ZASTOSOWANIE GENETYKI W ROLNICTWIE

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Biotechnologia zespół technologii, służących do wytwarzania użytecznych, żywych organizmów lub substancji pochodzących z organizmów lub ich części. Inaczej.
Advertisements

Zastosowanie materiałów promieniotwórczych w:
Kierunki genetycznych modyfikacji roślin
ODŻYWIANIE Jedz zdrowo i kolorowo!.
Rośliny transgeniczne oporne na szkodniki
Biotechnologiczne metody ochrony upraw rolnych
[Aleksander Dziedzic]
Hodowla transgeniczna - tworzenie ulepszonych odmian GM
Chcę żyć ekologicznie.
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Rośliny uprawne i chwasty
Organizmy zmodyfikowane genetycznie są szansą czy zagrożeniem
Podstawy inżynierii genetycznej i jej zastosowanie
GENETYCZNE MODYFIKOWANE ORGANIZMY (GMO) A ŚRODOWISKO
Organizmy GMO Czyli organizmy zmodyfikowane genetycznie.
dobre zasilanie – lepsze plonowanie
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
ORGANIZMY MODYFIKOWANE GENETYCZNIE
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Organizmy zmodyfikowane genetycznie
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Substancje antyodżywcze - czego nie jeść?
Biotechnologia.
GMO – fakty i mity.
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
GMO – szansa czy zagrożenie?
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Wykorzystanie roślin przez człowieka
Organizmy modyfikowane genetycznie
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
WIRUSY.
PROMIENIE ULTRAFIOLETOWE.
Jak chronić Ziemię? Projekt edukacyjny w klasie II szkoły podstawowej.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Bez białka nie ma ciałka!.
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Biotechnologia a medycyna
GMO czyli organizmy genetycznie ulepszone
Organizmy Modyfikowane Genetycznie
1.26. Osiągnięcia inżynierii genetycznej
Martyna Furtak kl. 1 TT. (Genetically Modified Organisms), to organizmy których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Według art. 3 ustawy z.
G.M.O.- korzyści i zagrożenia
Jest to roślinna żywność, która ma zmieniony materiał genetyczny. Takim roślinom wszczepia się obce geny w celu uzyskania nowych, lepszych właściwości.
Julia Pankiewicz Klasa II TE
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Joanna Szczypta I TE. Organizmy zmodyfikowane genetycznie w skrócie GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to organizmy, których geny zostały celowo.
Wyk. Karolina Zarzycka I TE. GMO czyli Organizmy Modyfikowane Genetycznie są to rośliny lub zwierzęta, które dzięki modyfikacji w ich genomie - materiale.
WYKONAŁ: JAROSŁAW ŁĄCZUK KL. IIB © by Lacznik 2oo9 Są to wszystkie działania zmieniające strukturę DNA.
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
ORGANIZMY ZMODYFIKOWANE GENETYCZNIE
Przepis na migdały. Udomowienie roślin Proces, w którym świadomie lub nieświadomie zmienia się cechy genetyczne roślin. Proces, w którym świadomie lub.
Ciemna strona GMO.
Wykonała: Barbara Minczewska
Biotechnologia tradycyjna. Czym jest biotechnologia?  Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się wykorzystaniem procesów biologicznych.
Choroba prostaty a dieta
GMO.
Stymulator rozwoju owoców
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Zapis prezentacji:

ZASTOSOWANIE GENETYKI W ROLNICTWIE Żywność modyfikowana genetycznie, obietnice a rzeczywistość.

Co to jest genetyka?  Genetyka to nauka o dziedziczności i zmienności organizmów. Wykorzystuje się ją w kryminalistyce, archeologii, medycynie, hodowli i rolnictwie.

Co to jest GMO? GMO (z ang. Genetically Modified Organism - organizm modyfikowany genetycznie) - to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych wskutek krzyżowania lub naturalnej rekombinacji.

Cele GMO: wzmocnienie pozytywnych cech lub osłabienie negatywnych, dodanie nowych właściwości, zmniejszenie kosztów produkcji,

Hodowla roślin: Tradycyjna: - nowe kombinacje tysięcy genów warunkujących różne cechy - przenoszenie całych genomów - długotrwały proces (wytworzenie odmiany trwa 10-15 lat) - ograniczenia do gatunków, które mogą się krzyżować. Inżynieria genetyczna: - przenoszenie pojedynczych genów warunkujących znane cechy - możliwość przenoszenia genów pomiędzy gatunkami - wysokie koszty technologii

Modyfikacje, jakim podlegają organizmy można podzielić na trzy grupy: zmieniona zostaje aktywność genów naturalnie występujących w danym organizmie, do organizmu wprowadzone zostają dodatkowe kopie jego własnych genów, wprowadzany gen pochodzi z organizmu innego gatunku (organizmy transgeniczne).

