Chemia w organizmie człowieka

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Advertisements

Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Podstawowe składniki odżywcze
Układ Pokarmowy Układ pokarmowy przekształca spożywany przez człowieka, dostarczając organizmowi energii i składników odżywczych, których potrzebuje on.
[Aleksander Dziedzic]
Poznajemy składniki żywności !
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
WODA JEJ ROLA DLA ŻYCIA I DLA ZDROWIA CZŁOWIEKA
Układ pokarmowy.
Jakub Sikorski, Paweł Frydryk, Dawid Frej
Białka – budowa, rodzaje i właściwości
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Pierwiastki występujące w człowieku
WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA
Czynność wątroby Fizjologia człowieka.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Prezentację wykonali:
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Makroskładniki i Mikroskładniki znaczenie dla organizmów
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
WPŁYW ODŻYWIANIA NA ORGANIZM
Przepływ pokarmu przez układ pokarmowy
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
TŁUSZCZE W DIECIE CZŁOWIEKA.
Enzymy trawienne.
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
SÓL – dobro czy zło?.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży w wieku szkolnym DROGI RODZICU…
Zdrowe Odżywianie.
Rola składników pokarmowych w diecie młodzieży
PRZEGLĄD PIERWIASTKÓW W ORGANIZMACH
Układ pokarmowy, układ trawienny, zespół narządów służących do przyjmowania pokarmów, rozkładania większych substancji pokarmowych na mniejsze za pomocą.
BUDOWA I FUNKCJONOWANIE UKŁADU POKARMOWEGO CZŁOWIEKA
Poznajemy składniki żywności.
SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka
Witaminy Jakub Dorobisz.
Dekalog zdrowego żywienia.
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Woda i składniki mineralne
FadgŻzŻhcbe Najwięcej witaminy mają owoce i jarzyny.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
Składniki organizmów żywych opracowała Bożena Smolik.
Wpływ składników żywności na organizm
Białka Substancje warunkujące życie Porównanie kształtu i wielkości kilku białek. Od lewej: Przeciwciało (IgG), Hemoglobina, Insulina, kinaza AK1, ligaza.
Budowa chemiczna organizmów
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
BIAŁKA – właściwości i znaczenie w organizmie człowieka.
Zdrowe Żywienie Człowieka
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Liceum Ogólnokształcące Nr I Zespół Szkół Gastronomicznych Gimnazjum Nr 23 Projekt międzyszkolny Minerały a żywność.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

Chemia w organizmie człowieka Przykłady

Czego potrzebuje nasz organizm? Związki nieorganiczne: -woda, -sole mineralne. Związki organiczne: -białka, -węglowodanów, -tłuszczy, -witamin.

Co to są sole mineralne? W skład soli mineralnych wchodzą pierwiastki chemiczne w formie kationów, lub anionów: Makroelementy – występujące w większych ilościach: węgiel, azot, tlen wapń, siarka, fosfor. Pełnią one głównie budulcową funkcję. Mikroelementy – występujące w mniejszych ilościach: żelazo, mangan, jod, miedź, cynk, fluor, kobalt. Regulują one przebieg procesów chemicznych.

CO to są białka? Są to wielkocząsteczkowe związki naturalne, pochodzenia roślinnego i zwierzęcego zbudowane z węgla, wodoru, tlenu i azotu. Powstają z kombinacji 20 aminokwasów, które łączą się ze sobą za pomocą wiązań peptydowych. Dzielimy je na: - Proste – zbudowane z reszt aminokwasowych, - Złożone – zawierające dodatkowo pierwiastki lub cząsteczki związków chemicznych, np. siarkę, fosfor, cynk, chlor, żelazo, jod, miedź, fluor.

Rola białek w organizmie Są niezbędnym materiałem budulcowym. Są źródłem energii. Są podstawowym składnikiem płynów ustrojowych. Są materiałem do biosyntezy hormonów białkowych, ciał odpornościowych. Biorą udział w odtruwaniu organizmu.

Rola węglowodanów w orgnizmie Są głównym źródłem energii. Pozwalają na oszczędną gospodarkę białkami i tłuszczami. Nie przetworzone zmniejszają wydalanie składników mineralnych. Biorą udział w budowie błon komórkowych. Ułatwiają perystaltykę przewodu pokarmowego.

Jak możemy zdobyć węglowodany? Główne źródła węglowodanów : -produkty zbożowe, -rośliny okopowe, -trzcina cukrowa -buraki cukrowe, -nasiona roślin strączkowych, -warzywa, -owoce, -produkty mleczne

Budowa tłuszczy Składają się z kwasów tłuszczowych i glicerolu.

Rola tłuszczy w organizmie Są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii Pomagają w utrzymaniu stałej temperatury ciała. Chronią przed utratą ciepła Stanowią element budulcowy Magazynują wodę

CO to są witaminy? Są to związki chemiczne o różnorodnej budowie, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Rodzaje: * Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: - A, D, E, K * Witaminy rozpuszczalne w wodzie: - B, C

Jama ustna To pierwszy odcinek przewodu pokarmowego. Tu rozdrabniany jest pokarm. Ślinianki produkują wydzielinę zawierającą chlorki sodu potasu i magnezu, które neutralizują kwasy i aktywizują enzym amylazę ślinową, która rozpoczyna trawienie węglowodanów.

Żołądek Wytwarza sok żołądkowy zawierający kwas solny i enzymy trawienne: pepsynę i podpuszczkę, trawiące białka. Kwas żołądkowy działa też bakteriobójczo.

Co robi wątroba w organizmie? wytwarza białka osocza, inaktywuje niektóre hormony, prowadzi syntezę prowitaminy D, nadmiar węglowodanów zamienia na kwasy tłuszczowe, Przetwarza glukoz w glikogen, syntezuje kwasy tłuszczowe, tworzy czynniki krzepnięcia krwi, przeprowadza detoksykację różnych substancji, np. alkoholu.

Trzustka Wydziela hormony: insulinę i glukagon, które regulują gospodarkę cukrową w organizmie. Produkuje sok zawierający enzymy trawienne oraz obfituje w wodorowęglan sodu, który jako związek silnie zasadowy neutralizuje kwasy i nadaje treści pokarmowej odczyn lekko alkaliczny.

Trawienie w dwunastnicy W trawieniu uczestniczą : Żółć dostarczona z wątroby, dokładnie z pęcherzyka żółciowego, Enzymy trzustkowe: * AMYLAZA, * LIPAZA , * TRYPSYNA.

Prezentację wykonał: Jakub Żak