Materiał opracowany przez dr. inż. Mirosława Sienkiewicza

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Eksploatacja urządzeń przetwórstwa spożywczego w aspekcie HACCP, GMP, GHP Dr inż. K. Olszewski.
Advertisements

Reforma Wspólnej Polityki Rolnej (WPR)
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Sierpień 2013
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata (PROW )
PRZYGOTOWANIA DO REACH W POLSCE PIOTR ZABADAŁA MINISTERSTWO GOSPODARKI
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
Warszawa, 19 wrzesień 2008 r. Transition Facility Szkolenia z zakresu monitoringu jakości wody dla przedstawicieli Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Lublin 4 sierpnia : rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 lipca 2011 r. § 3: rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Żywność i żywienie w XXI wieku. Konferencja końcowa, Warszawa 28 kwietnia 2011 Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego.
Jakość żywności w Polsce
Projekt Planu Działania KSOW na lata Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego Olsztyn, 8 września.
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Pozyskiwanie środków na promocję produktów regionalnych Bożena Pietras-Goc FUNDACJA PARTNERSTWO DLA ŚRODOWISKA.
Ogólna charakterystyka typów szkół- szansa na zatrudnienie
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
Planowanie przepływów materiałów
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Operacyjne sterowanie produkcją
Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Wydział Leader DROW Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
„Sprzedaż bezpośrednia i działalność marginalna, lokalna i ograniczona
1 Możliwości oddziaływania doradztwa rolniczego i świata nauki na rozwój sprzedaży bezpośredniej prof. dr hab. Wiesław Musiał Uniwersytet Rolniczy w Krakowie.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Krytyczne punkty kontroli - CCP
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Działania edukacyjno - upowszechnieniowe w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich
MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSIBIURO POMOCY TECHNICZNEJ Dziękuję za uwagę Pomoc Techniczna PROW 2014 – 2020 cz. I Grupa Robocza KSOW Radziejowice,
Zakonczony Materiał opracowany w ramach Planu działania Sekretariatu Centralnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata Odwiedź portal KSOW.
Reorientacja zawodowa rolników i członków ich rodzin Podsumowanie warsztatów tematycznych „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
„Stan i perspektywy rozwoju spółdzielczości wiejskiej w Polsce (badania, wirtualne konwersatorium naukowe, spotkanie audytoryjne podsumowujące badania,
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich Europa inwestująca w obszary wiejskie Projekt pn.: „Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania,
MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSIBIURO POMOCY TECHNICZNEJ Plan działania KSOW Plan operacyjny na lata
PROW jako kontynuacja procesu modernizacji oraz rozwoju
Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) jako element realizacji Planu Działania KSOW na lata „Europejski Fundusz.
Usługi brokerskie w innowacjach rolniczych „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt.
WARSZTATY WYJAZDOWE Lokalna Grupa Działania „Brynica to nie granica” „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa.
SPRZEDAŻ BEZPOŚREDNIA wymagania obowiązujące od 1 stycznia 2016 r.
1 © copyright by Piotr Bigosiński DOKUMENTACJA SYSTEMU HACCP. USTANOWIENIE, PROWADZENIE I UTRZYMANIE DOKUMENTACJI. Piotr Bigosiński 1 czerwiec 2004 r.
MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSIBIURO POMOCY TECHNICZNEJ Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich
Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską z Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Techniczna „Warsztaty dla początkujących…
Pilotażowy Program Leader+ w Polsce.  Narodowy Plan Rozwoju  Sektorowy Program Operacyjny „Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego oraz.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
LEADER I DZIAŁANIA SAMORZĄDOWE W PROW Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Grudzień 2013.
Źródła finansowania działań szkoleniowych dla przemysłu rolno - spożywczego dr inż. Anna Ogły Centrum Kształcenia Ustawicznego.
Księgi wizualizacji znaku PROW
Rolniczy Handel Detaliczny
Wnioski o płatność- informacje potrzebne do rozliczenia operacji w ramach PROW „Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Rozliczenie projektu.
(z wyłączeniem Działania 8 Plan komunikacyjny)
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Materiał opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego.
M19 Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER
II posiedzenie grupy tematycznej ds. podejścia LEADER
Załączniki do wniosku o płatność
„Szkolenia dla liderów na obszarach wiejskich”
Plan działania KSOW Plan operacyjny na lata
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014–2020 – Minister.
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
Sprawozdanie roczne z realizacji Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata Stan na Warszawa, 24 maja 2018 r. Materiał.
Projekt współpracy pt.: „Poznajemy naszego sąsiada”
„Podnosimy bezpieczeństwo pracy w rolnictwie poprzez wymianę naszych doświadczeń szkoleniowych” Projekt nr PL01-KA
Operacje zgłoszone do realizacji w ramach dwuletniego Planu operacyjnego KSOW na lata Warszawa, 24 maja 2018 r. Materiał opracowany przez.
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
(z wyłączeniem Działania 8 Plan komunikacyjny)
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
II Informacja półroczna Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
II posiedzenie grupy tematycznej ds. podejścia LEADER
Zapis prezentacji:

Materiał opracowany przez dr. inż. Mirosława Sienkiewicza Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.       PORADNIK DOBRYCH PRAKTYK HIGIENICZNYCH WYTWARZANIA SERÓW i INNYCH PRODUKTÓW MLECZARSKICH w FARMERSKIM PRZETWÓRSTWIE MLEKA      Materiał opracowany przez dr. inż. Mirosława Sienkiewicza na zlecenie Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej

Cel Poradnika Opracowanie Poradnika zostało zainspirowane przez grupy producentów i przetwórców mleka w Polsce, w celu opracowania jasnych wytycznych pomocnych przy przygotowaniu dokumentacji służącej do rejestracji, podczas prowadzenia działalności produkcyjnej oraz kontroli farmerskiego i rzemieślniczego przetwórstwa mleka.

Główni Adresaci Poradnika Poradnik skierowany jest przede wszystkim do samych producentów przetwarzających mleko na niewielką skalę, według tradycyjnych technologii i w miejscu zamieszkania. Mleko może pochodzić z własnego gospodarstwa lub gospodarstw usytuowanych w okolicy.

Główni Adresaci Poradnika Producentów można zaliczyć do następujących grup: Producenci prowadzący działalność w ramach sprzedaży bezpośredniej lub RHD i dostarczający całości swojej produkcji konsumentom końcowym (sprzedaż na miejscu, na targowisku lub festynach, sprzedaż obwoźna). Producenci prowadzący działalność w oparciu o zasady MLO. Producenci farmerscy produkujący głównie z własnego mleka Producenci rzemieślniczy, nie mający własnego mleka lub produkujący je w małej ilości i dokupujący w najbliższej okolicy.

Inni Adresaci Poradnika Instytucje i organizacje kształcące i wspierające rolników-producentów, takie jak ośrodki doradztwa rolniczego, firmy szkoleniowe, czy stowarzyszenia serowarów. Poradnik może być również, i jest to jego ważna funkcja, pomocny instytucjom nadzoru i kontroli w kontaktach z małymi przetwórcami mleka, weryfikowaniu prawidłowości przyjętego planu sanitarnego oraz monitorowaniu i zapobieganiu zagrożeniom sanitarnym.

Narzędzie zaaprobowane przez GLW

Konstrukcja Poradnika Poradnik składa się z 3 głównych części. Część informacyjna w formie zeszytu, wyjaśniająca przeznaczenie i sposób użycia oraz zawierająca informacje dotyczące drobnoustrojów będących kryteriami bezpieczeństwa i higieny przetwórstwa mleka. Ta część kończy się przykładem zastosowania Poradnika i słowniczkiem terminów mleczarskich Osobne Karty Procesów, opisujące procedury produkcji różnych produktów mleczarskich oraz identyfikujące rodzaje zagrożeń na poszczególnych etapach produkcji, sposoby zapobiegania lub korygowania zagrożeń oraz sposoby monitorowania. Karty Operacji, również w formie zeszytu opisujące operacje, które są wspólne dla wielu różnych procesów.

Konstrukcja Poradnika Etap procesu lub operacji podlegający kontroli Rodzaj zagrożenia Działania zapobiegawcze Metody kontroli Działania korygujące Mikrobiologiczne Chemiczne Fizyczne Czynności podjęte, aby zapobiec pojawieniu się danego zagrożenia Wzrok, węch, dotyk, słuch, pomiar czasu, temperatury kwasowości Czynności, które zapobiegną pojawieniu się zagrożenia w kolejnych cyklach produkcji

Wykorzystanie poradnika Poradnik ma służyć jako pomoc w sporządzeniu analizy zagrożeń przy produkcji wyrobów mleczarskich i zbudowaniu planu sanitarnego dla zakładu. Należy znaleźć kartę procesu odpowiadającemu produktowi, który chcemy wytwarzać. Następnie należy krok po kroku przejść przez wszystkie etapy procesu i określić wszystkie zagrożenia, które na danym etapie mogą występować. Korzystając z kart poradnika, opracować sposoby zapobiegania lub korygowania możliwych zagrożeń, określić sposób monitorowania tych zagrożeń i sporządzeniu swojej właśnej karty procesu.

Wykorzystanie poradnika Szereg działań mogących pomóc w zapobieganiu lub naprawieniu stanów odchylenia od normy można znaleźć w odpowiednich kartach operacji. Mając opracowane karty procesów, można opracować procedury i instrukcje robocze, plany badań i w efekcie indywidualny System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności Dołączając do tego Instrukcje technologiczne, charakterystyki produktów, dokumentację zakupów i sprzedaży, oznakowanie i identyfikowalność produktów, plan badań właścicielskich, postępowanie z produktenm niezgodnym itp. Można stworzyć pełną dokumentację działalności małej przetwórni.

Farma „Pod Swierkami”

Serownia „Mleczna Droga”

Serownia „Mleczna Droga”

Zajazd „Tusinek”

Ranczo Frontiera

Bieżące informacje dotyczące realizacji projektu, w tym relacje z odbytych spotkań można znaleźć na stronie: www.serowarzyrodzinni.pl

Dziękuję!!