowany został rynek produktów niskokalorycznych, określanych przymiotnikami „light” inaczej lekki lub „slim” inaczej szczupły. Produkty light zwierają mniej kalorii niż ich normalne odpowiedniki, a to za sprawą obniżonej wartości tłuszczu i zastąpienia cukru słodzikami. Zjadamy przez to nieprzyswajalne związki chemiczne.

Żywność modyfikowana genetycznie Celem tworzenia roślin zmodyfikowanych genetycznie jest przede wszystkim uzyskiwanie odmian wykazujących pożądane cechy użytkowe jak np. większa odporność na choroby, szkodniki czy niekorzystne warunki środowiska zwiększona zawartość pewnych składników, np.witamin, zmniejszona zawartość niektórych białek, np. powodujących alergie u ludzi.

Prezentacje przygotowała Katarzyna Wojnar. Dziękuje za uwagę  Prezentacje przygotowała Katarzyna Wojnar.