Zespół szkół ekonomiczno-usługowych w Rybniku Ponad 95% zdawalność kwalifikacji zawodowych! Krajowe i zagraniczne praktyki zawodowe! Akredytacje i współpraca z 200 firmami! Zespół szkół ekonomiczno-usługowych w Rybniku Technikum nr 3 im. Władysława Grabskiego
Technik organizacji reklamy Kiedyś zastanawiała się nad tym, jak spożytkować swoją energię. Dziś kreuje nową rzeczywistość. Wywiad z Karoliną z kl. IV. Czego nauczyłaś się w szkole? - Nauczyłam się, jak przygotować i prowadzić kampanię reklamową, tworzyć plany medialne, jak pracować z klientem i jak projektować reklamę różnego typu. Gdzie będziesz pracować? - W przyszłości mogę pracować w agencjach oraz pracowniach reklamowych. Mogę też być grafikiem, copywriterem, zajmować się marketingiem lub stać się szefem własnej agencji reklamowej. . Dlaczego wybrałaś „Ekonomik”? - Szkoła ma nowoczesne programy graficzne, m.in. Adobe Photoshop, Corel Draw, własne studio filmowe i telewizję ZEUS TV z pełnym pakietem Adobe Premiere i - co ciekawe - pracownie są klimatyzowane!
Technik logistyk Gdzie możecie pracować? W dzieciństwie bawili się samochodzikami, dziś zarządzają transportem lądowym, morskim i powietrznym. Wywiad z Kubą i Piotrkiem z kl. II. Czego uczycie się w szkole? -Zarządzania transportem i magazynem, organizacji procesów przedprodukcyjnych oraz obsługi programów informatycznych, przez które te procesy są wspomagane. Dlaczego wybraliście „Ekonomik”? - „Ekonomik” to szkoła idąca z duchem czasu, a nasz kierunek ma bogatą ofertę zagranicznych staży, na przykład w LKW Walter w Wiedniu. Mamy pracownię logistyczną i sprzęt, który znaleźć można w „prawdziwej firmie”. Gdzie możecie pracować? - Wszędzie! W centrach logistycznych, magazynach i terminalach kontenerowych, W różnych firmach produkcyjnych, i usługowych, możemy też oczywiście założyć własną działalność.
Technik handlowiec Jeżeli bawiłeś się w dzieciństwie w sklep, chciałeś mieć kasę fiskalną lub zarządzać personelem, koniecznie przeczytaj wywiad z Moniką z kl. IV i Kacprem z kl. III. Czego nauczyliście się się w szkole? - Tego, że handlowiec to nie tylko praca w sklepie! Mamy wiedzę z zakresu promocji, marketingu czy obsługi klienta i działań związanych z przyjęciem dostaw. Dlaczego wybraliście „Ekonomik” - Dlatego, że zdobywam praktyczne umiejętności. Pracownie zawodowe są klimatyzowane. Poza tym prowadzimy e-sklep, więc potem w pracy nic nas nie zaskoczy. Możemy do woli bawić się kasą fiskalną, metkownicą i innym sprzętem ze świata handlu. Gdzie potem możecie pracować? - Tam, gdzie są ludzie! W hotelach, zajazdach, pensjonatach, SPA lub – uzdrowiskach, a nawet w znanych biurach turystycznych.
Technik hotelarstwa Polska, Europa i świat stają przed Tobą otworem. Olek z kl. IV i dwie Patrycje z kl. II już o tym wiedzą. Czego nauczyliście się się w szkole? - Wielu ciekawych rzeczy! Sprzedaży usług hotelarskich, zasad przyjęcia gościa i pracy w recepcji. Właściwie wszystkiego, co dotyczy obsługi gości. Dlaczego wybraliście „Ekonomik” - Bo tylko ta szkoła ma pracownię symulacyjną, czyli hotel w szkole. Poza tym wyjeżdżamy na wycieczki do najlepszych hoteli w Polsce, np. Hilton i wielu z nas odbyło praktyki zagraniczne i zwiedziło już Europę. Gdzie potem możecie pracować? - Tam gdzie można pracować z ludźmi i dla ludzi. W hotelach, zajazdach, pensjonatach, SPA lub uzdrowiskach, a nawet w biurach turystycznych.
Technik ekonomista Kasa musi się zgadzać, a bilans - wyjść na zero! Wywiad z Damianem z kl. IV. Czego nauczyłeś się się w szkole? - Tego, co przyda się w życiu i w pracy. Potrafię prowadzić rachunkowość i obliczyć podatki, mogę prowadzić sprawy kadrowe i te dotyczące wypłat. Właściwie już wiem wszystko o tym, jak prowadzi się działalność gospodarczą. Dlaczego wybrałeś „Ekonomik” - Szkoła ma bogatą 90- letnią tradycję i wielu dobrych ekonomistów wyszło spod jej skrzydeł. Codziennie pracuję przy swoim stanowisku komputerowym, korzystając z programów, które można spotkać w realnych firmach. Doceniam klimatyzowane pracownie, świetne praktyki, bo wybrani ekonomiści wyjeżdżają na praktyki zagraniczne, np. do Szwecji i Anglii. Dobrze jest pracować, uczyć się i zwiedzać jednocześnie. Gdzie potem możesz pracować? - Hmmm… prawie w każdej firmie! W kadrach, księgowości, bankach, urzędach skarbowych lub też w ubezpieczeniach.
Technik żywienia i usług gastronomicznych Spełniamy marzenia! O dziewczynie, która gotowała z Robertem Sową i Kurtem Schellerem. Wywiad z Edytą z kl. IV. Czego nauczyłaś się w szkole? - W skrócie; przygotować jedzenie i napoje, poza tym zasad dietetyki. Wiem już, jak organizuje się produkcję gastronomiczną. Gdzie możecie pracować? - W restauracjach, hotelach, stołówkach lub w firmach cateringowych. Mogę też przyjmować funkcje managerskie lub nawet zostać szefem kuchni. Dlaczego wybrałaś „Ekonomik”? - Atutem szkoły są świetnie wyposażone pracownie gastronomiczne i sala obsługi konsumenta. Nasi żywieniowcy wygrywają prestiżowe konkursy, a na warsztaty przyjeżdżają sławni kucharze, np. Robter Sowa czy Kurt Scheller albo lokalni szefowie kuchni, np. z restauracji Japan Sun i Taaka ryba. Już teraz mam duże doświadczenie!
Praktyki krajowe i zagraniczne W ramach projektów międzynarodowych Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych pozyskał 1 820 610 zł. W ramach praktyk zagranicznych byliśmy już w Szwecji, Francji, Hiszpanii, Portugalii, Anglii, Irlandii, Niemczech, Chorwacji, Austrii.
dodatkowe umiejętności potwierdzone certyfikatami ważnymi w całej UE akredytacje dodatkowe umiejętności potwierdzone certyfikatami ważnymi w całej UE kucharz barista grafika komputerowa bezwzrokowe pisanie na klawiaturze komputera procedury hotelarskie: checki in i check out dokumentacja handlowa logistyka
Co oferujemy oprócz profesjonalnego przygotowania do zawodu? Wi-Fi, pufy do siedzenia na korytarzu, szafkę dla każdego, lekcje maks. do 15.00, darmowy parking dla uczniów, sklepik szkolny, lokalizację w centrum obok dworca autobusowego i inne... Przybądź, zobacz i zostań z nami!