Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Groch z kapustą i grzybami
Advertisements

Ku ch ni a Po ls ka Dania Obiadowe Przekąski nakażdą okazje DaniaŚwiąteczne SłodkieNiespodzianki.
KUCHNIA POLSKA (STAROPOLSKA) I REGIONALNA
Potrawy Irlandzkie.
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Boże Narodzenie. Autor : Julia Waś V B.
Święta Bożego Narodzenia
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
WARZYWA I WITAMINY.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
 Ciekawostki o ziołach  Zadania  Ankiety naszych uczniów  Potrawy  Zioła w naszych okolicach ZAPRASZAMY.
KUCHNIA BAWARSKA Jarosław Szawala.
Nieregularnik Szalonego Adasia Wydanie świąteczne! Grudzień - Styczeń.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
„Zdrowe odżywianie na Lubelszczyźnie – czytanie ze zrozumieniem”
Stężenia Określają wzajemne ilości substancji wymieszanych ze sobą. Gdy substancje tworzą jednolite fazy to nazywa się je roztworami (np. roztwór cukru.
Julia Jaworska 6c 2016r.. Stroje Dawne stroje angielskie wyglądały tak. Natomiast w dzisiejszych czasach ludzie ubierają się w bluzki, spodnie itp.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Wesołe Święta Bożego Narodzenia Opracowała: Marta Krawczyk klasa VI Rok szkolny 2010/2011.
 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki.
Paweł Zadka, Marcin Karpiński i Piotr Wicha
TUSCAN TASTES. OMELETTE WITH ZUCCHINI SKŁADNIKI- INGREDIENTS 1 DUŻA CUKINIA - 1 LARGE ZUCCHINI 3 JAJA – 3 EGGS 2-3 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK SPOONS OF.
Chleb orkiszowy to bardzo zdrowy chleb. Należy kilka dni wcześniej przygotować zakwas. Wykonałam go z przepisu umieszczonego w naszym podręczniku. Parę.
Ӧsterreich Kϋche Ӧsterreich Kϋche. Kiedy 16-letni uczeń szefa kuchni Franz Sacher stworzył ten tort na dworze księcia Metternicha w 1832 roku, niewiele.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Opracowała :Natalia Kuryś z kl.V Korzystałam z Wikipedii i wyszukiwarki „Google’’ Święta w Wielkiej Brytanii i w Polsce.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
Prezentacja „Boże Narodzenie”
Boże Narodzenie w Wielkiej Brytanii
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Czy wiesz, co jesz?. Cel projektu Projekt miał na celu badanie żywności, którą młodzież na co dzień spożywa. Do przygotowania projektu posłużyliśmy się.
Typow ą portugalsk ą potraw ą jednogarnkow ą jest caldeirada. Jest to typowa potrawa rybna, a jej ostateczny sk ł ad zale ż y od pomys ł owo ś ci gospodyni.
Paula Florczak. English cuisine - the art of cooking derived from England, forming part of a broader British cuisine.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Autor: Julia Prochowska
Świąteczne porady żywieniowe
Niedługo święta wielkanocne
Warsztaty kulinarne w grupie „Sówki”
BĄDŹ ODPORNY BĄDŹ ZDROWY
Mazurek Wielkanocny.
Tradycyjne potrawy Chorwackie 
Menu weekend ski Kanapki: Tartiflette,
Zwyczaje bożonarodzeniowe
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
SZKOLNY KONKURS KULINARNY SMAKI KUCHNI GÓRALSKIEJ
Wykonanie: Gabriela Pawluczyk i Krzysztof Świsłocki
Potrawy w Polsce 1.
Ciasto Drożdżowe.
Gastronomia i turystyka na Malcie
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
Tradycje kulinarne mojej rodziny
PRZEPISÓW KULINARNYCH
opracowała Katarzyna Chojnacka KUCHNIA GÓRALSKA W tradycyjnej kuchni góralskiej króluje kapusta oraz ziemniaki, zwane grulami. Góralki z grul przyrządzały.
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Zapis prezentacji:

Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej Opracowała: Aleksandra Wojtysiak

Wstęp Zapraszam na krótką wycieczkę po kuchni polskiej. W tej prezentacji pokarzę najbardziej znane polskie potrawy przygotowywane codziennie jak i od święta. Mam nadzieję, że się spodoba. Zapraszam do obejrzenia.

