Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania
Prawidłowe żywienie człowieka opiera się na pokrywaniu zapotrzebowania na podstawowe składniki pokarmowe.
Zapotrzebowanie energetyczne organizmu zależy jednak od różnych czynników, jak: wiek, płeć, klimat lub rodzaj wykonywanej pracy.
W wartości energetycznej dziennej racji pokarmowej powinny znajdować się wszystkie składniki energetyczne potrzebne organizmowi, w tym około 15% białek, 55% cukrów i 30% tłuszczów Cukier Białko Tłuszcz
Codzienne pożywienie powinno zawierać różnorodną żywność pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
W jadłospisie powinny znajdować się cztery posiłki: · śniadanie powinno zapewniać około 30% całkowitego dziennego zapotrzebowania na energię, czyli 840 kcal. · drugie śniadanie 10%, czyli 280 kcal. · obiad 40%, czyli 1120 kcal. · kolacja 20%, czyli 560 kcal.
Ograniczaj ilość spożywanego tłuszcz Ograniczaj ilość spożywanego tłuszcz. Tłuszcze zwierzęce zastępuj olejami lub oliwą z oliwek.
Zachowaj umiar w jedzeniu cukru i słodyczy Zachowaj umiar w jedzeniu cukru i słodyczy. Zamiast słodyczy jadaj więcej owoców i warzyw. ZAMIEN NA Słodycze Owoce i warzywa
Zdaniem żywieniowców, do codziennego jadłospisu wybierać powinniśmy produkty niskokaloryczne, bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Powinniśmy zatem jeść dużo ciemnego pieczywa, warzyw i owoców, białego chudego sera oraz ryb. Spożywajmy więcej mleka o niskiej zawartości tłuszczów oraz niskotłuszczowych jogurtów i kefirów
Warzywa najlepiej jest jeść na surowo lub krótko gotowane.
„Pij mleko będziesz wielki” Mleko i produkty mleczne odgrywają podstawowa rolę w odżywianiu i mają wielki znaczenie dla zdrowia człowieka. W szczególności mleko jest dobrym źródłem wysokowartościowych białek, łatwo przyswajalnego tłuszczu, ważnych dla organizmu soli mineralnych
Bądź aktywny ruchowo. Pomoże Ci to utracić nadmiar dostarczanej z pożywienie energii
To co jemy ma ogromy wpływ na nasze zdrowie To co jemy ma ogromy wpływ na nasze zdrowie. Nasze przyzwyczajenia żywieniowe nie zawsze odpowiadają potrzebom naszego organizmu.