opis właściwości ciekawostki

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Doświadczenie z wodą i atramentem
Advertisements

Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
Rośliny oleiste, włókniste, używki
ROŚLINNOSĆ ŚRÓDZIEMNOMORSKA.
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Metale i stopy metali.
WYODRĘBNIANIE DNA KIWI I BANANA
Herbata.
Obserwacja kiełkowania nasienia fasoli
Woda – Najpopularniejszy związek chemiczny
Badanie wpływu temperatury na rozpuszczalność
Magiczne Zioła i Rośliny
3 Proste doświadczenia z lodem Projekt: Mateusza Ciałowicza Opiekun: pani mgr Dorota Ciałowicz.
Składniki diety zbilansowanej
Kolorowanie czarno-białych zdjęć w przestrzeni barw CMYK
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Najdroższe grzyby świata
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Czy odczuwasz czasem brak energii?
DUŻA MOC MAŁEJ ŚWIECZKI
Otacza nas woda i powietrze
Zagrożenia cywilizacyjne: dziura ozonowa, efekt cieplarniany, zanieczyszczenie powietrza, wody i gleby, kwaśne deszcze. Grzegorz Wach kl. IV TAK.
KOSMOS WEJŚCIE.
Każdy powie, że sport to zdrowie!
Około 85% populacji pije codziennie kawę, herbatę, colę lub napoje energetyzujące w celu utrzymania energii na poziomie odpowiednim do wykonania wszystkich.
Izabela Bełz Międzywydziałowe Studium Pedagogiczne Zamość 2008
Obieg wody w przyrodzie
Dlaczego ciasto drożdżowe rośnie?
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Zdrowe Odżywianie.
Zasady zdrowego żywienia
Pijmy dużo wody! Kamil Adamczyk.
Zdrowy styl życia.
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
Śmierdzące Owoce Durian-najbardziej śmierdzący owoc świata. Ma gróbą zieloną skurę pokrytą kolcami, a w środku duże żółtawe ząbki, ułożone mniej więcej.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
Blok czekoladowy.
Sok z malin Przepis. Pyszny i zdrowy jest sok malinowy! Piję go często, dobrze się czuję. I na dodatek świetnie smakuje. Najlepszy z herbatką sok malinowy,
Sawanny.
Owoce i warzywa. Owoce i warzywa są bardzo zdrowe dla
Doświadczenie z atramentem
Czekolada.
POMIDOR Jako król kuchni.
Ile dwutlenku węgla jest w C-C?. Dnia 19 marca 2015 r. wykonaliśmy doświadczenie, które pozwoliło nam określić, ile dwutlenku węgla znajduje się w c–
KAWA HERBATA KAKAO.
Rodzaje drzew w Polsce Patrycja Dziendziel.
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
Kółko biologiczne Izolacja DNA z cebuli.
Zioła w kuchni Radek Kmiotek IVa SP 28 Wrocław Zioła Przypraw używa się od setek lat. Egzotyczne przyprawy przywędrowały do Europy dzięki zamorskim wyprawom.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego JAKIE CZYNNIKI WPŁYWAJĄ NA ROZPUSZCZANIE SIĘ SUBSTANCJI W WODZIE?
Stany skupienia wody.
Marcin Świerkocki. Sangría Jest to tradycyjny w Hiszpanii i Portugalii napój alkoholowy, w którego skład wchodzą pokrojone owoce.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
NEGATYWNE SKUTKI SPOŻYWANIA NAPOJÓW ENERGETYCZNYCH Diana Maksimczyk KL. I E.
Tydzień owoców i warzyw. Owocowe i warzywne figurki.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Zdrowe przysmaki klasy 1 e
Związki chemiczne w roślinach japońskich -Sofora japońska
Kruczkowska Gabriela Kl. VIA
ROŚLINNOSĆ ŚRÓDZIEMNOMORSKA.
E-learning GEOGRAFIA Opracowanie: Arkadiusz Dera
W świecie wilgotnych lasów równikowych
KAWA NA ŚWIECIE Czyli jak pije się kawy na świecie.
Wiktoria Rusińska Klasa 3
Zapis prezentacji:

