Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Advertisements

Dlaczego śniadania są takie ważne?
Grupa III – Dziennik pokładowy
Szkoła promująca zdrowie
Szkoła promująca zdrowie
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Zdrowe odżywianie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Czy zdrowo odżywiamy sie?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Jakub Szota Częstochowa 2012
„ŚMIECIOWE JEDZENIE ''. „ŚMIECIOWE JEDZENIE ''
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
21 PRZYKAZAŃ RACJONALNEGO ŻYWIENIA
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowe Odżywianie.
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Śniadanie daje moc !!! Szkoła Podstawowa w Burzeninie kl III b 8 listopada 2013.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zasady zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Kinga Sadurska , Ola Zięba i Julia Ferenc
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Jak się odżywiamy?.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jem zdrowo.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Żeby być zdrowym ….
Regularne i zdrowe odżywianie 
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
Dekalog zdrowego żywienia.
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia. 3 Zrównoważona dieta to podstawa naszego zdrowia. Nie bez powodu mówi się, że „jesteś tym, co jesz”. Prawidłowa.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Żyj smacznie i zdrowo.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Dlaczego śniadanie jest takie ważne?
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
ŚNIADANIE - ENERGIA NA CAŁY DZIEŃ Wszystko o śniadaniu i o jego wartościach. Igor Krzywicki VD.
Na śniadaniowym talerzu powinny znaleźć się produkty mleczne, takie jak: twaróg, jogurty, kefiry, pieczywo pełnoziarniste posmarowane dobrym tłuszczem.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Piramida żywieniowa przedstawia prawidłowy sposób odżywiania. Na samym dole piramidy są produkty, których należy spożywać najwięcej, a na górze –najmniej.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jedzenie.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej rr Zdrowe odżywianie Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w 85% w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska - Republika Słowacka 2007 - 2013 oraz z Budżetu Państwa w 10% za pośrednictwem Euroregionu Beskidy” Trzymaj Formę!

Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej rr Jesteś tym, co jesz. Należy jeść mądrze. Twoja dieta powinna składać się z co najmniej trzech, a najlepiej pięciu posiłków dziennie. Czy wiesz, że osoby, które jedzą tylko 1-2 duże posiłki w ciągu dnia tyją szybciej niż te, które jedzą 5 małych posiłków? Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w 85% w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska - Republika Słowacka 2007 - 2013 oraz z Budżetu Państwa w 10% za pośrednictwem Euroregionu Beskidy” Trzymaj Formę!

Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej rr Spożywanie 5 posiłków to także najlepszy sposób, by uniknąć podjadania. Odstępy czasowe między nimi powinny wynosić 3-4 godziny. Przy trzech posiłkach dziennie należy dbać o to, by przerwy miedzy nimi nie były krótsze niż 4 godziny i nie dłuższe niż 6 godzin.  pierwsze śniadanie zjeść do 1 godzinę po przebudzeniu, kolacja nie później niż 3 godziny przed snem ponieważ w nocy organizm nie pracuje tak intensywnie jak w dzień, a więc wolniej trawi zatem następnego dnia będziemy mieć mniej energii. „opychanie” się na noc negatywnie wpłynie na samopoczucie i na jakość snu np. mogą się pojawić koszmary nocne. Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w 85% w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska - Republika Słowacka 2007 - 2013 oraz z Budżetu Państwa w 10% za pośrednictwem Euroregionu Beskidy” Trzymaj Formę!

Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej rr Przykład , jeśli wstaniemy o 7.00, pierwsze śniadanie powinno się zjeść między 7-8, drugie śniadanie 10-11, obiad 13-14, podwieczorek 16-17, kolacja 19-20 (przy założeniu, że idziemy spać o 23). Jeśli idziemy spać wcześniej, przerwy między posiłkami w trakcie dnia skracamy. Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w 85% w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska - Republika Słowacka 2007 - 2013 oraz z Budżetu Państwa w 10% za pośrednictwem Euroregionu Beskidy” Trzymaj Formę!

Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej rr Śniadanie jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Spożywamy je po długiej nocnej przerwie. Dlatego powinno zaspokoić głód i jednocześnie dostarczyć składników odżywczych i energii potrzebnej do wykonania pracy (np. nauki) i prawidłowego funkcjonowania. Właściwie przygotowane śniadanie powinno składać się z różnych produktów. Najlepiej spożyj je w godzinach porannych 6.00-10.00 późniejsza pora pierwszego posiłku prawi, że przez resztę dnia będziesz ospały niezdatny do pracy Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w 85% w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska - Republika Słowacka 2007 - 2013 oraz z Budżetu Państwa w 10% za pośrednictwem Euroregionu Beskidy” Trzymaj Formę!

Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej rr II ŚNIADANIE ŚNIADANIE D O B R Z E Ź L E Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w 85% w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska - Republika Słowacka 2007 - 2013 oraz z Budżetu Państwa w 10% za pośrednictwem Euroregionu Beskidy” Trzymaj Formę!

Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej rr Drugie śniadanie Posiłek, który jest szczególnie ważny dla dzieci i młodzieży. Powinny je jeść również osoby ciężko pracujące. Drugie śniadanie powinno być posiłkiem niewielkim. Poleca się kanapki, najlepiej z żółtym serem lub wędliną z dodatkiem warzyw. Może to być także słodka bułka (drożdżówka, rogal), owoc lub napój mleczny (np. jogurt). Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w 85% w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska - Republika Słowacka 2007 - 2013 oraz z Budżetu Państwa w 10% za pośrednictwem Euroregionu Beskidy” Trzymaj Formę!

Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej rr tradycyjne śniadanie Polaka to zazwyczaj kanapki z wędliną lub serem i herbatą ok. 12% pracujących rodaków spożywa śniadanie w pracy. Polacy mają głęboko zakorzenione przekonanie, że jedzenie śniadania to coś niezbędnego, podstawa prawidłowego odżywiania się, ale mimo to aż niespełna 15% Polaków nie je śniadania w ogóle. Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w 85% w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska - Republika Słowacka 2007 - 2013 oraz z Budżetu Państwa w 10% za pośrednictwem Euroregionu Beskidy” Trzymaj Formę!

Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej rr OBIAD Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w 85% w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska - Republika Słowacka 2007 - 2013 oraz z Budżetu Państwa w 10% za pośrednictwem Euroregionu Beskidy” Trzymaj Formę!

Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej rr Obiad Podstawowy posiłek w ciągu dnia. Powinien być pełnowartościowy. Obiad powinien się składać z dwóch, trzech dań: zupy, dania głównego i ewentualnie deseru. Danie główne powinno zawierać białko zwierzęce, czyli potrawy przygotowane z mięsa, drobiu, ryb, jaj lub serów. Uzupełnieniem tych potraw powinny być ziemniaki, makaron, kluski, ryż lub kasza. W każdym daniu obiadowym powinny się znaleźć warzywa lub owoce. Warzywa gotowane i surowe powinny wchodzić w skład zup oraz jako dodatek do dania głównego. Desery najlepiej przygotowywać z owoców lub z mleka. Może to być kisiel, galaretka, budyń lub mus. Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w 85% w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska - Republika Słowacka 2007 - 2013 oraz z Budżetu Państwa w 10% za pośrednictwem Euroregionu Beskidy” Trzymaj Formę!

Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej rr KOLACJA PODWIECZOREK Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w 85% w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska - Republika Słowacka 2007 - 2013 oraz z Budżetu Państwa w 10% za pośrednictwem Euroregionu Beskidy” Trzymaj Formę!

Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej rr Podwieczorek Spożywany późnym popołudniem posiłek powinien uzupełniać przerwę między wcześnie spożytym obiadem i kolacją. podwieczorek powinien mieć formę przekąski czyli owoce, soki owocowe, ciastka, lody, desery z białego sera, twarożków i jaj (naleśniki, omlety). Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w 85% w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska - Republika Słowacka 2007 - 2013 oraz z Budżetu Państwa w 10% za pośrednictwem Euroregionu Beskidy” Trzymaj Formę!

Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej rr Kolację spożywamy wieczorem, jako ostatni posiłek w ciągu dnia. Należy ją zjeść najpóźniej na dwie godziny przed snem. Pokarmy spożyte wieczorem powinny być lekkostrawne, gdyż w nocy proces trawienia przebiega dużo wolniej. wskazane są różne sałatki - z warzyw, sera twarogowego lub jajek. podobnie jak na śniadanie można zjeść mieszane lub pełnoziarniste pieczywo z chudą wędliną lub rybą. kolacja może składać się z dania gorącego - z gotowanego ryżu z warzywami, omletów, naleśników. Kolacja Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w 85% w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska - Republika Słowacka 2007 - 2013 oraz z Budżetu Państwa w 10% za pośrednictwem Euroregionu Beskidy” Trzymaj Formę!

Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej rr Nowość !!! Popularne stają się obecnie posiłki przejęte z tradycji anglosaskiej - brunch i lunch. Brunch spożywa się zamiast śniadania. Ten posiłek jest połączeniem śniadania i wczesnego obiadu. Spożywa się go w późnych godzinach rannych (10.00-11.30). Zamiast obiadu można spożyć lunch. Posiłek ten jedzą zazwyczaj w czasie przerwy obiadowej osoby pracujące. W jego skład wchodzą dania gorące (np. zupa, gorąca przekąska) lub kanapki. Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w 85% w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska - Republika Słowacka 2007 - 2013 oraz z Budżetu Państwa w 10% za pośrednictwem Euroregionu Beskidy” Trzymaj Formę!

Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej rr A co jeśli jesz… IDEALNIE ZA DUŻO! ZA MAŁO! Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w 85% w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska - Republika Słowacka 2007 - 2013 oraz z Budżetu Państwa w 10% za pośrednictwem Euroregionu Beskidy” Trzymaj Formę!

Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej rr Unikaj alkoholu! Alkohol jest produktem bardzo kalorycznym, nie zawiera żadnych niezbędnych składników pokarmowych, a u osób z podwyższonym stężeniem tri glicerydów sprzyja ich dalszemu wzrostowi. W nadmiarze podnosi także ciśnienie krwi. Należy pamiętać, że częste spożywanie umiarkowanych nawet ilości może prowadzić do uzależnienia. Alkohol należy spożywać z umiarem. Nie powinno się przekraczać 2 drinków dziennie. Za 1 drinka uważa się kieliszek wódki, lampkę wina (75-100ml) lub szklankę piwa. Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w 85% w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska - Republika Słowacka 2007 - 2013 oraz z Budżetu Państwa w 10% za pośrednictwem Euroregionu Beskidy” Trzymaj Formę!

Pij wodę Rola wody w organizmie: rr Pij wodę Rola wody w organizmie: Jest bardzo dobrym rozpuszczalnikiem dla większości ważnych związków chemicznych Jest środkiem transportu- rozprowadza wszystkie składniki organiczne i nieorganiczne po całym organizmie Jest niezbędna dla procesów przemiany materii Usuwa z organizmu produkty toksyczne Uczestniczy w trawieniu Ułatwia przesuwanie się masy kałowej Reguluje temperaturę ciała (przez pot, parowanie) Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w 85% w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska - Republika Słowacka 2007 - 2013 oraz z Budżetu Państwa w 10% za pośrednictwem Euroregionu Beskidy” Trzymaj Formę!

Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej rr Ruch to zdrowie!  Ruch towarzyszy nam całe życie (spacery, basen, rower, rolki, praca, prace domowe), ale czy zastanawiałeś się, czy poza tym, że potrzebujemy go do codziennych obowiązków i ewentualnych “przyjemności sportowych” ma dla organizmu jeszcze jakieś znaczenie? Otóż ma, a znaczenie to jest dość znaczne. Ruch jest przyjazny dla organizmu. Wpływa korzystnie na zachowanie dobrej kondycji, a także pomaga w profilaktyce występowania chorób i zachowaniu odpowiedniej masy ciała. Pęd życia coraz bardziej uniemożliwia nam poświęcanie choć kilkunastu minut dziennie na aktywność ruchową, być może też i dlatego, że nie zdajemy sobie do końca sprawy jak ważną rolę dla nas odgrywa. Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w 85% w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska - Republika Słowacka 2007 - 2013 oraz z Budżetu Państwa w 10% za pośrednictwem Euroregionu Beskidy” Trzymaj Formę!

Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej rr Metabolizm to wykorzystanie przez nasz organizm kalorii, które pochodzą z przyjmowanych pokarmów. Niestety, po ukończeniu 20. roku życia, tempo przemiany materii zaczyna spadać, dlatego z wiekiem coraz trudniej jest utrzymać linię lub zrzucić nadprogramowe kilogramy. Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w 85% w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska - Republika Słowacka 2007 - 2013 oraz z Budżetu Państwa w 10% za pośrednictwem Euroregionu Beskidy” Trzymaj Formę!

Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej rr Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w 85% w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska - Republika Słowacka 2007 - 2013 oraz z Budżetu Państwa w 10% za pośrednictwem Euroregionu Beskidy” Trzymaj Formę!