Placki z jabłkami / apple pancakes Przedmiot : Pracownia gastronomiczna / język angielski zawodowy lekcja wykorzystująca elementy metody zintegrowanego nauczania przedmiotowo-językowego CLIL Lekcja poprowadzona w tandemie: nauczyciel pracowni gastronomicznej oraz nauczyciel języka angielskiego zawodowego Placki z jabłkami / apple pancakes
Efekty kształcenia :Uczeń potrafi: T.6.2(5) dobrać surowce do sporządzania potraw i napojów; T.6.2(3) sporządzić potrawę lub napój na podstawie receptury PKZ (T.c) 6 zastosować urządzenia do wykonywania zadań zawodowych PKZ (T.c)4 dobrać dodatki do przygotowanych potraw PKZ (T.c)8 zastosować zasady oceny organoleptycznej BHP(7) Zorganizować stanowisko pracy zgodnie z obowiązującymi wymaganiami ergonomii, przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy BHP(9) przestrzegać zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosuje przepisy prawa dotyczące ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska; BHP( 8) stosować środki ochrony indywidualnej i zbiorowej podczas wykonywania zadań zawodowych; (JOZ). 1) posługiwać się zasobem środków językowych umożliwiających realizację zadań zawodowych; (JOZ). 2) interpretuje wypowiedzi dotyczące wykonywania typowych czynności zawodowych artykułowane powoli i wyraźnie, w standardowej odmianie języka; (JOZ). 4) formułuje krótkie i zrozumiałe wypowiedzi oraz teksty pisemne umożliwiające komunikowanie się w środowisku pracy, Uczeń potrafi w języku angielskim nazwać produkty potrzebne do przygotowania potrawy Potrafi nazwać w języku angielskim narzędzia oraz sprzęt kuchenny potrzebny do wykonania potrawy Potrafi wymienić czynności w języku angielskim Potrafi opisać w języku angielskim gotowe danie oraz podać sposób dekoracji
Cel ogólny ; kształtowanie umiejętności sporządzania potraw Cele szczegółowe: uczeń potrafi : wymienić składniki placków i nazwać je w języku angielskim omówić sposób wykonania w języku angielskim zorganizować stanowisko pracy- przygotować sprzęt i nazwać go w języku polskim i angielskim przygotować ciasto usmażyć placki i udekorować ocenić wyrób końcowy
Receptura :PLACKI Z JABŁKAMI 1 szklanka mąki pszennej, kukurydzianej lub gryczanej 2 jajka 3/4 szklanki mleka, kefiru, maślanki lub jogurtu. 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 jabłka (najlepiej lekko kwaśne) szczypta soli DODATKOWO: olej do smażenia i cukier puder do oprószenia do dekoracji dowolnie - owoce, sos , śmietana , listki mięty lub melisy Uczeń podaje nazwy składników w języku angielskim (przepis w języku polskim wyświetlony jest na tablicy)
Flour
2 eggs
a glass of milk or youghurt (150-200 ml )
2 spoons of oil =30 ml
1 spoon of baking powder = 5g 1 spoon of vanilla sugar =5g
2 apples =200g
salt / sugar
oil icing sugar
Technika wykonania : Mąkę przesiewamy do miseczki i mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i szczyptą soli . Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w drobną kostkę lub cienkie plasterki. Białka oddzielamy od żółtek . Do żółtek dodajemy mleko, olej, przesiane suche składniki i mieszamy. Następnie dodajemy rozdrobnione jabłka. Białko ubijamy z cukrem na sztywną pianę i delikatnie łączymy (mieszamy) z ciastem. Formujemy okrągłe placuszki i smażymy powoli na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Placki można smażyć beztłuszczowo na odpowiedniej patelni. Można podawać polane sosem , miodem, śmietaną i udekorowane owocami. NARZĘDZIA PRACY : miski, nóż, sito, rózga, tarka lub deska , łyżka, patelnia, łopatka Nauczyciel języka angielskiego podaje technikę wykonania w języku angielskim, technika wykonania w języku polskim wyświetlona w tym czasie na tablicy interaktywnej.
a bowl a grater a whisk a cutting board a sieve a knife a spoon a spatula a frying pan
SCHEMAT PRODUKCJI PLACKÓW CUKIER CUKIER JAJA MLEKO OLEJ CUKIER SÓL MĄKA JABŁKA OLEJ PUDER WANILINOWY NAŚWIETLIĆ WYBIĆ BIAŁKO ŻÓŁTKO PRZESIAĆ OBRAĆ WYMIESZAĆ ROZDROBNIĆ WYMIESZAĆ UBIĆ WYMIESZAĆ WYMIESZAĆ DELIKATNIE SMAŻYĆ OPRÓSZYĆ Uczeń podaje kolejne nazwy czynności w języku angielskim (schemat produkcji w języku polskim wyświetlony jest na tablicy)
Uczeń opisuje wykonanie potrawy oraz sposób dekoracji w języku angielskim.
Uczeń opisuje wykonanie potrawy oraz sposób dekoracji w języku angielskim.
Ocena organoleptyczna gotowych wyrobów Nauczyciel gastronomii przygotowuje ocenę na piśmie w języku polskim KARTA OCENY: Wyróżnik jakości cecha Barwa Kształt Zapach Konsystencja/struktura Smak Uczeń opisuje wykonanie potrawy oraz sposób dekoracji w języku angielskim. Nauczyciel języka angielskiego monitoruje poprawność językową
Ewaluacja Pod koniec zajęć każdy uczeń otrzymuje ocenę wykonania na karcie oceny ( w języku polskim) – zadanie nauczyciela przedmiotu gastronomicznego Nauczyciel języka angielskiego podsumowuje część językową