opis właściwości ciekawostki YERBA MATE opis właściwości ciekawostki

Ostrokrzew paragwajski (Ilex paraguariensis) Pochodzenie i środowisko Ostrokrzew paragwajski pochodzi z Ameryki Południowej: z północnej Argentyny, południowej Brazylii, Paragwaju i Urugwaju. Na skalę przemysłową uprawiany jest głównie w Brazylii, ale także w Argentynie i Paragwaju. Wyróżnia się dwie odmiany ostrokrzewu paragwajskiego: Ilex paraguariensis var. paraguariensis (z której liści i gałązek otrzymuje się yerba mate) i Ilex paraguariensis var. vestita (która jest gęsto omszona i nie stosowana w przemyśle). Obie odmiany występują równocześnie w niektórych regionach północno-wschodniej Argentynie i Brazylii. Jest to gatunek subtropikalny. Rośnie w miejscach gdzie roczne opady wynoszą nie mniej niż 1200 mm, z czego przynajmniej 250 mm w zimie. Minimalna temperatura to -6 °C. Jest w stanie wytrzymać częste opady śniegu występujące w górzystych regionach, które porasta. Rośnie blisko strumieni i rzek. Wymaga podłoża o pH 5,8-6,8.

W rzeczywistości do spopularyzowania Yerba Mate Historia Yerba Mate Do popularyzacji Yerba mate przyczynili się jezuiccy misjonarze, którzy podczas jednej z wypraw, zauważyli, że ludność plemienia (Guarani) z dorzecza Parany z upodobaniem żuje liście jednego z tamtejszych krzewów. Po spróbowaniu okazało się, że liście te mają cudowną moc, likwidują zmęczenie i zmniejszającą uczucie głodu. Misjonarze zachwycenie działaniem rośliny, postanowili rozpropagować ten zwyczaj w Europie. Ich plantacje stały się głównym źródłem utrzymania Zakonu, aż do momentu jego kasacji w 1773 roku. Potem Yerba mate popadła w zapomnienie aż do momentu gdy w roku roku 1892 Frederico Neumann założył swoja pierwszą plantację ostrokrzewu. Ponownie rozpowszechnił on yerba mate tak, że stała się ona narodowym napojem Paragwaju, Argentyny, Urugwaju i Brazylii. W rzeczywistości do spopularyzowania Yerba Mate

Legenda Jak wokół kawy i herbaty tak oczywiście wokół yerby wyrosła legenda mówiąca o tym, że gdy Boginie Księżyca i Chmury przybyły na ziemię, zostały zaatakowane przez jaguara. Przed rychłą śmiercią ocalił je starzec, któremu w podziękowaniu podarowały ostrokrzew paragwajski. Dzięki tej roślinie, starzec zaczął przyrządzać „napar przyjaźni” zwany później Yerba Mate.

Skład yerba mate Tak wygląda średnia tabela podstawowych wartości odżywczych zawartych w yerbie, uzyskanych z 50 gramów mate zalanej wodą o temperaturze 70ºC : kalorie: 47 kcal węglowodany: 9,90 g cukry: 3,40 g błonnik: 0,72 g sód: 4,70 mg żelazo: 1,70 mg magnez: 36 mg witamina B6: 0,45 mg witamina C: 3,20 mg tanina: 0,5 mg kofeina: 0,30 g (dane pochodzą z argentyńskiego Narodowego Instytutu Yerba Mate).

Właściwości • wspomaga proces odchudzania • silnie pobudza • poprawia pamięć i koncentrację. • przeciwzapalne • przeciwpasożytnicze • przeciwgrzybiczne • przeciwutleniające • przeciwnowotworowe • obniżające poziom złego cholesterolu • ochraniające serce • przeciwcukrzycowe

Działanie Yerba Mate

Naczynia do parzenia Aby wydobyć za naparu to co najlepsze ważne jest aby yerbe parzyć w odpowiedni sposób oraz przy użyciu odpowiednich narzędzi. Bombilla – tradycyjna rurka do picia yerba mate. Wykonywana jest z bambusa, platyny, srebra lub stali nierdzewnej. Bombille posiadają sitka, które filtrują fusy i przepuszczają tylko napar. Matero – naczynie wykonane o z gliny, owocu Calabazy lub drewna naczynie np. z Algarrobo czy Santo Palo. Każde nowe naczynie czy to z tykwy czy z drewna wymaga curado czyli przygotowania przed pierwszym zalaniem. Naczynko drewniane smaruje się wewnątrz prawdziwym masłem i odstawia na 3 dni. W pierwszych tygodniach użytkowania należy zostawiać na noc w naczyniu fusy yerba mate. Calabazy przygotowuje się w odmienny sposób. Do połowy objętości naczynia wsypujemy susz, zalewamy go woda o temeperaturze 75 st.C i dodajemy kilka kropel mocnego alkoholu. Zostawiamy na co najmniej 3 dni (maksymalnie do siedmiu). Po upływie tego czasu przy użyciu np. łyżeczki od herbaty wyskrobujemy z wewnątrz tykwy wszystkie resztki owocu. W przypadku braku specjalnego naczynia yerba mate możemy zaparzyć np. w ceramicznym kubku lub szklance.

