Listeria monocytogenes

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Czym są Mikroby?.
Advertisements

KLESZCZOWE ZAPALENIE OPON MÓZGOWYCH I MÓZGU
PARWOWIRUS B19.
Metody detekcji i identyfikacji bakterii
GRYPA.
Co to są drobnoustroje?.
Czy mikroby mogą być dla nas przydatne?!?
Wykonała: Dominika Machlowska
JERSINIOZA.
Pryszczyca (aphthae epizooticae, foot and mouth disease)
Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Radomiu
./.
STOP MENINGOGOKOM!.
Zanieczyszczenia biologiczne
Współczesne zagrożenia zdrowia
Grypa.
DIAGNOSTYKA LABORATORYJNA
„NIE! Dla Meningokoków”
opracowała: Bożena Sowińska - Grzyb
Pierwiastki występujące w człowieku
HIV/AIDS.
Przed wyborem stacji uzdatniania wody
Przyczyny chorób zakaźnych i ich skutki
1.
AIDS.
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA 7 Kwiecień 2014 „CHOROBY WEKTOROWE”
Choroby przenoszone przez wektory
GRZYBY PLEŚNIOWE W NOWOCZESNYM BUDOWNICTWIE
Zarządzanie środowiskiem
Bakteryjne choroby weneryczne
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
„Prawdziwe życie to zdrowe życie”
„Co robię, aby nie zachorować na AIDS?”
Małgorzata Stachowiak
Światowy dzień zdrowia 2015
„W świecie mikrobów”.
Biologia Karolina Iwanowska
ZATRUCIA.
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Wirus HIV.
RÓŻYCZKA.
ALKOHOL JAKO SUBSTANCJA PSYCHOAKTYWNA
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
IZW - infekcyjne zapalenie wsierdzia * zakażenie wsierdzia drobnoustrojami --> wegetacja * zastawki, sąsiedztwo przecieków * najczęściej bakterie * rzadziej.
Eko badacze Projekt - Badacz wody.
BADANIA APARATUROWE – OBIEKTYWNA METODA POTWIERDZANIA DEKLARACJI MARKETINGOWYCH Rzeszów,
Cukrzyca. Co warto wiedzieć?
Diagnostyka, objawy i leczenie zakażenia wirusem HCV
PAŃSTWOWY POWIATOWY INSPEKTOR SANITARNY W MIĘDZYCHODZIE Inwazyjna Choroba Meningokokowa Co to jest? Jak leczyć ? Jak zapobiegać?
1.Konserwanty w pożywieniu
Choroby układu pokarmowego
Choroba meningokokowa Dział Epidemiologii Wojewódzka Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna we Wrocławiu lek. wet. Krystyna Winturska – Pasieka mgr Mariola.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
ICBerry Rewolucyjne podejście w profilaktyce zdrowia intymnego kobiety. iCBerry.
Inżynieria Chemiczna i Procesowa Wykład nr 20 : Reaktory Chemiczne BIOPROCESY.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
„Rola wody w ciele człowieka, zwierząt i roślin”
PNO, czyli porozmawiajmy o odporności. Co to jest odporność? Odporność jest wynikiem pracy wielu skomplikowanych elementów, które tworzą nasz układ immunologiczny.
HIV/AIDS definicje AIDS - zespół nabytego niedoboru (rzadziej upośledzenia) odporności. HIV - ludzki wirus upośledzenia odporności Zakażenie charakteryzuje.
PRODUKTY PROBIOTYCZNE SERII JOY DAY – SKUTECZNA PROFILAKTYKA ZDROWIA
Licealista w świecie nauki
Światowy dzień zdrowia 2018
 Zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych – choroba wywoływana przez wirusy lub bakterie, rzadziej przez pierwotniaki, pasożyty, obejmująca opony mózgowo-rdzeniowe.
MIC (ang. minimal inhibitory concentration)
Profilaktyka zagrożeń meningokokowych
Allan E. J. , Hoischen C. , Gumpert J
Mikroorganizmy chorobotwórcze w żywności
Inżynieria Chemiczna i Procesowa
Zapis prezentacji:

