Chemia w organizmie człowieka Przykłady
Czego potrzebuje nasz organizm? Związki nieorganiczne: -woda, -sole mineralne. Związki organiczne: -białka, -węglowodanów, -tłuszczy, -witamin.
Co to są sole mineralne? W skład soli mineralnych wchodzą pierwiastki chemiczne w formie kationów, lub anionów: Makroelementy – występujące w większych ilościach: węgiel, azot, tlen wapń, siarka, fosfor. Pełnią one głównie budulcową funkcję. Mikroelementy – występujące w mniejszych ilościach: żelazo, mangan, jod, miedź, cynk, fluor, kobalt. Regulują one przebieg procesów chemicznych.
CO to są białka? Są to wielkocząsteczkowe związki naturalne, pochodzenia roślinnego i zwierzęcego zbudowane z węgla, wodoru, tlenu i azotu. Powstają z kombinacji 20 aminokwasów, które łączą się ze sobą za pomocą wiązań peptydowych. Dzielimy je na: - Proste – zbudowane z reszt aminokwasowych, - Złożone – zawierające dodatkowo pierwiastki lub cząsteczki związków chemicznych, np. siarkę, fosfor, cynk, chlor, żelazo, jod, miedź, fluor.
Rola białek w organizmie Są niezbędnym materiałem budulcowym. Są źródłem energii. Są podstawowym składnikiem płynów ustrojowych. Są materiałem do biosyntezy hormonów białkowych, ciał odpornościowych. Biorą udział w odtruwaniu organizmu.
Rola węglowodanów w orgnizmie Są głównym źródłem energii. Pozwalają na oszczędną gospodarkę białkami i tłuszczami. Nie przetworzone zmniejszają wydalanie składników mineralnych. Biorą udział w budowie błon komórkowych. Ułatwiają perystaltykę przewodu pokarmowego.
Jak możemy zdobyć węglowodany? Główne źródła węglowodanów : -produkty zbożowe, -rośliny okopowe, -trzcina cukrowa -buraki cukrowe, -nasiona roślin strączkowych, -warzywa, -owoce, -produkty mleczne
Budowa tłuszczy Składają się z kwasów tłuszczowych i glicerolu.
Rola tłuszczy w organizmie Są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii Pomagają w utrzymaniu stałej temperatury ciała. Chronią przed utratą ciepła Stanowią element budulcowy Magazynują wodę
CO to są witaminy? Są to związki chemiczne o różnorodnej budowie, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Rodzaje: * Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: - A, D, E, K * Witaminy rozpuszczalne w wodzie: - B, C
Jama ustna To pierwszy odcinek przewodu pokarmowego. Tu rozdrabniany jest pokarm. Ślinianki produkują wydzielinę zawierającą chlorki sodu potasu i magnezu, które neutralizują kwasy i aktywizują enzym amylazę ślinową, która rozpoczyna trawienie węglowodanów.
Żołądek Wytwarza sok żołądkowy zawierający kwas solny i enzymy trawienne: pepsynę i podpuszczkę, trawiące białka. Kwas żołądkowy działa też bakteriobójczo.
Co robi wątroba w organizmie? wytwarza białka osocza, inaktywuje niektóre hormony, prowadzi syntezę prowitaminy D, nadmiar węglowodanów zamienia na kwasy tłuszczowe, Przetwarza glukoz w glikogen, syntezuje kwasy tłuszczowe, tworzy czynniki krzepnięcia krwi, przeprowadza detoksykację różnych substancji, np. alkoholu.
Trzustka Wydziela hormony: insulinę i glukagon, które regulują gospodarkę cukrową w organizmie. Produkuje sok zawierający enzymy trawienne oraz obfituje w wodorowęglan sodu, który jako związek silnie zasadowy neutralizuje kwasy i nadaje treści pokarmowej odczyn lekko alkaliczny.
Trawienie w dwunastnicy W trawieniu uczestniczą : Żółć dostarczona z wątroby, dokładnie z pęcherzyka żółciowego, Enzymy trzustkowe: * AMYLAZA, * LIPAZA , * TRYPSYNA.
Prezentację wykonał: Jakub Żak