Przeliczniki kuchenne

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Porównanie wartości kalorycznej i odżywczej produktów spożywczych
Advertisements

Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
JAK ZIARNO STAJE SIĘ CHLEBEM
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
Opracowała: Katarzyna Skałubińska Klasa III b
Proste zapytania w języku SQL
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
ANALIZA BADANIA STATYSTYCZNEGO
Woda jako nieodłączny składnik żywności.
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Szkoła Podstawowa w Milejowie
Potrawy Irlandzkie.
Program „Mój własny chleb!”
Jan Paweł II.
System Sika Unitherm Steel S w wielkościach bezwzględnych
Kuchnia tajska.
Książeczka kucharska:
Zdrowa dieta Europejczyka
Podstawy przetwórstwa spożywczego
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Mateusz Boguń prezentuje presents.
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Wykonała Paulina Bielajewa
Matematyka jest wszędzie !!!
Przygotowałyśmy miejsce pracy, zebrałyśmy potrzebne produkty oraz naczynia i zaczęłyśmy przygotowywać mazurek… najpierw mąka..
Program „Mój własny chleb!”
Projekt edukacyjny „Zdrowe żywienie”
Zdrowa dieta Europejczyków
Nasz przepis na chleb.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Ciasto biszkoptowe.
Poznajemy pracę młynarza
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
BAW SIĘ I UCZ! ŚWIETLICA SZKOLNA PRZYJAZNA UCZNIOWI
w Cukierni Belle Epoque”
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
Zakwaszenie to dzisiaj bardzo poważny problem
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Lunch: Pierś z kurczaka w kokosowym curry Deser: Trifle.
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Krem warzywny z lanymi kluskami
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
ŻYWIENIE W CHOROBACH JELIT
Składniki ciasta i podział ciast
Podróże po świecie Smaki Europy.
Boże Narodzenie. Autor : Julia Waś V B.
Święta Bożego Narodzenia
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Krem z porów Składniki: ● 4 – 6 średnich porów ● 1 – 2 małe marchewki ● seler (kawałek od warzywa średniej wielkości) ● 1 średniej wielkości pietruszka.
Zasady prawidłowego żywienia dla dzieci w wieku przedszkolnym Agnieszka Sulikowska, 2015 r.
Gdziekolwiek spojrzysz - proporcje.
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
Produkty szczególnie bogate w potas:
Zdrowe przysmaki klasy 1 e
Robimy zakupy, czyli z matematyką na co dzień
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Hawajskie pieczenie polskiego chleba
Placki z jabłkami / apple pancakes
Zapis prezentacji:

Przeliczniki kuchenne

1 łyżka to 15 ml, a 1 łyżeczka 5 ml. Mleko Olej Śmietana 30% Śmietana 18% Mąka pszenna Mąka pszenna chlebowa Mąka pszenna razowa Mąka żytnia chlebowa Mąka żytnia razowa Mąka orkiszowa razowa Mąka ziemniaczana Cukier Cukier puder Otręby pszenne Mak suchy Kakao gorzkie Wiórki kokosowe Kasza manna Bułka tarta Ryż suchy Sól Żelatyna 1 łyżka to 15 ml, a 1 łyżeczka 5 ml.

1 szklanka = 250 ml 1 łyżka = 15 g 1 łyżeczka = 5 g 1 szklanka = 225 g Mleko 1 szklanka = 250 ml 1 łyżka = 15 g 1 łyżeczka = 5 g Olej 1 szklanka = 225 g Śmietana 30% do ubijania 1 szklanka = 270 g 1 łyżka = 16 g Śmietana 18% 1 szklanka = 230 g 1 łyżka = 12 g 1 łyżeczka = 4 g powrót

1 szklanka = 170 g 1 łyżka = 10 g 1 łyżeczka = 3 g 1 szklanka = 150 g Mąka pszenna 1 szklanka =  170 g 1 łyżka = 10 g 1 łyżeczka = 3 g Mąka pszenna chlebowa 1 szklanka =  150 g 1 łyżka = 9 g Mąka pszenna razowa 1 szklanka =  145 g Mąka żytnia chlebowa powrót

1 szklanka = 120 g 1 łyżka = 8 g 1 łyżeczka = ~3 g 1 szklanka = 150 g Mąka żytnia razowa 1 szklanka =  120 g 1 łyżka = 8 g 1 łyżeczka = ~3 g Mąka orkiszowa razowa 1 szklanka =  150 g 1 łyżka = 9 g 1 łyżeczka = 3 g Mąka ziemniaczana 1 szklanka =  200 g 1 łyżka = 12 g 1 łyżeczka = 4 g powrót

1 szklanka = 240 g 1 łyżka = 14 g 1 łyżeczka = 5 g 1 szklanka = 170 g cukier 1 szklanka =  240 g 1 łyżka = 14 g 1 łyżeczka = 5 g Cukier puder 1 szklanka =  170 g 1 łyżka = 12 g 1 łyżeczka = 4 g Otręby pszenne 1 szklanka =  105 g 1 łyżka = 10 g 1 łyżeczka = 3 g Mak suchy 1 szklanka =  160 g powrót

1 łyżka = 8 g 1 łyżeczka = 3 g 1 szklanka = 115 g 1 szklanka = 190 g Kakao gorzkie 1 łyżka = 8 g 1 łyżeczka = 3 g Wiórki kokosowe 1 szklanka = 115 g Kasza manna 1 szklanka =  190 g 1 łyżka = 12 g 1 łyżeczka = 4 g Bułka tarta 1 szklanka = 150 g powrót

1 szklanka = 225 g 1 łyżka = 14 g 1 łyżka =19 g 1 łyżeczka = 7 g Ryż suchy 1 szklanka = 225 g 1 łyżka = 14 g Sól 1 łyżka =19 g 1 łyżeczka = 7 g Żelatyna 1 łyżka = 10 g 1 łyżeczka = 3 g powrót