Listeria monocytogenes Listeria spp. Listeria monocytogenes

Klasyfikacja Domena Bacteria Typ Firmicutes Klasa Bacilli Rząd Bacillales Rodzina Listeriaceae Rodzaj Listeria Brochothrix

Klasyfikacja Rodzaj Listeria Listeria monocytogenes Listeria ivanovii Listeria innocua Listeria welshimeri Listeria seeligeri Listeria grayi Listeria marthii Listeria fleischmannii Listeria floridensis Listeria aquatica Listeria newyorkensis Listeria cornellensis Listeria rocourtiae Listeria weihenstephanensis Listeria grandensis Listeria riparia Listeria booriae

Charakterystyka L. monocytogenes 0.5 – 2 μm długości, 0.4 - 0.5 μm szerokości regularne, nieprzetrwalnikujące, gramdodatnie pałeczki wykazujące tendencję do polimorfizmu względnie tlenowa nie wytwarza otoczek Bakterie należące do tego rodzaju wykazują tendencję do polimorfizmu, czasami tworzą więc krótkie łańcuszki, dłuższe pałeczki czy nici lub owalne ziarniaki, co może prowadzić do pomyłek w identyfikacji – do mylenia ich z enterokokami (Enterococcus faecalis). W preparatach z hodowli 15-24 godzinnych układają się często w postaci skupisk palisadowatych z formami V,Y, II. Barwią się gramdodatnio, ale w starych hodowlach (48-72 godz.) występują komórki gramujemne. Tworzeniu nielicznych rzęsek sprzyja temperatura hodowli 10 - 25C i w tej temperaturze charakteryzują się ruchliwością. Natomiast w temperaturze 37C nie wykazują zdolności ruchu, co spowodowane jest ograniczeniem produkcji flagelliny, z której zbudowana jest rzęska.

Charakterystyka L. monocytogenes katalazo-dodatnia, oksydazo-ujemna posiada od 2 do 6 perytrychalnie ułożonych rzęsek zdolność ruchu w wąskim zakresie temp. 20 - 25 C; w temp. 37 C – nieruchliwa na agarze z krwią wytwarza wąską strefę β – hemolizy

Warunki wzrostu

Występowanie L. monocytogenes gleba przewody pokarmowe wielu gatunków zwierząt domowych dzikich wody powierzchniowe ścieki gnijące szczątki roślin kiszonki

surowce pochodzenia zwierzęcego i roślinnego produkty spożywcze środowisko zakładów przetwórstwa przedmioty codziennego użytku (ścierki do naczyń, zlewozmywaki, chłodziarki itp)

Listerioza U zwierząt około 90% zachorowań na listeriozę jest spowodowane przez L. monocytogenes, a 10% przez L. ivanovii. U człowieka prawie wszystkie przypadki listeriozy wywołuje L. monocytogenes, rzadko L. ivanovii i L. seeligeri.

Wrota zakażenia u ludzi przewód pokarmowy uszkodzona skóra błony śluzowe układu oddechowego spojówki łożysko

Grupa ryzyka Kobiety w ciąży Noworodki Osoby o obniżonej odporności układu immunologicznego Osoby zaawansowane wiekowo (> 65 lat)

Zakażenia u ludzi wywoływane przez L. monocytogenes Listerioza u człowieka charakteryzuje się zmianami chorobowymi o różnym umiejscowieniu. Występują cztery postacie kliniczne choroby: postać żołądkowo-jelitowa płodowa 2) posocznica noworodków 3) zakażenie ośrodkowego układu nerwowego charakteryzujące się zapaleniem mózgu, zapaleniem mózgu i opon mózgowych

Zakażenia u ludzi wywoływane przez L. monocytogenes Łagodny nieżyt żołądkowo-jelitowy (ang. listerial gastroenteritis) Objawy zakażenia - dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego: dreszcze, bóle głowy, bóle brzucha, nudności, biegunka, bóle mięśni, wymioty, zmęczenie. U zdrowych dorosłych najczęściej rozwija się forma łagodna infekcji z typowymi dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego, takim jak bóle brzucha, nudności, wymioty, a także podwyższona temperatura, dreszcze, bóle mięśni i ogólne osłabienie. Częstość występowania infekcji o łagodnym przebiegu jest trudna do oszacowania, ponieważ część zatruć wywołanych przez L. monocytogenes może przebiegać bezobjawowo.

