Kuchnia po naszymu- czyli co jemy na Śląsku?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Potrawy Ormiańskie Maciej Bohosiewicz.
Advertisements

Kuchnia epoki napoleońskiej
Jedzenie w Hiszpanii.
Uniwersalne kompetencje - trend i konieczność Prezentacja podsumowująca odbyty staż zagraniczny Przygotował: Opiekun stażu: Termin odbycia stażu: Kraj.
Warmia i Mazury.
Krewetki po tajsku.
Festiwal Smaku to cykl festynów rodzinnych organizowanych w atrakcyjnych, turystycznych miejscowościach.
Stara Karczma państwa Skoczylas w Chocianowicach
Kuchnia francuska.
Kotlina Dobrego Światła i Smaku. Cel projektu Promocja najnowocześniejszych metod oświetlania środowiska człowieka, Promocja Polskiej kuchni i zdrowego.
Ku ch ni a Po ls ka Dania Obiadowe Przekąski nakażdą okazje DaniaŚwiąteczne SłodkieNiespodzianki.
"Rzeczy tylko użyteczne starzeją się z każdym dniem. W ten sposób przemijają całe kultury. Z działalności człowieka pozostaje nie to, co użyteczne, lecz.
Kuchnia Turecka.
Kuchnia polska.
Kuchnia Szwajcarii.
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Kuchnia amerykańska.
Potrawy Irlandzkie.
Boże narodzenie.
Zespół Szkół Rolniczych w Woli Osowińskiej
Co zyskujesz kupując mrożone pierogi, kluski i naleśniki-
Gwara Bogactwem Regionu
Uniwersalne kompetencje - trend i konieczność Prezentacja podsumowująca odbyty staż zagraniczny Przygotował: Opiekun stażu: Termin odbycia stażu: Kraj.
Pakiety partnerskie na Festiwal opolskich smaków.
Co spożywali polscy magnaci w okresie Baroku
Amerukanskie jedzenie
Ülo na polskiej wigilii
PROGRAM SOCRATES COMENIUS
RUMUNIA.
PROJEKT WSPÓŁPRACY FESTIWAL SMAKU. PROJEKT NA ETAPIE PRZYGOTOWANIA : ZADANIA : 1.Analiza produktów tradycyjnych- (umowa zlecenie) 2. Cztery spotkania.
Z tą prezentacją możesz poznać wybrane województwa…
Ślady Holandii w Polsce
Projekt zawodoznawczy zrealizowany w ramach projektu Modernizacja kształcenia zawodowego na Dolnym Śląsku.
Według Górno Śląskiej tradycji w większości domów zachowywanej po dzisiejszy dzień, do Wigilii zasiadano z chwilą ukazania się pierwszej gwiazdki, wypatrywanej.
GESZKO Gesunde Schule Zdrowa szkoła Targi Projektowe
Mniejszości narodowe w Polsce
Wiesz co jesz! W Cucinie można zobaczyć smaki, usłyszeć zapachy i podotykać świeżości. Poczuć tętno Kuchni – bo tu ona żyje. Ludźmi, którzy ją tworzą i.
CATERING BOŻONARODZENIOWY
Projekt zrealizowany przez Stowarzyszenie „Malownicza Gmina”
LODÓWKI.
WIELKOPOLSKIE TRADYCJE
Wigilijne spotkania firmowe
to wyjątkowe chwile, na które czeka każdy.
Tradycje Bożonarodzeniowe
Położenie geograficzne Śląska Podróż kulinarna po województwie śląskim.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
KUCHNIA BAWARSKA Jarosław Szawala.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
Katarzyna Brych Katarzyna Ciupa
Ś L Ą S K. P O Ł O Ż E N I E R E G I O N U H I S T O R I A R E G I O N U  ok. 845 r. - ukazuje się pierwsze źródło, w którym pojawiają się nazwy plemion.
Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz. Potrawę śląską „Karminadle”wykonałam razem z kolegą Zbyszkiem.Przygotowaliśmy potrzebne surowce: mięso mielone, śledzie.
Katarzyna Cynowska Ewelina Pachocka-Sobczak.  Uczniowie klasy V Szkoły Podstawowej oraz III Przysposabiającej do Pracy w ramach wtorkowych zajęć w kuchni.
AKTYWNOŚĆ KOBIET Radosław Mołoń Wicemarszałek Województwa Dolnośląskiego.
Boże Narodzenie w Stanach Zjednoczonych
W kwietniu 2015 r. sześć uczennic z klasy II B:  Marzena Bancewicz,  Marcelina Drozdek,  Zuzanna Drozdek,  Patrycja Jaszczuk,  Dorota Najdek,  Klaudia.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Jedzenie.
Kaszuby.
Przyprawy ciasteczek korzennych
Szkoła Podstawowa Nr 1 im. Adama Mickiewicza w Gorzycach
Kuchnia turecka.
SZKOLNY KONKURS KULINARNY
Staropolskie tradycje świąteczne
Boże Narodzenie.
Dania.
Kultura Śląska Województwo śląskie jest jedynym województwem w Polsce, w którym jest więcej miast na prawach powiatu. Na jego terenie funkcjonuje jedyny.
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Kuchnia po naszymu- czyli co jemy na Śląsku?

