Estry kwasów nieorganicznych

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Alkohole i fenole Opracowanie: Bartłomiej SIEPSIAK klasa 3d
Advertisements

Dlaczego nałogi są szkodliwe?
KWASY Kwas chlorowodorowy , kwas siarkowodorowy , kwas siarkowy ( IV ), kwas siarkowy ( VI ), kwas azotowy ( V ), kwas fosforowy ( V ), kwas węglowy.
Chemia w życiu codziennym
CHEMIA ORGANICZNA.
PALENIE - ZŁY NAWYK SZKODZĄCY ZDROWIU
Zakład Chemii Medycznej Pomorskiej Akademii Medycznej
Reakcje celulozy -estryfikacja
Alkohole Typ wody.
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Otrzymywanie i reakcje
otrzymywanie i zastosowanie
Budowa, właściwości, Zastosowanie, otrzymywanie
Czym są i do czego są nam potrzebne?
Temat: Utrwalenie wiadomości o kwasach.
ZASTOWANIE I WŁAŚCIWOŚCI
Przygotowała Iwona Krause klasa 2 d
KWASY NIEORGANICZNE POZIOM PONADPODSTAWOWY Opracowanie
KWAS SIARKOWY (VI).
Alkohole jednowodorotlenowe
WĘGLOWODORY.
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
Powtórki chemiczne chemia organiczna
Fenole.
Estry kwasów karboksylowych
Sole w życiu człowieka.
Alkohole.
WYBRANE ZAGADNIENIA Z CHEMII ORGANICZNEJ
Kwasy.
KWASY Justyna Loryś.
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Alkohole monohydroksylowe
Hydroksykwasy -budowa hydroksykwasów i ich nazewnictwo,
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Białka i ich znaczenie biologiczne.. REAKCJA BIURETOWA Charakterystyczna reakcja chemiczna pozwalająca na wykrywanie wiązań peptydowych w rozmaitych związkach.
Benzyna otrzymywanie, właściwości, liczba oktanowa,
Odzież i opakowania (1 Rodzaje tworzyw sztucznych)
ALDEHYDY I KETONY Błażej Włodarczyk kl. IIIc. CZYM SI Ę DZISIAJ ZAJMIEMY? -Czym są Aldehydy i Ketony? -Otrzymywanie -Właściwości -Charakterystyczne reakcje.
Rodzaje paliw kopalnych
Właściwości wybranych soli i ich zastosowanie
Alkohole polihydroksylowe
Reakcje estryfikacji i estry
Alkohole jednowodorotlenowe i wielowodorotlenowe
Opracowali: Aleks i Kordian. Alkohole od strony chemii:  Alkohole są pochodnymi węglowodorów, które mają w cząsteczkach grupę funkcyjną –OH, zwaną grupą.
Ketony Budowa ketonów Izomeria i nazewnictwo ketonów
Fenole Budowa fenoli Homologi fenolu Nazewnictwo fenoli Właściwości chemiczne i fizyczne Zastosowanie.
Zasady bezpiecznej pracy z kwasami oraz ich właściwości Autorzy: Kaja Ferens, Dominika Piątek, Weronika Krajewska oraz Bartosz Błażej.
Kwasy dikarboksylowe i aromatyczne -Kwasy dikarboksylowe -Kwas szczawiowy - etanodiowy -Kwasy aromatyczne -Kwas benzoesowy -benzenokarboksylowy.
Kliknij, aby dodać tekst Aminy. Aminy - pochodne amoniaku, w którego cząsteczce atomu wodoru zostały zastąpione grupami alkilowymi lub arylowymi. amoniakwzór.
Podział kwasów Rozkład mocy kwasów Otrzymywanie kwasów
Reakcje związków organicznych – jednofunkcyjne pochodne węglowodorów
Biochemia.
Powtórka chemia.
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza soli
Reakcje związków organicznych
Tłuszcze – glicerydy -Wiązania estrowe
Przemysłowe technologie chemiczne
Analiza jakościowa w chemii nieorganicznej – kationy
Halogenki kwasowe – pochodne kwasów karboksylowych
Alkohole polihydroksylowe
Etery, wodoronadtlenki i nadtlenki
Jednofunkcyjne pochodne węglowodorów i alkohole monohydroksylowe
Lipidy – budowa chemiczna
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Metody otrzymywania wybranych związków organicznych (cz.II)
Aldehydy i ketony.
Reakcje estryfikacji i estry
Podstawowe typy reakcji organicznych Kwasy i zasady Lewisa
Metody otrzymywania wybranych związków organicznych (cz. III)
Fenole (cz. I) Struktura i nazewnictwo fenoli Właściwości fizyczne
Zapis prezentacji:

Estry kwasów nieorganicznych estry kwasu węglowego – H2CO3, estry kwasu azotowego(V) i (III) – HNO3, HNO2, estry kwasu siarkowego(VI), estry kwasy fosforowego(V) – H3PO4, fosfolipidy, estry kwasu fosforawego(III) – H3PO3, kwasu fosfonowego – H2PHO3, estry kwasu borowego(III) – H3BO3

Estry kwasu węglowego Estrów kwasu węglowego otrzymuje się w reakcji chlorków kwasu węglowego i alkoholanów lub alkoholi: monoestry kwasu węglowego są nietrwałe i ulegają rozkładowi do CO2 i odpowiedniego alkoholu, diestry kwasu węglowego (dialkilowęglany) są trwalsze, są barwnymi cieczami i posiadają zapach owoców: + 2 R – O Na  + 2 NaCl + R – OH  + HCl chloromrówczany alkilu mają ostry zapach i substancjami łzawiącymi. O = C | Cl O = C | O – R ɵ ꚛ O = C | Cl O = C | Cl O – R

Estry kwasu azotowego(V) Estry kwasu azotowego(V): R – O – NO2 otrzymuje się w reakcji kwasu azotowego(V) z alkoholami: + HO-CH2-CH3  + H2O (azotan(V) etylu) + 3 HNO3  + 3 H2O (triazotan(V) glicerolu) N – OH || O N – O-CH2-CH3 || O H2SO4 CH2 – OH CH – OH | CH2 – O-NO2 CH – O-NO2 | H2SO4

Estry kwasu azotowego(III) Estry kwasu azotowego(III): R – O – NO otrzymuje się w reakcji kwasu azotowego(III) z alkoholami: +  + H2O (azotan(III) amylu / cykloheksanolu) azotyny alkilowe rozszerzają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi oraz przyśpieszają akcję serca (np. azotan(III) amylu stosowany do produkcji leków nasercowych), azotan(V) glicerolu – żółtawa oleista ciecz, azotan(V) glikolu bezbarwna oleista i lotna ciecz, toksyczna, oba związki są wybuchowe, 1% roztwór triazotanu(V) glicerolu stosowany jest w schorzeniach krążenia i serca. | ON-O | OH H2SO4 N – OH || O

Estry kwasu siarkowego(VI) Estry monoalkilowe kwasu siarkowego(VI): otrzymuje się w reakcji kwasu siarkowego(VI) z alkoholami: + HO – CH3  + H2O OH S | O O – R O – R S | O OH S | O O-CH3 OH S | O (wodorosiarczan(VI) metylu)

Estry kwasu siarkowego(VI) Estry dialkilowe kwasu siarkowego(VI): otrzymuje się w reakcji dymiącego kwasu siarkowego(VI) - H2S2O7 / H2SO4 nasycony SO3 z nadmiarem alkoholu: + 2 HO-CH2-CH3  + H2O wodorosiarczany(VI) i siarczany(VI) alkilowe (metylowy i etylowy) są silnymi truciznami. = O S O O O-CH2-CH3 S | O H2SO4 (siarczan(VI) dietylu)

Estry kwasu fosforowego(V) Estry kwasu fosforowego(V): otrzymuje się w reakcji kwasu H3PO4 z alkoholem w obecności H2SO4: + 3 HO-CH3  + 3 H2O + 2 HO-CH2-CH3  + 2 H2O + HO-CH3  + H2O OH P | O O – CH3 P | O H2SO4 (fosforan(V) trimetylu) OH P | O O – CH2 – CH3 P | OH O H2SO4 (wodorofosforan(V) dietylu) OH P | O – CH3 O OH P | O H2SO4 (diwodorofosforan(V) metylu)