Ostra infekcja (ang. invasive listeriosis) kobiety w ciąży - infekcja manifestująca się łagodnymi objawami klinicznymi przypominającymi grypę (podwyższona temperatura, bóle głowy, bóle mięśni) lub zapalenie dróg moczowych noworodki: listerioza wczesna – sepsa ujawniająca się bezpośrednio po urodzeniu lub w pierwszym tygodniu życia (śmiertelność 15-50%) listerioza późna – objawy pojawiają się zwykle pomiędzy 8 a 30 dniem życia i jest to zwykle zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych (śmiertelność 10-20%)

osoby o obniżonej odporności immunologicznej i osoby starsze – zakażenie ośrodkowego układu nerwowego (zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych) lub zakażenie ogólne z typowymi objawami posocznicy. Rzadziej występuje porażenie nerwów czaszkowych i ropnie mózgu. Często zmianom w ośrodkowym układzie nerwowym towarzyszą zaburzenia psychiczne, a u około 25% pacjentów ataki padaczkowe. inne możliwe powikłania to: ropnie gałki ocznej, zapalenie wsierdzia, zapalenie i ropnie wątroby, zapalenie otrzewnej, zapalenie żołądka i jelit, infekcje skórne i szkieletowe.  

Kryterium mikrobiologiczne Def. Wg Rozp. 2073/2005 Wymaganie pozwalające na akceptację produktu, partii środków spożywczych lub procesu na podstawie braku, obecności lub liczby mikroorganizmów i/lub ilości ich toksyn lub metabolitów w jednostce masy, objętości, na powierzchni lub partii. „mikroorganizmy” – oznaczają bakterie, wirusy, drożdże, pleśnie, glony, pierwotniaki pasożytnicze oraz ich toksyny i metabolity.

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r.

Rozdział 1. Kryteria bezpieczeństwa żywności Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych Rozdział 1. Kryteria bezpieczeństwa żywności

Symbole oznaczają: n - liczba próbek pobranych do badań m - wartość równa lub poniżej której wszystkie wyniki uznawane są za zadowalające M - wartość maksymalna liczby drobnoustrojów. Wynik jest niezadowalający, jeśli liczba drobnoustrojów w jednej lub kilku próbkach ma wartość M lub ją przekracza. c - liczba próbek, w których dopuszcza się liczbę drobnoustrojów pomiędzy m i M. Wynik jest zadowalający jeśli liczba drobnoustrojów w pozostałych próbkach ma wartość m lub niższą.

Według prawa UE (EG) nr 2073/2005 producent musi badać różne artykuły spożywcze w obszarze produkcji na obecność patogenów, np. L. monocytogens. Metody EN ISO oparte na hodowli są wyraźnie przywołane w tym prawie. Jednakże uzyskanie wyniku ujemnego może wymagać > 4 dni (dla L. monocytogenes). (EG) nr 2073/2005 dopuszcza również zastosowanie metod alternatywnych, jeżeli ich walidacja w stosunku do metod ISO zapewnia równoważne wyniki.

Konwencjonalne metody mikrobiologiczne znormalizowane metody PN ISO* (International Organization for Standarization) uznane urzędowo identyfikacja drobnoustrojów do poziomu rodzaju i/lub gatunku

Konwencjonalne metody mikrobiologiczne ICS: 07.100.30. Mikrobiologia żywności PN-EN ISO 7218:2008/A1:2013-10 (oryg.) Mikrobiologia żywności i pasz. Wymagania ogólne i zasady badań mikrobiologicznych. ISO/TS 11133-2:2003/A1:2011 Microbiology of food and animal feeding stuffs. Guidelines on preparation and production of culture media. Part 2: Practical guidelines on performance testing of culture media