Parzenie Yerba mate można parzyć na wiele sposobów. Inaczej przygotowuje się yerba mate w Argentynie i Brazylii, inaczej w Paragwaju, inaczej na Bliskim Wschodzie, podobnie jak nie ma jednego właściwego sposobu parzenia kawy czy herbaty. Najczęściej mate przygotowuje się i pije w tykwie, choć można wykorzystać również naczynia drewniane, ceramiczne i z innych materiałów. Niezbędna jest bombilla, przez którą pije się napar. Najprostszy sposób przygotowania yerba mate jest następujący: Zasypujemy narzynko w około ¾ objętości Zasłaniamy dłoniom wylot naczynia i odwracamy do góry dnem Następnie powoli odwracamy naczynie z powrotem tak aby z jednej strony naczynia utworzył się spodek. Wkładamy bombille i zalewamy.

Temperatura parzenia Yerba mate można zalewać zarówno ciepłą jak i zimną wodą. Na ciepło: Pewne kontrowersje wzbudza temperatura wody. Niektórzy zawsze przy przygotowaniu mate używają termometru, aby upewnić się, że woda ma 70-80 °C. Choć nie potrzeba tu aptekarskiej dokładności - generalną zasadą jest jedynie, żeby woda nie była wrząca. Dokładną temperaturę najlepiej dobrać do swoich upodobań. Termometr jest przydatny szczególnie na początku, gdy brakuje odpowiedniego wyczucia, ale nie jest niezbędny. Yerba mate zalana zbyt gorącą wodą jest gorzka, zbyt mocna. Dodatkowo, gdy używamy prawie wrzącej wody to trzeba chwilę odczekać, zanim zacznie się pić, aby się nie oparzyć. Używając chłodniejszej wody można pić prawie od razu po zalaniu, jak tylko napar zyska pożądaną moc. Na zimno: Jeżeli chodzi o zaparzanie na zimno to woda musi być po prostu zimna, najlepiej z lodowki lub z dodatkiem kostek lodu.

Parzenie na ciepło Do naczynia nasypujemy Yerba Mate (około ¾ pojemności). Następnie zakrywamy dłonią otwór naczynka. Odwracamy je do góry dnem i kilkukrotnie potraąsamy, tak aby najdrobniej zmielone kawałki listków i pył opadły na dół (w stronę dłoni). Dzięki temu, po odwróceniu na dnie naczynka znajdą się grubiej zmielone kawałki suszu, które zatrzymają się na sitku Bombilli (pył i drobno zmielony susz może przedostawać się przez sitko). Odwracając z powrotem naczynko staraj, by susz ułożony był ukośnie(pod kątem 45 stopni), tak żeby możliwe było włożenie Bombilli w miejsce gdzie jest go mniej. Od momentu kiedy już włożysz rurkę, to aż do ostatniego łyka Yerby staraj się ją nie poruszać, a tym bardziej nie próbuj mieszać Yerby, ponieważ sitko może się zatkać. Delikatnie wlewamy trochę zimnej wody, tak aby nawilżyć susz. Ten krok chroni napar przed szybką utratą smaku i właściwości zdrowotnych oraz pobudzających. Cały czas trzymaj tykwę nachyloną tak aby cały susz wchłonął wodę. Dolej do pełna wody. Pij napar przez bomibillę do momentu, aż napar się nie skończy(do pierwszego ‘siorbnięcia’), później dolej więcej ciepłej wody. Wody można dolewać kilkakrotnie – do momentu, aż Yerba zacznie tracić smak.

Parzenie na zimno - terrere

www.magiakawyiherbaty.pl https://pl-pl.facebook.com/MagiaKawyIHerbaty