Święta, Święta…

Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi jakże wszystkim dobrze znane goszczą od dawna na polskich stołach w dzień Bożego Narodzenia. Składniki: Ciasto: 3 szklanki maki pszennej 1 szklanka mąki żytniej ok. 1 szklanki wody 2 żółtka 1 jajo 2 łyżki masła sól Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 cebula 1 ząbek czosnku pieprz ½ łyżeczki cukru

Wigilijna zupa grzybowa Zupa grzybowa to jedna z 12 tradycyjnych potraw wigilijnych. Składniki: 10 dag suszonych grzybów 2 cebule 1 duża marchew seler por 3 listki laurowe goździk 4 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 2 kieliszki czystej wódki 5 dag zimnego masła sól

Karp smażony Smażony karp w wigilię jest często widziany na polskich stołach. Składniki: filet z karpia 2 cytryny bułka tarta pszenna sól do posypania olej lub masło do smażenia

Makowiec z kruchego ciasta Makowiec to najczęściej przyrządzane ciasto z okazji świąt. Składniki: Na masę: Na ciasto ½ kg maku 1kg mąki 1 i ½ szklanka cukru 1 proszek do pieczenia ½ paczki margaryny 1 szklanka cukru 2 całe jajka, zapach i bakalie 1 paczka margaryny 4 całe jajka ½ butelki kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy

Kapusta z grochem Kapusta z grochem to idealna potrawa na świąteczny stół. Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg grochu (obłuskany, połówki) Smalec do okraszenia 1 cebule - duże

I po świętach

Rosół z kury Tą tradycyjną potrawę zna cała Polska. Składniki: 1 kura (około 1 kg) 2 marchewki 2 pietruszki (małe) 1 cebula 1/5 selera por (2 zielone liście) kilka ziarenek czarnego pieprzu sól 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego natka zielonej pietruszki (do smaku)

Barszcz czerwony Trudno sobie wyobrazić mieszkanie bez barszczu czerwonego. W tym wypadku na ostro. Składniki: 0,5 litr kwasu buraczanego 1 cebula ½ selera 20 g grzybów suszonych 500 g buraków 1 pietruszka Cukier ½ torebki liści laurowych Pieprz czarny mielony Od 3 do 4 ziaren ziela angielskiego

Pulpety w pomidorach Pulpety w pomidorach zawsze pyszne, jak u dziadków. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 1 kajzerka 1 cebula ½ szklanki mąki Sól Pieprz Koncentrat pomidorowy w słoiku

Tradycyjny schabowy Nie ma domu, w którym nie gościłby schabowy z tłuczonymi ziemniakami oraz surówką. Składniki: 1 kg schabu z kością lub bez 1 jajko Bułka tarta Olej do smażenia

I coś na słodko

Placki z jabłkami Placki z jabłkami to słodka, polska tradycja z przyjemnością zjadana przez małych i dużych. Składniki: 5 jabłek 1 szklanki mąki 0,8 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego Sok z 1 cytryny Olej do smażenia

Jabłecznik Jabłecznik, ach… Myśląc o jabłeczniku, przypomina mi się kruche ciasto, mus jabłkowy, zapach cynamonu w całym domu i najważniejsze: ciepły uśmiech Babci. Składniki: 1 paczka margaryny 1 szklanka cukru pudru 2½ szklanki mąki 5 jajek 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 zapach

Babka cytrynowa Babka cytrynowa najczęściej gości w koszyczkach niesionych do kościoła z okazji Wielkiej Nocy. Składniki: 0,25 dkg cukru 0,25 dkg mąki 0,25 dkg margaryny 5 jajek 1 cytryna 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Linki stron internetowych z, których korzystałam. zupa-grzybowa,10542,przepis.html https://www.google.pl/search?q=czapka+miko%C5%82aja&biw=1366&bih=657&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwjAmenXgPTQAhWBNxQKHY4nCuoQ_AUIBigB#tbm=isch&q=czapka+miko%C5%82aja+grafika&imgrc=KKvph5XgRmUTqM%3A   https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/rosol-z-kury?gclid=CM7U0o6c9NACFcW4GwodwisMhg https://www.google.pl/search?q=rosół+z+kury&biw=1366&bih=657&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjcpaj4m_TQAhWIS https://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/kotlet-schabowy http://www.kamis.pl/przepisy/zupy/barszcz-postny?gclid=CIm13K-f9NACFUI_Gwod83ICUw https://www.tesco.pl/smaczna-strona/przepisy/placki-z-jablkami-7547.html?gclid=COKxlN2h9NACFUakGAod8pALGg

Życzę smacznego