MIEZSAŃCE W OWUB 2015 KRZYSZTOF GAŁĄZKA.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Chemioterapia Wytyczne i zasady stosowania
Advertisements

EU (J) energia ultradźwięków PU = E / t (J/s = W) moc ultradźwięków
Efekty mechano- chemiczne
Fizjopatologia okresu pokwitania
Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne, System AGROKOSZTY Arłamów r.
System żywienia enteralnego firmy Abbott
Kontrole kwalifikowalności do wsparcia specjalnego do krów i owiec
Zasady wypełniania ujednoliconego raportu do kontroli CC oraz IRZ
Kojarzenia 2007.
Damian Urbańczyk PHP Data i czas.
Prezentacja Maćka i Bartka „ Żubry”
Etiologia porodu przedwczesnego
mgr inż. Grażyna Nachtman
Przyczyny zróżnicowania wyników działalności produkcji zwierzęcej prowadzonych metodami konwencjonalnymi mgr inż. Marcin Cholewa.
analiza dynamiki zjawisk Szeregi czasowe
Anna Ruzik-Sierdzińska CASE
Sposoby uzyskiwania mleka od krów kiedyś i dziś.
TIMSS i PIRLS 2011 Prezentacja wyników badań PIRLS 2011 oraz TIMSS 2011 minister edukacji narodowej Krystyna Szumilas Warszawa, 11 grudnia 2012 r. godzina.
Nietoperz wampir Nietoperz wampir to jeden z popularnych gatunków nietoperzy. Oto jego zdjęcie!
Oszczędności energetyczne sięgające ponad 50%. DIODELY jest nową generacją oświetlenia stworzonego na bazie LED i przystosowanego do użytku wewnętrznego.
Społeczeństwo i gospodarka USA a Polski
Biologia jako nauka eksperymentalna
ZAMIANA JEDNOSTEK CZAS, DŁUGOŚĆ, MASA WYKONAŁY: LAURA BUNDZIÓW
Turystyka i rekreacja w rozwoju psychofizycznym człowieka
Żywienie w sporcie.
Hipotezy statystyczne
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
DIAGNOZA ROZWOJOWA GMINY ZABIERZÓW
Przegląd ras bydła użytkowego
Masło masło masło Marzena Bryja.
428.Ile gramów lodu o temperaturze t p =-18 o C można stopić przy pomocy m=8,5kg wody o temperaturze t=55 o C?
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego.
Przygotował: Kamil Smoliński klasa 3E
ANALIZA PRODUKCJI I PRZYCHODÓW
OCENA WARTOŚCI UŻYTKOWEJ BYDŁA MLECZNEGO CO TO JEST I DO CZEGO SŁUŻY?
STATYSTYKA – kurs podstawowy wykład 12 dr Dorota Węziak-Białowolska Instytut Statystyki i Demografii.
Analiza ekonomiczna część I
Kierunek użytkowości rzeźnej, a wybór odpowiedniej rasy bydła mięsnego.
Analiza ekonomiczna cz. II. 2 Analiza czynników wytwórczych Analiza zużycia materiałów.
Dr Piotr SZAJNER IERiGZ-PIB ul. Świętokrzyska Warszawa Tendencje w produkcji mleka w Polsce.
Ochrona lokalnych ras zwierząt gospodarskich w PROGRAMIE ROLNOŚRODOWISKOWYM Instytut Zootechniki, Krajowy Ośrodek Koordynacyjny ds. Zasobów Genetycznych.
VII kampania społeczna N O PROMIL – N O PROBLEM PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI.
Mr Welcome Hill TANGO Na podstawie Holstein International 2016.
Prod. Marcin Olszewski Oraz Dawid Krajewski.
Analiza ekonomiczna cz. II. 2 Analiza wielkości i jakości produkcji.
Dochody i zwroty w VAT w latach
WYDAJNOŚĆ PRACY W HOTELU
Linia Farmerska Rok 2017 – uruchomienie nowej linii produktowej skierowanej do punktów paszowych i dużych hodowców bydła. W skład produktów farmerskich.
Alicja Faron Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych
Dochody i zwroty w VAT w latach
Szkolenia w lutym: 13 LUTEGO – PROGRAM ROZWOJU OBSZARÓW WIEJSKICH NA LATA CHARAKTERYSTYKA WYBRANYCH DZIAŁAŃ. 26 LUTEGO – WPŁYW ŻYWIENIA NA PŁODNOŚĆ.
WPŁYW RASY NA WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE KOŚCI ROSNĄCYCH ŚWIŃ
Żywienie cieląt i odchów jałówek
Hodowla bydła ras mlecznych w Polsce KRZYSZTOF GAŁĄZKA 2016
Aleksander Nozdryn-Płotnicki
REALIZACJA PROGRAMÓW HODOWLANYCH Krzysztof Gałązka 2016
Koszty produkcji PFHBiPM
ZASADY POBIERANIA PRÓBEK DO ANALIZ CHEMICZNYCH
OBRÓT MATERIAŁEM HODOWLANYM - ŚWIADECTWA RODOWODOWE
Karta Próbnego Doju Dokument źródłowy.
Ocena wartości hodowlanej. Indeksy selekcyjne
P6 Wersja: 4_2016 UZNAWANIE POCHODZENIA ZE STRONY OJCOWSKIEJ
Żywienie jest czynnikiem decydującym o rentowności gospodarstwa mlecznego. Produkcja pasz objętościowych w gospodarstwie: jakość, wartość, plon; i odpowiedni.
Dokumentacja źródłowa – WZ
KOMÓRKI SOMATYCZNE, MASTISIS, ROZRÓD – ĆWICZENIA Z RAPORTAMI WYNIKOWYMI Waldemar Krzymowski – inspektor nadzoru.
Proces trawienia u przeżuwaczy
477.V1=1dm3 wody wrząc pod ciśnieniem p=0,1MPa zamienia się w parę o tym samym ciśnieniu, temperaturze i objętości V2=1671dm3. Jaki procent dostarczonego.
Wykorzystano materiały Tomasz Strabel, UP Poznań
478.Oblicz zmianę energii wewnętrznej m kg lodu, który topnieje w temperaturze 0oC. Dane są: ciepło topnienia lodu L, ciśnienie zewnętrzne p, gęstość.
Zapis prezentacji:

MIEZSAŃCE W OWUB 2015 KRZYSZTOF GAŁĄZKA

KIERUNEK MIESZAŃCE ??? 2008. 2015. ZMIANA 574 930 100% 759 651 12.31 2015. ZMIANA KROWY OCENIANE 574 930 100% 759 651 + 184 721 KROWY WPISANE DO KSIĄG 557 872 97% 692 167 91,1% + 134 295 RÓŻNICA (MM) 17 058 - 3% 67 484 - 8,9% 50 426

LICZBA KRÓW MM, STAD, PRZECIĘTNA ROK LICZBA STAD LICZBA KRÓW PRZEC W STADZIE 2009 7679 12730,6 1,7 2010 9222 18021,3 1,9 2011 10631 24479,2 2,3 2012 11988 31610,0 2,6 2013 13225 39531,0 3,0 2014 14355 48465,0 3,4 2015 15072 53844,2 3,6

LICZBA STAD MM 2009-2015

LICZBA KRÓW MM 2009-2015

PRZECIĘTNA LICZBA KRÓW MM W STADZIE* 2009-2015

ODSETEK STAD POSIADAJACYCH MM 2009-2015

WYDAJNOŚCI LAKTACYJNE (kg ml) MM/HO 2009-2015 ROK MM HO RÓŻNICA 2009 5.908 7.041 -1.133 2010 6.069 7.098 -1.029 2011 6.326 7.265 -939 2012 6.623 7.533 -910 2013 6.666 7.558 -892 2014 6.728 7.742 -1.014 2015 6.859 7.950 -1.091