Estry kwasu fosforowego(V) Estry kwasu fosoforowego(V): proste fosforany organiczne wykazują często silne własności toksyczne, istotne związki biologicznie - to estry kwasu fosforowego, między innymi DNA (w nukleotydzie wiązanie estrowe z cukrem 2-dezoksyrybozą) i RNA (w nukleotydzie wiązanie estrowe z cukrem rybozą), estry fosforanowe mają szerokie zastosowanie w: przemyśle technicznym - rozpuszczalniki, plastyfikatory, dodatki do paliw płynnych, dodatki do smarów i płynów hydraulicznych, przemyśle spożywczym - składniki suplementów diety, rolnictwie - insektycydy, herbicydy i fungicydy, technice wojskowej - bojowe środki trujące paralityczno-drgawkowe, w tym tak zwane nowiczoki.

Estry kwasu fosforowego(V) Fosforan(V) glicerolu (propano-1,2,3-triolu) +   + 3 H2O H – C – OH | H2 – C – OH OH P | O H2SO4 H – C – O | H2 – C – O P O

Fosfolipidy Pod względem chemicznym fosfolipidy są pochodnymi diacyloglicerydów, w cząsteczkach których trzecia grupa hydroksylowa jest zestryfikowana resztą kwasu fosforowego(V) połączonego też wiązaniem estrowym z resztą: choliny (lecytyny), etanoloaminy (kolaminy – kefaliny etanaloaminowe), hydroksyaminokwasu - seryny (kefaliny srynowe). Fosfolipidy wchodzą w skład błon komórkowych, występują w rdzeniu kręgowym i tkance mózgowej oraz innych tkankach organizmów zwierzęcych.

Fosfolipidy H – C – O – CO – CH2 – (CH2)n – CH3 reszta choliny (lecytyny) reszta kefaliny etanoloaminowej (X: H) / serynowej (X: COO ) ꚛ H – C – O – CO – CH2 – (CH2)n – CH3 | H2 – C – O – CO – CH2 – (CH2)n – CH3 H2 – C – O O P O – CH2 – CH2N(CH3)3 ɵ ɵ ꚛ H – C – O – CO – CH2 – (CH2)n – CH3 | H2 – C – O – CO – CH2 – (CH2)n – CH3 H2 – C – O O P O – CH2 – CH - NH3 ɵ X

Estry kwasów fosforowych Estry kwasu fosforawego i fosfonowego:  kwas fosforawy (fosforowy(III)  ester dietylowy kwasu fosforawego kwas fosfonowy  ester dietylowy kwasu fosfonowego I HO – P – OH OH : I CH3-CH2-O – P – O-CH2-CH3 OH : I H – P = O OH | I H – P = O O – CH2-CH3 |

Estry kwasu borowego(III) Estry kwasu borowego(III) – H3BO3 otrzymuje się w reakcji kwasu z alkoholami w obecności H2SO4: + 3 HO-CH2-CH3  + 3 H2O + 2 HO-CH3  + 2 H2O + HO-CH2-CH3  + H2O OH I B HO O-CH2-CH3 I B CH3-CH2-O H2SO4 boran(III) trietylu O-CH3 I B OH CH3-O OH I B HO H2SO4 wodoroboran(III) dimetylu OH I B HO OH I B O-CH2-CH3 HO diwodoroboran(III) etylu H2SO4

Estry kwasu borowego(III) estry kwasu borowego barwią płomień palnika gazowego na charakterystyczny zielony płomień, boran trietylu jest bezbarwną cieczą o słabym zapachu etanolu. Uwaga: estry kwasu azotowego(III), azotowego(V), siarkowego(VI), fosforowych, borowego nie należą do związków azotoorganicznych, siarkoorganicznych, fosforoorganicznych, boroorganicznych, ponieważ nie zawierają wiązań w cząsteczkach typu: C – N; C – S; C – P; C – B.