Konwencjonalne metody mikrobiologiczne ICS: 07.100.30. Mikrobiologia żywności PN-EN ISO 6887-1:2017-05 wersja angielska Mikrobiologia żywności i pasz. Przygotowanie próbek, zawiesiny wyjściowej i rozcieńczeń dziesięciokrotnych do badań mikrobiologicznych. Ogólne zasady przygotowania zawiesiny wyjściowej i rozcieńczeń dziesięciokrotnych. PN-EN ISO 6887-2:2017-05 wersja angielska rozcieńczeń dziesięciokrotnych do badań mikrobiologicznych. Część 2: Specyficzne zasady przygotowania mięsa i przetworów mięsnych. PN-EN ISO 6887-3:2017-05 wersja angielska rozcieńczeń dziesięciokrotnych do badań mikrobiologicznych. Część 3: Specyficzne zasady przygotowania ryb i przetworów rybnych. PN-EN ISO 6887-4:2017-05 wersja angielska Mikrobiologia żywności i pasz --Przygotowanie próbek, zawiesiny wyjściowej i rozcieńczeń dziesięciokrotnych do badań mikrobiologicznych. Część 4: Specyficzne zasady przygotowania próbek produktów różnorodnych

Konwencjonalne metody mikrobiologiczne ICS: 07.100.30. Mikrobiologia żywności PN-EN ISO 7932:2005 Mikrobiologia żywności i pasz. Horyzontalna metoda oznaczania liczby przypuszczalnych Bacillus cereus. Metoda liczenia kolonii w temperaturze 30 stopni C. PN-ISO 20128:2012 wersja polska Przetwory mleczne - Oznaczanie liczby przypuszczalnego Lactobacillus acidophilus na pożywce selektywnej –Metoda liczenia kolonii w temperaturze 37 stopni C. PN-EN ISO 10272-1:2017-08 - wersja angielska Mikrobiologia łańcucha żywnościowego -Horyzontalna metoda wykrywania obecności i oznaczania liczby Campylobacter spp. -Część 1: Metoda wykrywania PN-EN ISO 10272-2:2017-10 - wersja angielska Mikrobiologia łańcucha żywnościowego - Horyzontalna metoda wykrywania obecności i oznaczania liczby Campylobacter spp. - Część 2: Metoda liczenia kolonii

Konwencjonalne metody mikrobiologiczne ICS:71.100.70 Kosmetyki. Środki higieny osobistej PN-EN ISO 21148:2017-07 - wersja angielska Kosmetyki – Mikrobiologia. Ogólne wytyczne badań mikrobiologicznych PN-EN ISO 11930:2012 (oryg.) Kosmetyki - Mikrobiologia. Test skuteczności i ocena zakonserwowania produktów kosmetycznych PN-EN ISO 16212:2017-08 - wersja angielska Kosmetyki-Mikrobiologia. Oznaczenie liczby drożdzy i pleśni. PN-EN ISO 18416:2016-01 - wersja angielska Kosmetyki-Mikrobiologia. Wykrywanie Candida albicans PN-EN ISO 11930:2012Kosmetyki -- Mikrobiologia -- Test skuteczności i ocena zakonserwowania produktów kosmetycznych Zakres Niniejszy test jest przeznaczony przede wszystkim dla produktów kosmetycznych rozpuszczalnych w wodzie lub mieszających się z wodą i może wymagać dostosowania na przykład do badania produktów, w których woda jest fazą wewnętrzną. Badanie opisane w niniejszej normie dla każdego testowanego mikroorganizmu polega na umieszczeniu masy produktu w kontakcie z kalibrowanym inokulum i następnie śledzeniu zmian liczby mikroorganizmów w ustalonych odstępach określonego czasu i w ustalonej temperaturze

Konwencjonalne metody mikrobiologiczne ICS: 07.100.20 - Mikrobiologia wody PN-EN ISO 8199:2010 Jakość wody. Ogólne wytyczne oznaczania liczby bakterii metodą hodowli PN-EN ISO 7899-1:2002 Jakość wody. Wykrywanie i oznaczanie ilościowe enterokoków kałowych. Część 1: Zminiaturyzowana metoda do badania wód powierzchniowych i ścieków (najbardziej prawdopodobna liczba bakterii) PN-EN ISO 7899-2:2004 Jakość wody. Wykrywanie i oznaczanie ilościowe enterokoków kałowych. Część 2: Metoda filtracji membranowej

