J ASIELSKA L IGA N AUKOWA Z LOTOSEM Jak zmienić niezdrowe nawyki żywieniowe uczniów?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Advertisements

Grupa III – Dziennik pokładowy
Szkoła promująca zdrowie
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
EDUKACJA PROZDROWOTNA
Jesteś tym kim widza cie ludzie, czujesz się tak jak jesz.
Zanim zjem pomyślę....
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Złote zasady odżywiania.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Bez śniadania nie ma nauczania
Żyj zdrowo, jedz kolorowo!
Ekologia – Hit czy kit ?. Dnia o godz w naszej szkole (sala nr 47) odbędzie się debata pt.,,Ekologia hit czy kit. Chcemy porozmawiać
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Projekt edukacyjny „ Żyj zdrowo”.
ABC – zdrowego odżywiania
„ŚNIADANIE DAJE MOC” 2011 KLASA II B SZKOŁA PODSTAWOWA NR 18
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Śniadanie daje moc !!! Szkoła Podstawowa w Burzeninie kl III b 8 listopada 2013.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Dzień Zdrowego Śniadania
Źródłem energii oraz składników odżywczych dla ustroju człowieka jest żywność. To, co spożywamy ma znaczenie dla naszego zdrowia i życia: to wiedzą.
Zespół Szkół w Bakałarzewie
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Teraz dowiecie się nieco o odżywianiu się Waszych dzieci. DRODZY RODZICE.
Zespół Szkół im. Św. Brata Alberta w Żurawiczkach
Pe ł ni apetytu na moc Uczniowie klasy III a Szko ł y Podstawowej nr 6 w Ś widnicy.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Przewodnik po porcjach czyli co, jak i ile jeść?
Spójrzmy ile odcieni kryje w sobie tęcza. To są odcienie zdrowia. Tęczowe barwy produktów żywnościowych, a zwłaszcza warzyw i owoców to nie tylko radość.
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Klasa I A Szkoła Podstawowa im. prof. Wilhelminy Iwanowskiej w Pigży
Jem zdrowo.
Czy wiesz co jesz? projekt edukacyjny zrealizowany przez:
Śniadanie daje moc Stowarzyszenie św. Celestyna Mikoszów,
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
KLASA II d ŚNIADANIE DAJE MOC SZKOŁA PODSTAWOWA
Śniadanie klasa II Zespół Szkolno-Gimnazjalny w Żędowicach.
ŚNIADANIE DAJE MOC! 8 listopada przyłączyliśmy się do akcji i zorganizowaliśmy w klasie wspólne śniadanie. Wydarzenie to poprzedziły przygotowania. Dzieci.
W Szkole Podstawowej im. Ziemi Kujawskiej w Wysocinie. Klasa II i III (klasa łączona ) Wychowawca – Monika Skrzynecka.
Śniadanie daje moc! Naprawdę! 8 XI 2011 Specjalna Szkoła Podstawowa nr 12 w Legnicy Klasa I+II.
Śniadanie daje moc! Szkoła Podstawowa w Toporowicach
TYDZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA 8 listopada – DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA Szkoła Podstawowa im. Juliana Tuwima w Złochowicach.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Akcja edukacyjna „Śniadanie daje moc”
8 listopada 2012r. „DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA”
NA CZYM POLEGA PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE?
wykonała klasa III b pod kierunkiem wychowawcy Anny Worobiec
PIRAMIDA ŻYWIENIOWA..
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
„8 LISTOPADA-DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
Dobre i złe nawyki żywieniowe
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
PROJEKT EDUKACYJNY „WIEM CO JEM” WYCHOWANIE FIZYCZNE r.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Na śniadaniowym talerzu powinny znaleźć się produkty mleczne, takie jak: twaróg, jogurty, kefiry, pieczywo pełnoziarniste posmarowane dobrym tłuszczem.
Zdrowe odżywianie jest dla prawidłowego rozwoju..
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Zasady zdrowego odżywiania!
ABC – zdrowego odżywiania
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zapis prezentacji:

J ASIELSKA L IGA N AUKOWA Z LOTOSEM Jak zmienić niezdrowe nawyki żywieniowe uczniów?

C ELE PROJEKTU : Poznanie nawyków żywieniowych rówieśników wskazanie produktów szczególnie wartościowych w żywieniu Zachęcenie do stosowania zaleceń piramidy zdrowia na co dzień Zachęcenie do spożywania „zdrowej żywności”

W YWIAD Z PRACOWNIKIEM SŁUŻBY ZDROWIA Realizację projektu rozpoczęliśmy od przeprowadzenia wywiadu z pielęgniarką szkolną. Dowiedzieliśmy się, że w pokarmach, które jemy zawarte są składniki pokarmowe niezbędne do prawidłowego rozwoju naszego organizmu, gdyż nasze ciało zbudowane jest z tych samych składników.