Pora słów o śląskiej kuchni… Kuchnia Śląsko – dział sztuki kulinarnyj, kiery jest fest charakterystyczny do Górnego Śląska i miyszkańców, czyli Ślązoków.

Przez wieki kultura śląska mieszała się i czerpała z wpływów Polski, Czech, Austrii i Niemiec. Spowodowało to powstanie oryginalnej kultury z własnymi gwarami, strojami ludowymi oraz kuchnią. Ze względu na wielonarodowościowy charakter tej krainy, tutejsza kuchnia jest niejednolita w swym charakterze. Na Górnym Śląsku spożywane są potrawy typowo śląskie (tu powstałe lub tylko tu spożywane) oraz potrawy popularne również w krajach sąsiadujących, często znane tu pod śląską nazwą: np. krepel czy buchta. Często spotykanym zjawiskiem jest przypisywanie Ślązakom jako dania regionalnego rolady wraz z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Na pierwsze danie podawana jest nudelzupa.

Co jymy w tydniu? Na łobiod: Wodzionka Ciaperkapusta i karminadle Dziki szałot z kotletym Bratkartofle Krupy pogańskie z maślonkom Ainlauf

Co jymy w niydziela na łobiod? I danie: Nudelzupa II danie: Rolada Śliszki Modro kapusta Zołza A na deser: Szpajza Kopa Kołocz bonkawa

Nojczyńścij na śniodania jymy: Smażonka Chlyb z omastom Wuszt z tygla Prezwuszt Żymła z hauskyjzom Sznita z tustym i tomatom

Co dobrego jymy na wieczór: Wieczerzo Co dobrego jymy na wieczór: Leberwuszt Krupniok Żymlok Hawerfloki na mlyku Ajbryna na mlyku Hekele Brateringi w łoccie

Jako że niydugo momy wilijo to pokoża wom, co dobrego mogecie spotkać na stole przi takij wieczerzy…

Konopiotka Śląski chłodnik śledziowy Karp Kartofle Kapusta z grzibami Moczka Bryja Makówki

A na koniec ciekawostki …

Festiwal kulinarny pod tytułem „Śląskie Smaki” Od roku 2006 w różnych miyjscach naszego województwa organizuje się taki festiwal, kaj jest konkurs do amatorów, fachmanów i szkolorzy. Tyn festiwal jest promocją naszyj kuchni, kiero, niystety, zaniko.

Według wierzyń ludowych konopiotka (zupa z konopi) mo moc leczniczo – ludzie wierzyli, że pomogo na świerzb i wrzody.

Dziynkuja za chwila uwagi i niy gorszcie się, że wom narobiłach ino smaka 