Konwencjonalne metody mikrobiologiczne namnożenie drobnoustrojów na odpowiednich podłożach namnażająco-wybiórczych (metody jakościowe) analiza wielu cech morfologicznych, biochemicznych czy serologicznych bakterii, które wyrosły w postaci kolonii na podłożach agarowych

wzrost L.mnocytogenes na podłożu bulion Frasera Bulion pół-Frasera i Frasera - podłoża do selektywnego namnażania Listeria sp. Oprócz składników odżywczych (peptony, ekstrakty) zawierają eskulinę i chlorek litu. Do podłoża po sterylizacji wprowadzany jest roztwór cytrynianu amonowo-żelazowego i dodatek selektywny w postaci roztworu: akryflawiny i kwasu nalidyksowego (w bulionie pół-Frasera jest go połowę mniej). Antybiotyki i chlorek litu silnie hamują wzrost bakterii gramujemnych i większość gramdodatnich. Dodatkowo chlorek litu jest czynnikiem wybiórczym, ze względu na tolerancję wyższych stężeń tej soli przez Listeria spp. Szczepy Listeria hydrolizują eskulinę do eskuletyny i glukozy. Eskuletyna tworzy czarny kompleks z żelazem (III) pochodzącym z cytrynianu. Hodowla na tym podłożu po namnożeniu pałeczek Listeria spp. przybiera czarnoszarą lub czarną barwę. wzrost L.mnocytogenes na podłożu bulion Frasera

podłoże chromogenne ALOA (agar Listeria wg Ottaviani i Agosti) chromogenny substrat: 5-bromo-3-chloro-3-indoxyl--D-glukopiranozyd – wykrywanie aktywności - -D-glukozydazy = kolonie niebieskozielone (wszystkie gatunki Listeria) substrat L--fosfatydyloinozytol wykrywanie aktywności fosfolipazy C specyficznej dla fosfatydyloinozytolu (PI-PLC) = mętne halo Dodatkowo zawiera: mieszaninę antybiotyków (kwas nalidyksowy, ceftazidim, polimyksynę B, cykloheksimid lub amfoterycynę B), chlorek litu.

podłoże agar Oxford podłoże agar Palcam podłoże wybiórczo-różnicujące zawierające w swoim składzie m in. mieszaninę antybiotyków (polimyksynę B, ceftazidim) akryflawinę, mannitol, czerwień fenolową, glukozę, eskulinę, chlorek litu, cytrynian amonowo-żelazowy(III). podłoże wybiórczo-różnicujące zawierające w swoim składzie m. in. mieszaninę antybiotyków (siarczan kolistyny, cefotetan, fosfomycynę, cykloheksymid), akryflawinę, eskulinę, chlorek litu i cytrynian amonowo-żelazowy(III).

Testy potwierdzające dla L. monocytogenes barwienie Grama (G +, cienkie, krótkie pałeczki) test na hemolizę zdolność do fermentacji cukrów (L-ramnoza i D-ksyloza) katalaza (opcjonalnie) ruchliwość w 25 C (opcjonalnie) CAMP test (opcjonalnie) Testy potwierdzające dla Listeria spp. barwienie Grama – (G +, cienkie, krótkie pałeczki) katalaza - dodatnia test VP (Test Vogesa-Proskauera) (opcjonalnie) ruchliwość 25 C (opcjonalnie)

ruchliwość w 25 C (opcjonalnie) test VP(opcjonalnie)

Christie–Atkins–Munch–Peterson test Test CAMP Christie–Atkins–Munch–Peterson test S - Staphylococcus aureus (ATCC 25923 lub 49444; NCTC 7428 lub 1803) R - Rhoodococcus equi (ATCC 6939 lub NCTC 1621) R S L. ivanovii s R L. innocua s R L. monocytogenes