Sposoby wprowadzania genów do roślin: - wykorzystanie bakterii glebowej Agrobacterium tumefaciens, - mikrowstrzeliwanie.

Poprawa jakości cech roślin: - zmiana kompozycji aminokwasów; - zmiana składu kwasów tłuszczowych; - możliwości produkcji w roślinach tłuszczów o określonej budowie;

Kukurydza: - odporność na owady, - wytwarzanie substancji używanych do wyrobu leków lub szczepionek, Ziemniaki: - wzrost zawartości skrobi, - odporność na herbicydy, stonkę ziemniaczaną, wirusy, - "słodkie ziemniaki" - wprowadzenie genu odpowiedzialnego za wytwarzanie słodkiego białka, - odporność na ciemnienie pouderzeniowe - większa trwałość, - mała zawartość substancji szkodliwych na człowieka, występujących w surowych ziemniakach. Pomidory: - spowolnienie dojrzewania, większa trwałość - większa zawartość suchej masy, - intensywniejsza barwa, cieńsza skórka.

Truskawki: - wyższa słodkość owoców, - spowolnienie dojrzewania, - odporność na mróz. Soja: - odporność na środki ochrony roślin, - odporność na wirusy, herbicydy, szkodniki, - obniżona zawartość kwasu palmitynowego. Rzepak: - zmniejszona zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, - większa zawartość kwasu lauronowego.

Buraki cukrowe: - odporność na herbicydy i szkodniki, - dłuższy okres przechowywania bez strat w zawartości cukru. Ryż: - zwiększona produkcja beta-karotenu, prekursora witaminy A. Sałata: - produkująca szczepionkę na zapalenie wątroby typu B. Pszenica: - zwiększenie zawartości glutenu - lepsza mąka.

Dynia: - odporność na grzyby, Winogron: - odmiany bezpestkowe, Banany: - odporność na wirusy i grzyby - zakażają się poprzez uszkodzenia w transporcie, Kapusta: - odporność na szkodniki, mniejsze wymiary główek.

Światowa uprawa GMO: Na świecie najczęściej modyfikowanymi roślinami są: kukurydza, pomidory, soja zwyczajna, ziemniaki, bawełna, melony, tytoń. W Europie najczęściej modyfikuje się: kukurydzę, rzepak, buraki cukrowe, ziemniaki. Kraje produkujące najwięcej GMO to w kolejności: USA, Argentyna, Kanada, Brazylia, Chiny, RPA.

Kontrowersje wokół GMO: Modyfikacje genetyczne budzące najwięcej kontrowersji to przeważnie wprowadzenie genów pochodzących z innych gatunków, które nadają modyfikowanemu organizmowi pożądaną cechę, nie występującą u niego naturalnie.

Zdrowie- możliwość pojawienia się nowych alergenów; użycie wirusów jako nośników w transgenicznych roślinach i zwierzętach (możliwość mutacji tych wirusów); możliwość uodpornienia się na antybiotyki- stosowanie antybiotyków jako genów markerowych może spowodować wytworzenie genów odpornych na te antybiotyki; Środowisko- możliwość powstawania krzyżówek międzygatunkowych nie występujących w przyrodzie- zagrożenie dla bioróżnorodności; rozprzestrzenianie się pyłków roślin z upraw GMO może skazić plantację roślin uprawianych ekologicznie; możliwość wywołania niekontrolowanych przez inżynierię genetyczną mutacji i powstanie np. „superchwastów”, odpornych na szkodniki. Etyka- wprowadzanie genów ludzkich do innych organizmów; wystąpienie tzw. efektu ciągłości- zanieczyszczenia genami, w przeciwieństwie do skażeń chemicznych nie da się usunąć. Największe obawy wzbudza jednak bezpośrednia szkodliwość produktów GMO względami organizmu ludzkiego. Uważa się, że białka będące produktami ekspresji transgenów, mogą modyfikować przebieg metabolizmu komórek i prowadzić do powstania związków szkodliwych, mogących powodować szereg chorób, uczuleń itp. Obawy te są uzasadnione, jako że zdarzały się przypadki wystąpienia wysypek po spożyciu produktów GMO. Prawda jest jednak taka, że wiele spośród tradycyjnych produktów żywnościowych również powoduje uczulenia.

Źródła Ustawa o GMO, z 22.VI.2001 http://www.biotechnolog.pl http://natemat.pl/3133,gmo-truje-czy-zbawia-jak-dziala-zywnosc-modyfikowana-genetycznie http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,7014280,GMO_pod_lupa.html

Wykonawcy: Eryk Ślęczek Marta Klimczak Weronika Dulowska Klasa 3D