Kuchnia po naszymu- czyli co jemy na Śląsku?
Pora słów o śląskiej kuchni… Kuchnia Śląsko – dział sztuki kulinarnyj, kiery jest fest charakterystyczny do Górnego Śląska i miyszkańców, czyli Ślązoków.
Przez wieki kultura śląska mieszała się i czerpała z wpływów Polski, Czech, Austrii i Niemiec. Spowodowało to powstanie oryginalnej kultury z własnymi gwarami, strojami ludowymi oraz kuchnią. Ze względu na wielonarodowościowy charakter tej krainy, tutejsza kuchnia jest niejednolita w swym charakterze. Na Górnym Śląsku spożywane są potrawy typowo śląskie (tu powstałe lub tylko tu spożywane) oraz potrawy popularne również w krajach sąsiadujących, często znane tu pod śląską nazwą: np. krepel czy buchta. Często spotykanym zjawiskiem jest przypisywanie Ślązakom jako dania regionalnego rolady wraz z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Na pierwsze danie podawana jest nudelzupa.
Co jymy w tydniu? Na łobiod: Wodzionka Ciaperkapusta i karminadle Dziki szałot z kotletym Bratkartofle Krupy pogańskie z maślonkom Ainlauf
Co jymy w niydziela na łobiod? I danie: Nudelzupa II danie: Rolada Śliszki Modro kapusta Zołza A na deser: Szpajza Kopa Kołocz bonkawa
Nojczyńścij na śniodania jymy: Smażonka Chlyb z omastom Wuszt z tygla Prezwuszt Żymła z hauskyjzom Sznita z tustym i tomatom
Co dobrego jymy na wieczór: Wieczerzo Co dobrego jymy na wieczór: Leberwuszt Krupniok Żymlok Hawerfloki na mlyku Ajbryna na mlyku Hekele Brateringi w łoccie
Jako że niydugo momy wilijo to pokoża wom, co dobrego mogecie spotkać na stole przi takij wieczerzy…
Konopiotka Śląski chłodnik śledziowy Karp Kartofle Kapusta z grzibami Moczka Bryja Makówki
A na koniec ciekawostki …
Festiwal kulinarny pod tytułem „Śląskie Smaki” Od roku 2006 w różnych miyjscach naszego województwa organizuje się taki festiwal, kaj jest konkurs do amatorów, fachmanów i szkolorzy. Tyn festiwal jest promocją naszyj kuchni, kiero, niystety, zaniko.
Według wierzyń ludowych konopiotka (zupa z konopi) mo moc leczniczo – ludzie wierzyli, że pomogo na świerzb i wrzody.
Dziynkuja za chwila uwagi i niy gorszcie się, że wom narobiłach ino smaka