Placki z jabłkami / apple pancakes

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
JAK ZIARNO STAJE SIĘ CHLEBEM
Advertisements

czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
Podstawowe gorące desery
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
La Chandeleur.
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Desery z owoców.
Potrawy Irlandzkie.
Program „Mój własny chleb!”
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
Kuchnia tajska.
Książeczka kucharska:
usług gastronomicznych
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Carrot Cake czyli Ciasto Marchewkowe krok po kroku
The traditional Bulgarian Dishes. 4 tomatoes – 4 pomidory 1 large cucumber – 1 duży ogórek 4 green or red peppers – 4 zielone lub czerwone papryki 1.
Mateusz Boguń prezentuje presents.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Kuchnia Japońska Ten slajd będzie poświęcony kuchni i kulturze Japonii.
Rozporządzenie MEN z 7 lutego 2012 roku Pojawia się tam zapis język obcy ukierunkowany zawodowo- Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów Efekty.
Jedzenie w Hiszpanii.
Matematyka jest wszędzie !!!
Przygotowałyśmy miejsce pracy, zebrałyśmy potrzebne produkty oraz naczynia i zaczęłyśmy przygotowywać mazurek… najpierw mąka..
Przeliczniki kuchenne
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Ciasto biszkoptowe.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
 Uczeń posługuje się bardzo podstawowym zasobem środków językowych: leksykalnych,  gramatycznych, ortograficznych oraz fonetycznych, umożliwiającym.
 Uczeń posługuje się bardzo podstawowym zasobem środków językowych (leksykalnych, gramatycznych, ortograficznych oraz fonetycznych), umożliwiającym realizację.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
Krem warzywny z lanymi kluskami
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Podróże po świecie Smaki Europy.
MY i nasze śmieci.
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Autumn recipes from Poland. Mushrooms sauce Mushrooms sauce by Maja Kister Ingredients: 300 grams of mushrooms 1 onion 200 grams of sour cream Fresh.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Kucharz w kuchni króluje. Dobre posiłki gotuje ;).
 8 tablespoons butter  8 łyżek stołowych masła  1 cup all-purpose flour  Jedna szklanka uniwersalnej mąki  1 ¾ cups milk  1 ¾ szklanki mleka  3.
Krem z porów Składniki: ● 4 – 6 średnich porów ● 1 – 2 małe marchewki ● seler (kawałek od warzywa średniej wielkości) ● 1 średniej wielkości pietruszka.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
Temat: Co jest potrzebne, aby upiec ciasto?
Legenda litwińskich potraw
Zdrowe przysmaki klasy 1 e
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
Przepis na babeczki mech The recipe for moss cupcakes
Koszyczek wielkanocny
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Placki z jabłkami / apple pancakes Przedmiot : Pracownia gastronomiczna / język angielski zawodowy lekcja wykorzystująca elementy metody zintegrowanego nauczania przedmiotowo-językowego CLIL Lekcja poprowadzona w tandemie: nauczyciel pracowni gastronomicznej oraz nauczyciel języka angielskiego zawodowego Placki z jabłkami / apple pancakes

Efekty kształcenia :Uczeń potrafi: T.6.2(5) dobrać surowce do sporządzania potraw i napojów; T.6.2(3) sporządzić potrawę lub napój na podstawie receptury PKZ (T.c) 6 zastosować urządzenia do wykonywania zadań zawodowych PKZ (T.c)4 dobrać dodatki do przygotowanych potraw PKZ (T.c)8 zastosować zasady oceny organoleptycznej BHP(7) Zorganizować stanowisko pracy zgodnie z obowiązującymi wymaganiami ergonomii, przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy BHP(9) przestrzegać zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosuje przepisy prawa dotyczące ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska; BHP( 8) stosować środki ochrony indywidualnej i zbiorowej podczas wykonywania zadań zawodowych; (JOZ). 1) posługiwać się zasobem środków językowych umożliwiających realizację zadań zawodowych; (JOZ). 2) interpretuje wypowiedzi dotyczące wykonywania typowych czynności zawodowych artykułowane powoli i wyraźnie, w standardowej odmianie języka; (JOZ). 4) formułuje krótkie i zrozumiałe wypowiedzi oraz teksty pisemne umożliwiające komunikowanie się w środowisku pracy, Uczeń potrafi w języku angielskim nazwać produkty potrzebne do przygotowania potrawy Potrafi nazwać w języku angielskim narzędzia oraz sprzęt kuchenny potrzebny do wykonania potrawy Potrafi wymienić czynności w języku angielskim Potrafi opisać w języku angielskim gotowe danie oraz podać sposób dekoracji

