Kwas askorbinowy .

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Suplementy diety oparte na naturalnych składnikach
Advertisements

Czy mikroby mogą być dla nas przydatne?!?
Chcę żyć ekologicznie.
Poznajemy składniki żywności !
Dla ludzkiego organizmu niezbędny jest tlen z powietrza,
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
Przygotowanie prezentacji : Klasa II c i 0 a
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
WITAMINY.
Witamina C !!! W owocach i warzywach
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Makroskładniki i Mikroskładniki znaczenie dla organizmów
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
1.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
L-Lysine PLUS Uśmiech młodości.
Jedz żółte owoce i warzywa
Wykorzystanie kwasów w życiu codziennym
WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY
KWAS SIARKOWY (VI).
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
„Prawdziwe życie to zdrowe życie”
„Owoce i warzywa w szkole’’
Wykorzystywanie roślin przez człowieka
Witamina C Co to jest?.
Witamina E.
Biologia Karolina Iwanowska
Poznajemy składniki żywności.
Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?
Disacharydy.
Zdrowe odrzywianie. Polskie jabłka Hiszpanskie jabłka.
Bez białka nie ma ciałka!.
Sole w życiu człowieka.
Witaminy Jakub Dorobisz.
Autorzy: Adrianna Przybylska
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Woda i składniki mineralne
Eko badacze Projekt - Badacz wody.
Dziura ozonowa.
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
Białka Opracowano na podstawie:
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Rodzaje substancji leczniczych
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
 Czym są przeciwutleniacze?  Funkcje przeciwutleniaczy  Dozwolone przeciwutleniacze stosowane w przemyśle spożywczym  Naturalne przeciwutleniacze.
Warzywa i owoce
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
CHEVITON Tajemnica Twojego uroku!. PIĘKNE, LŚNIĄCE WŁOSY WIZYTÓWKĄ NASZEGO ORGANIZMU Piękne włosy i paznokcie – integralna i znacząca część naszego wizerunku.
Źródłem siły – WODA! Tytuł.
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
Kwasy w Medycynie.
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Chemia w organizmie człowieka
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
Witamina D3 Kaja Kuzara.
1 Sole Mineralne  P.
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Kwas askorbinowy 

Wzór sumaryczny: Masa molowa: Wygląd: 2 Wzór sumaryczny: C6H8O6 Masa molowa: 176,13 g Wygląd: biały lub prawie biały, krystaliczny proszek lub bezbarwne kryształy, ciemniejące na świetle i powietrzu

3 Kwas askorbinowy, witamina C –  organiczny związek chemiczny z grupy nienasyconych alkoholi polihydroksylowych. Jest niezbędny do funkcjonowania organizmów żywych. Dla niektórych zwierząt, w tym ludzi, jest witaminą, czyli musi być dostarczana w pożywieniu. Jest także przeciwutleniaczem stosowanym jako dodatek do żywności.

4 Budowa witaminy C

Występowanie i synteza 5 Występowanie i synteza Kwas L-askorbinowy występuje naturalnie w wielu organizmach roślinnych i zwierzęcych. W obu królestwach substratem do biosyntezy tego związku jest D-glukoza, jednak przebiega ona w różny sposób.

6 Produkcja Większość kwasu askorbinowego produkowanego przemysłowo jest wytwarzana metodą opracowaną w roku 1934 przez Reichsteina i Grüssnera, w której substratem jest także naturalna D-glukoza.

Witamina C występuje w: -owocach i warzywach 7 Witamina C występuje w: -owocach i warzywach  -lekarstwach 

8 Rola witaminy C: Witamina C w organizmie człowieka pełni wiele różnych funkcji, m.in. uczestniczy w syntezie włókien kolagenowych, usuwa wolne rodniki oraz wzmacnia odporność organizmu. Niedobór witaminy C powoduje niedokrwistość, osłabienie oraz przyczynia się do krwawienia dziąseł i pękania naczynek.

9 Zapotrzebowanie Zapotrzebowanie organizmu na witaminę C jest przedmiotem intensywnych badań. Większej ilości tej witaminy potrzebują mieszkańcy dużych aglomeracji, gdyż niszczą ją obecne w środowisku zanieczyszczenia i toksyny. Przyjmowanie niektórych leków może także zwiększać zapotrzebowanie, a kwas acetylosalicylowy hamuje jej wchłanianie.

1010 Witamina C wykazuje zróżnicowane działanie. Jest podstawowym antyutleniaczem, usuwa wolne rodniki, tym samym zapobiega rozwojowi choroby nowotworowej.  Stosuje się ją w trudno gojących się ranach, odleżynach oraz pękających naczyniach krwionośnych. Jest konieczna do dobrego wchłaniania w przewodzie pokarmowym żelaza i wapnia. 

1212