WYDAJNOŚCI LAKTACYJNE (kg ml) MM/HO 2009-2015

WYDAJNOŚCI ŻYCIOWE (kg ml) MM/HO 2009-2015 ROK MM HO RÓŻNICA 2009 8.027 20.879 -12.852 2010 9.218 21.618 -12.400 2011 10.658 21.930 -11.272 2012 13.018 23.102 -10.084 2013 14.011 23.283 -9.272 2014 15.114 23.399 -8.285 2015 16.286 23.391 -7.105

WYDAJNOŚCI ŻYCIOWE (kg ml) MM/HO 2009-2015

DŁUGOWIECZNOŚĆ (lata prod.) MM/HO 2009-2015 ROK MM HO RÓŻNICA 2009 1,48 3,14 -1,66 2010 1,66 3,17 -1,51 2011 1,84 3,15 -1,31 2012 2,13 3,23 -1,10 2013 2,23 3,20 -0,97 2014 2,34 3,16 -0,82 2015 2,48 3,11 -0,63

DŁUGOWIECZNOŚĆ (lata prod.) MM/HO 2009-2015

WYDAJNOŚĆ (kg tł+białka) MM/HO 2009-2015 ROK MM HO RÓŻNICA 2009 449 527 -78 2010 463 533 -70 2011 477 539 -62 2012 507 563 -56 2013 512 569 -57 2014 574 2015 525 590 -65

WYDAJNOŚĆ (kg t+b) MM/HO 2009-2015

ZAWARTOŚĆ % TŁUSZCZU MM/HO 2009-2015 ROK MM HO RÓŻNICA 2009 4,25 4,16 +0,09 2010 4,17 +0,08 2011 4,22 4,12 +0,10 2012 4,13 +0,12 2013 4,15 2014 4,21 4,07 +0,14 2015 4,24 +0,17

ZAWARTOŚĆ % TŁUSZCZU MM/HO 2009-2015

ZAWARTOŚĆ % BIAŁKA MM/HO 2009-2015 ROK MM HO RÓŻNICA 2009 3,35 3,32 +0,03 2010 3,37 3,34 2011 3,30 +0,02 2012 3,40 +0,05 2013 2014 3,41 +0,06 2015

ZAWARTOŚĆ % BIAŁKA MM/HO 2009-2015

WIEK I WYCIELENIA (dni) MM/HO 2009-2015 ROK MM HO RÓŻNICA 2009 814 822 -8 2010 818 2011 828 824 +4 2012 832 829 +3 2013 835 +11 2014 834 +12 2015 837 +15

WIEK I WYCIELENIA (dni) MM/HO 2009-2015

OKRES M/WYCIELENIOWY MM/HO 2009-2015 ROK MM HO RÓŻNICA 2009 396 428 -32 2010 399 432 -33 2011 404 437 2012 406 436 -30 2013 409 438 -29 2014 -27 2015 411 435 -24

ORES M/WYCIELENIOWY MM/HO 2009-2015

LICZBA MM W POSZCZ. RO 2009-2015 ROK PARZNIEW POZNAŃ BYDGOSZCZ 2009 5894,8 3677,5 3158,3 2010 8367,5 5310,6 4343,2 2011 11464,5 7156,9 5675,8 2012 15239,5 9150,9 7219,4 2013 19479,9 10952,5 9098,6 2014 24356,7 12663,3 11445,0 2015 27608,4 13529,9 12705,9

LICZBA MM W POSZCZ. RO 2009-2015

DYNAMIKA PRZYROSTU MM w RO 2009-2015

UDZIAŁ % krów MM W POSZCZ. RO 2015 (wg przec.) POLSKA PARZNIEW POZNAŃ BYDGOSZCZ 53.844,2 27.608,4 13.529,9 12.705,9 753.613 372.500,9 204.246,9 177.064,1 7,1% 7,4% 6,6% 7,2%