CATERING SZPITALNY KONTROLA INSPEKCJI HANDLOWEJ

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
URZĄD MARSZAŁKOWSKI WOJEWÓDZTWA ŚWIĘTOKRZYSKIEGO
Advertisements

VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
B. Analiza jakościowa posiłków
Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
Małgorzata Mądra-Janeda
Realizacja planu kontroli agencji zatrudnienia z terenu województwa pomorskiego przez Wojewódzki Urząd Pracy w Gdańsku za okres od r. do
WSPÓŁPRACA W ZAKRESIE NADZORU NAD WYROBAMI MEDYCZNYMI WPROWADZANYMI DO OBROTU I DO UŻYWANIA NA TERYTORIUM POLSKI Zgodnie z art ustawy z dnia 20 kwietnia.
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
Zanim wybierzesz się na zakupy przedświąteczne… Porady dla konsumentów w okresie przedświątecznym 14/04/2011www.wiih.org.plWojewódzki Inspektorat Inspekcji.
Odżywiaj się zdrowo 1.
Radzi Pomaga Informuje
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
O zdrowym odżywianiu i piramidzie żywienia
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Rozliczanie oraz dokumentowanie efektów ekologicznych
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Zdrowe dziecko zdrowy dorosły zdrowa rodzina
System nadzoru nad bezpieczenstwem zewnetrznych granic Unii Europejskiej i polski w aspekcie zagrożenia chorobami zakaźnymi i czynnikami szkodliwymi w.
Po zakończeniu budowy inwestor powinien, zależnie od nałożonych w pozwoleniu na budowę obowiązków zgłosić obiekt do użytkowania albo uzyskać pozwolenie.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Wspieranie świadomych i prozdrowotnych wyborów przez konsumentów w Polsce na przykładzie programu „Wiem, co wybieram” Wojciech Tomczak kierownik ds. PR.
mgr rekreacji ruchowej
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Opracowała Anna Bełoniak
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Działalność kontrolno-nadzorcza
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Wiem co jem.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
w aspekcie nadzoru sanitarnego
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Jakość handlowa artykułów rolno- spożywczych w województwie łódzkim w świetle wyników kontroli Inspekcji Handlowej w 2011r.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Jadłospis dzienny Posiłek Co jemy? śniadanie II śniadanie obiad
Przewodnik po porcjach czyli co, jak i ile jeść?
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Regularne i zdrowe odżywianie 
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Odżywiaj się zdrowo 1.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
PROBLEMY FINANSOWE SZPITALI POWIATOWYCH
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
ETYKIETY WYNIKI KONTROLI. najta ń sza pó ł ka cenowa, kontrola IH
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Zdrowe Żywienie Człowieka
CZĘŚCI, WYPOSAŻENIE I PŁYNY DO SAMOCHODÓW PORADY.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Nadzór nad bezpieczeństwem i warunkami pracy. Zewnętrzne i wewnętrzne organa nadzoru PAŃSTWOWA INSPEKCJA PRACY PAŃSTWOWA STRAŻ POŻARNA ZAKŁAD PRACY służba.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Wnioski i uwagi wynikające z kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej Małgorzata Stodolak Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gorzowie Wlkp.
EFEKTY BIEŻĄCYCH KONTROLI U PRACODAWCÓW
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Publiczne prawo konkurencji
Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c
ZDROWA ŻYWNOŚĆ NIEZDROWA ŻWYNOŚĆ.
SALE ZABAW DLA DZIECI Działania Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów i Inspekcji Handlowej.
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szpitali Niepublicznych
CATERING SZPITALNY KONTROLA INSPEKCJI HANDLOWEJ
Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii
Zapis prezentacji:

CATERING SZPITALNY KONTROLA INSPEKCJI HANDLOWEJ Pierwsza tego typu kontrola Inspekcji Handlowej (IH). Odbyła się na terenie całej Polski równolegle z kontrolami Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Trwała od kwietnia do maja 2016 r.

Działania IH: Sprawdzono 99 firm cateringowych dostarczających posiłki do 234 szpitali. Placówki wytypowano na podstawie informacji przekazanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną (PIS). Zastrzeżenia wzbudziło 61 sprawdzonych placówek. Nie zawsze pacjenci otrzymywali potrawy odpowiedniej jakości.

szynka wieprzowa z golonką Nieprawidłowości Najczęściej nie przestrzegano terminów przydatności produktów spożywczych do spożycia (13 firm cateringowych i 108 partii na 1083 sprawdzone partie). szynka wieprzowa z golonką przeterminowana 3 miesiące przykład

80 g 5 do 50 g Nieprawidłowości Pacjentom podawano posiłki, które miały zaniżoną wagę w stosunku do deklaracji w jadłospisie (13 firm cateringowych i 15 partii na 155 sprawdzonych w tym zakresie). porcja bitek schabowych była lżejsza od 5 do 50 g według jadłospisu jedna porcja powinna ważyć 80 g przykład

30 mg/kg 20 mg/kg glutenu Jaki skład miały posiłki podawane pacjentom? W laboratoriach UOKiK zbadano 65 partii (6 przedsiębiorców). Zastrzeżenia wzbudziło 7 partii. zbyt wysoka zawartość glutenu w „sosie bezglutenowym” stwierdzono 30 mg/kg zgodnie z przepisami, produkt bezglutenowy może zawierać do 20 mg/kg glutenu przykład

Inspektorzy IH przyjrzeli się także umowom zawieranym przez szpitale z firmami cateringowymi. Szpitale weryfikowały działania firm w różny sposób, m.in. poprzez: codzienne wizyty dietetyka szpitalnego, który sprawdzał jakość wydawanych posiłków, jedynie kontakt mailowy, wyłącznie w razie nieprawidłowości. Zdarzało się, że szpital nie interesował się tym, jakie posiłki dostarcza catering. przykład

produkty te podano tylko przykład mimo warunku w umowie: „warzywa i owoce dla każdej diety do śniadania i kolacji” produkty te podano tylko 3 razy w ciągu dekady przykład umowa wymagała planowania w jadłospisach różnych rodzajów wędlin wysokiej jakości, niezawierających skrobi, soi, a w sezonie zimowym zakazywała podawania surówki z białej kapusty z jadłospisu wynikało, że dodatkiem do śniadań był głównie pasztet lub salceson, a zimą do obiadu podawano surówkę z białej kapusty

Działania Inspekcji Handlowej: O nieprawidłowościach zawiadomiono kierowników szpitali, organy nadzoru sanitarnego, urzędy miar, inspektoraty Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Narodowy Fundusz Zdrowia. Zaapelowano o zwiększenie nadzoru nad firmami dostarczającymi posiłki do szpitali. Za nieprzestrzeganie m.in. dat minimalnej trwałości 27 osób ukarano mandatami na łączną kwotę 5,7 tys. zł. przykład