CZYM JEST ZDROWIE??
10 zasad zdrowego stylu życia Zadbaj o ruch. Dbaj o właściwe oddychanie. Jedz zdrowo! Nie dopuszczaj do nadwagi. Poświęcaj odpowiednią ilość czasu na odpoczynek i sen. Unikaj papierosów, alkoholu oraz innych środków odurzających. Panuj nad stresem. Ćwicz umysł. Zadbaj o regularne badania. Nie unikaj kontaktu z innymi ludźmi i naturą. Bądź optymistą!
Czym jest BMI? BMI to skrót od nazwy "Body Mass Index" i określa prawidłowość masy ciała dla danego wzrostu. Dzięki jego właściwemu wyliczeniu możemy dowiedzieć się, czy nasza waga jest w normie, czy też może mamy nadwagę, albo niedowagę. Współczynnik powstający po wykonaniu należytych obliczeń jest czasem nazywany również wskaźnikiem Queteleta II.
Jak obliczyć BMI? Zakres wartości BMI: <16 – wygłodzenie Przykładowe wyliczenie wskaźnika BMI dla osoby o wzroście 165 centymetrów i wadze 60 kilogramów: wykonujemy mnożenie: 1,65 x 1,65, następnie wagę (czyli 60 kg) dzielimy przez wartość 2,7225. Z tego obliczenia otrzymujemy liczbę 22,03. Jest to wskaźnik BMI dla tej konkretnej osoby. Oznacza, że waga tej osoby jest jak najbardziej w normie, ponieważ mieści się w środkowym zakresie uznanym jako wartość prawidłową. Zakres wartości BMI: <16 – wygłodzenie 16 – 16.99 – wychudzenie 17 – 18.49 – niedowaga 18,5 – 24.99 – waga prawidłowa 25 – 29.99 – nadwaga 30 – 34.99 – I stopień otyłości 35 – 39.99 – II stopień otyłości > 40 – otyłość skrajna
Zapotrzebowanie energetyczne organizmu Można je wyliczyć na podstawie 24-godzinnej przemiany materii. 60 do 70 proc. dziennego zapotrzebowania zużywają twoje organy wewnętrzne w wyniku procesów metabolicznych, niezbędnych do podtrzymywania pracy organizmu; od 20 do 40 proc. energii wykorzystywane jest podczas bardzo różnych form wysiłku fizycznego ; 10 proc. energii potrzebne jest do utrzymania prawidłowej temperatury ciała i zmagazynowania jej.
Przykłady dziennego zapotrzebowania na kalorie: » Kobieta w wieku 20 do 40 lat (waga 60 kg) Tryb życia siedzący, brak aktywności fizycznej: 1.900 kcal Tryb życia siedzący, niewielka aktywność fizyczna: 2.200 kcal Duży wysiłek fizyczny: 2.600 kcal » Mężczyzna w wieku 20 do 40 lat (waga 70 kg) Tryb życia siedzący, brak aktywności fizycznej: 2.400 kcal Tryb życia siedzący, niewielka aktywność fizyczna: 2.700 kcal Duży wysiłek fizyczny: 3.400 kcal
5 produktów spożywczych wzmacniających pamięć
Soja Charakteryzuje się wysoką zawartością lecytyny. Dzięki m.in. zawartości tego składnika wspomaga pamięć i koncentrację oraz zmniejsza stężenie cholesterolu. Ma również korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, pomaga regulować stężenie glukozy oraz redukuje ryzyko chorób nowotworowych. Uważa się, że jej białko ma najwyższą wartość biologiczną spośród białek roślinnych. Zawiera też – ważne dla mózgu – witaminy z grupy B, wiele minerałów i naturalne estrogeny.
Migdały Zawierają sporo składników odżywczych, które mogą poprawić funkcjonowanie pamięci. Należy do nich witamina B6, białko, cynk i witamina E. Poza korzystnym działaniem na mózg, regulują poziom cholesterolu i dodają energii. Pomagają również przy zaparciach, w kaszlu, zaburzeniach dróg oddechowych czy niedokrwistości. Jedząc migdały, przysłużysz się również sercu, kościom, odporności i urodzie.
Orzechy laskowe Mają korzystny wpływ nie tylko na kondycję mózgu i pamięć. Obniżają również poziom „złego” cholesterolu oraz zapobiegają różnego rodzaju stanom zapalnym. Ich jedzenie może być też pomocne przy anemii. Ponadto nadadzą twojej skórze ładny i zdrowy kolor. Właściwości zdrowotne orzechów włoskich związane są m.in. z zawartością kwasów z grupy Omega-3, wielu związków mineralnych oraz witamin: E i z grupy B.
Kurkuma Wpływa korzystnie nie tylko na mózg, ale również na serce, układ pokarmowy i odpornościowy. Działa przeciwzapalnie, oczyszcza organizm i poprawia nastrój. Pomoże ci również zachować młody wygląd. Jej najważniejszym składnikiem jest kurkumina – związek o właściwościach przeciwutleniających. To również bogate źródło witaminy C i witamin z grupy B. Znajdziesz w niej także błonnik i liczne minerały.
Brokuły Jeden z najlepszych produktów dla mózgu. Brokuły wyostrzają pamięć dzięki zawartości lecytyny i witaminy K. Ponadto są zasobne w beta-karoten i witaminę C, dzięki czemu wzmacniają układ odpornościowy. Znajdziesz w nich także kwas foliowy, potas i wapń oraz luteinę i zeaksantynę, które korzystnie wpływają na wzrok. „Zielone kalafiory” zawierają też sulforafan o właściwościach przeciwnowotworowych.
UWAGA! Część produktów osłabia pamięć. Unikaj alkoholu, żywności o wysokiej zwartości tłuszczu, cukru i sztucznych substancji słodzących. Wahasz się, czy dany produkt może być szkodliwy? Pamiętaj, że to co złe dla twojego ciała, jest prawdopodobnie także złe dla umysłu.
Ciekawostki Jedzenie dużego śniadania sprzyja gubieniu kilogramów. Posiłek musi jednak spełniać dwa warunki: powinien być bogaty w białko i węglowodany. Pieczywo chrupkie zawiera w 100 gramach więcej kalorii niż inne rodzaje chleba. Lody są źródłem wapnia, białka, witamin z grupy B oraz żywych kultur bakterii, które wspomagają zachowanie prawidłowej mikroflory przewodu pokarmowego. Spożywanie cebuli zmniejsza ryzyko występowania raka żołądka. Skórka naszych krajowych owoców takich jak jabłka czy gruszki, stanowi cenne źródło błonnika, a tuż pod nią znajduje się najwięcej witamin. Jedzenie surowego szpinaku poprawia humor. Jest on źródłem tryptofanu - obojętnego elektrycznie aminokwasu, który obniża negatywne emocje. Cynamon poprawia apetyt, przyspiesza trawienie, zapobiega wzdęciom, a także obniża poziom cukru we krwi. Jest rozsądnym dodatkiem do wszelkich deserów. Pistacje zmniejszają ryzyko chorób serca oraz cukrzycy.