Cel ogólny ; kształtowanie umiejętności sporządzania potraw Cele szczegółowe: uczeń potrafi : wymienić składniki placków i nazwać je w języku angielskim omówić sposób wykonania w języku angielskim zorganizować stanowisko pracy- przygotować sprzęt i nazwać go w języku polskim i angielskim przygotować ciasto usmażyć placki i udekorować ocenić wyrób końcowy

Receptura :PLACKI Z JABŁKAMI 1 szklanka mąki pszennej, kukurydzianej lub gryczanej 2 jajka 3/4 szklanki mleka, kefiru, maślanki lub jogurtu. 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 jabłka (najlepiej lekko kwaśne) szczypta soli DODATKOWO: olej do smażenia i cukier puder do oprószenia do dekoracji dowolnie - owoce, sos , śmietana , listki mięty lub melisy Uczeń podaje nazwy składników w języku angielskim (przepis w języku polskim wyświetlony jest na tablicy)

Flour

2 eggs

a glass of milk or youghurt (150-200 ml )

2 spoons of oil =30 ml

1 spoon of baking powder = 5g 1 spoon of vanilla sugar =5g

2 apples =200g

salt / sugar

oil icing sugar

Technika wykonania : Mąkę przesiewamy do miseczki i mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i szczyptą soli . Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w drobną kostkę lub cienkie plasterki. Białka oddzielamy od żółtek . Do żółtek dodajemy mleko, olej, przesiane suche składniki i mieszamy. Następnie dodajemy rozdrobnione jabłka. Białko ubijamy z cukrem na sztywną pianę i delikatnie łączymy (mieszamy) z ciastem. Formujemy okrągłe placuszki i smażymy powoli na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Placki można smażyć beztłuszczowo na odpowiedniej patelni. Można podawać polane sosem , miodem, śmietaną i udekorowane owocami. NARZĘDZIA PRACY : miski, nóż, sito, rózga, tarka lub deska , łyżka, patelnia, łopatka Nauczyciel języka angielskiego podaje technikę wykonania w języku angielskim, technika wykonania w języku polskim wyświetlona w tym czasie na tablicy interaktywnej.

a bowl a grater a whisk a cutting board a sieve a knife a spoon a spatula a frying pan

SCHEMAT PRODUKCJI PLACKÓW CUKIER CUKIER JAJA MLEKO OLEJ CUKIER SÓL MĄKA JABŁKA OLEJ PUDER WANILINOWY NAŚWIETLIĆ WYBIĆ BIAŁKO ŻÓŁTKO PRZESIAĆ OBRAĆ   WYMIESZAĆ ROZDROBNIĆ  WYMIESZAĆ UBIĆ   WYMIESZAĆ WYMIESZAĆ DELIKATNIE SMAŻYĆ OPRÓSZYĆ Uczeń podaje kolejne nazwy czynności w języku angielskim (schemat produkcji w języku polskim wyświetlony jest na tablicy)

Uczeń opisuje wykonanie potrawy oraz sposób dekoracji w języku angielskim.

Uczeń opisuje wykonanie potrawy oraz sposób dekoracji w języku angielskim.

Ocena organoleptyczna gotowych wyrobów Nauczyciel gastronomii przygotowuje ocenę na piśmie w języku polskim KARTA OCENY: Wyróżnik jakości cecha Barwa Kształt Zapach Konsystencja/struktura Smak Uczeń opisuje wykonanie potrawy oraz sposób dekoracji w języku angielskim. Nauczyciel języka angielskiego monitoruje poprawność językową

Ewaluacja Pod koniec zajęć każdy uczeń otrzymuje ocenę wykonania na karcie oceny ( w języku polskim) – zadanie nauczyciela przedmiotu gastronomicznego Nauczyciel języka angielskiego podsumowuje część językową