P OGADANKA Z PRACOWNIKIEM SKLEPU OSIEDLOWEGO W listopadzie 2013 roku wybraliśmy się do osiedlowego sklepu. Z przeprowadzonego z kierownikiem wywiadu jasno wynika, że uczniowie: - codziennie kupują słodycze - na chipsy wydają ok. 5zł dziennie - dość często kupują soki owocowe - wodę mineralną często kupują gimnazjalistki

Q UIZ WŚRÓD UCZNIÓW Wyniki: -Wszyscy uczniowie potwierdzili, że pieczywo pełnoziarniste jest zdrowsze -Jedna porcja warzyw dziennie to za mało -Połowa badanych uczniów uznała, że nie należy pić codziennie napojów gazowanych -Wszyscy wypijają ok. 1,5 litra płynów dziennie -Połowa badanych nie spożywa 2 porcji ryb tygodniowo -Połowa uczniów uważa, że paczka chipsów wystarczy na drugie śniadanie.

Q UIZ WŚRÓD UCZNIÓW

W YCIECZKA DO PIEKARNI W grudniu zapoznaliśmy się z procesem wypieku chleba. Odbyliśmy wycieczkę do piekarni w Cieklinie. Poznaliśmy tradycyjną metodę wypieku opartą na zakwasie naturalnym, bez dodatków spulchniających, pełnoziarnistej mąki żytniej lub pszennej.

Z ASADY RACJONALNEGO ODŻYWIANIA Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach, które zjadamy w ciągu dnia. Przy czym obowiązuje zasada, że to co najważniejsze w racjonalnym odżywianiu znajduje się u dołu piramidy, czyli podstawy. Po raz pierwszy piramidę żywienia opracowali uczeni kanadyjscy około 30 lat temu.

P IRAMIDA ZDROWIA

W YSTAWKA ZDROWYCH PRODUKTÓW W styczniu wykonaliśmy ekspozycję najbardziej wartościowych produktów spożywczych. W ekspozycji znalazły się: Pełnoziarniste pieczywo, makarony, kasze, płatki, oliwa z oliwek, atrapy ryb, warzywa, owoce, woda mineralna, kefir, masło. Wystawkę obejrzeli uczniowie i rodzice uczestniczący w wywiadówkach i konsultacjach.

„Z DROWA ŻYWNOŚĆ ”

P RZYGOTOWANIE WARTOŚCIOWEGO II ŚNIADANIA W lutym przeprowadziliśmy degustację wartościowego II śniadania. Do zrobienia kanapek przygotowaliśmy: chleb ciemny, białe pieczywo, ser biały, żółty, wędlinę, sałatę, szczypiorek, pomidory, rzodkiewki. Poczęstowaliśmy uczniów w czasie dużej przerwy. Bardziej smakowały kanapki z białym pieczywem.

P OTRAWA Z OWOCÓW W kwietniu zaproponowaliśmy szaszłyki i sałatki owocowe, którymi poczęstowaliśmy uczniów podczas zawodów szkolnych.

S AŁATKA OWOCOWA

S AŁATKI Z OWOCÓW I WARZYW Poprosiliśmy uczniów o wyszukanie oryginalnych przepisów z owoców i warzyw. Spośród wielu wybraliśmy najwartościowsze pod względem odżywczym i zebraliśmy je w formie publikacji.

P ROSTE PRZEPISY NA SAŁATKI Z OWOCÓW I WARZYW Zbiór prostych przepisów na sałatki z owoców i warzyw. Wybrał i opracował Ligowy Zespół Badawczy: Katarzyna Buba Gabriela Rzońca Maciej Ochwat Smacznego!!!

S ZCZEGÓLNIE POLECAMY NASTĘPUJĄCY PRZEPIS Składniki: Majonez 3 łyżki sałata masłowa 1 sztuka rzodkiewki 2 pęczki szczypiorek 1 pęczek koperek 1 pęczek sól, cukier do smaku WYKONANIE: Warzywa umyć,osuszyć. Listki sałaty rozdrobnić, rzodkiewkę pokroić w półplasterki, szczypiorek i koperek posiekać. Wymieszać z majonezem, doprawić solą,pieprzem.

Nasza sałatka nieco odbiegała od oryginału ale smakowała wspaniale

P ODSUMOWANIE Realizacja zadań projektowych dała nam wiele satysfakcji. Poszerzyliśmy wiedzę o zdrowym odżywianiu. Nauczyliśmy się pracować w zespole. Zachęciliśmy rówieśników do stosowania zasad zdrowego odżywiania się na co dzień. Wskazaliśmy rówieśnikom produkty spożywcze szczególnie wartościowe.

S ZKOŁA P ODSTAWOWA NR 8 W J AŚLE Skład Ligowego Zespołu Badawczego: Katarzyna Buba Gabriela Rzońca Maciej Ochwat Opiekun: Zofia Czubik