Reakcje związków organicznych – sacharydy (cukry - węglowodany)

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Metody NMR stosowane w badaniach biopolimerów
Advertisements

Zakład Chemii Medycznej Pomorskiej Akademii Medycznej
CUKRY (sacharydy) Tytuł.
Cukry (sacharydy, węglowodany)
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Wykład 8 4. Węglowodany – budowa i funkcje
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
SACHARYDY W PRZYRODZIE
CUKRY.
SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Paweł Wolski Michał Zegadło IID. Cukry to inaczej węglowodany Cukry to inaczej węglowodany co oznacza, że są to związki węgla i wody i dlatego cukry można.
Cukry Wykonały: Sylwia Krauze Iza Mamrot kl.2 C.
Prezentację wykonali: Agnieszka Stanclik kl.IID Łukasz Bury kl.IID Łukasz Bury kl.IID.
Nieodwracalny proces powodujący zmiany właściwości białek, polega na zniszczeniu wewnętrznej struktury białek. Denaturację białka spowodować mogą: podwyższona.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Wpływ składników żywności na organizm
Cukry.
Wyższe kwasy karboksylowe i mydła
POLISACHARYDY. Polisacharydy (inaczej: wielocukry, cukry złożone) – grupa węglowodanów i zarazem biopolimerów, które są złożone z merów będących cukrami.
Reakcje charakterystyczne w chemii organicznej – identyfikacja związków i grup funkcyjnych -Grupy hydroksylowe, -Grupa aldehydowa, -Grupa ketonowa -Grupa.
KWASY KARBOKSYLOWE ZAWIERAJĄCE DODATKOWE GRUPY FUNKCYJNE ORAZ ZWIĄZKI HETEROCYKICZNE Aneta Pieńkowska kl. 2c Roksana Hreczuch kl. 2c.
Tłuszcze (glicerydy) - Budowa i podział tłuszczów,
Alkohole polihydroksylowe
budowa, otrzymywanie, właściwości
 Cynk w przyrodzie występuje wyłącznie w formie związanej w postaci minerałów: - ZnS – blenda cynkowa, - ZnCO 3 – smitsonit  Otrzymywanie metalicznego.
Reakcje addycji elektrofilowej - addycja wodoru, - addycja halogenów - reguła Markownikowa - addycja halogenowodorów - addycja wody - katalityczne utlenianie.
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
-Tłuszcze *proste – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych *złożone – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych zawierające dodatki innych związków *Sterole.
Tlenki, nadtlenki, ponadtlenki
Alkohole jednowodorotlenowe i wielowodorotlenowe
-Występowanie i właściwości - Ważniejsze związki fosforu
Opracowały: Magdalena Garbera i Żaneta Lis
Półacetale – hemiacetale i acetale
Kwasy halogenokarboksylowe i nienasycone kwasy karboksylowe
Procesy wieloetapowe – cz. II
Wiązania glikozydowe w cząsteczkach dwucukrów
Biochemia.
Wzory cukrów prostych konfiguracja (forma) D i L
Chemia organiczna – zadania z rozwiązaniami
Reakcje związków organicznych
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza soli
Reakcje związków organicznych
Doświadczenie o cukrze
Aminy Budowa i klasyfikacja amin Nazewnictwo i izomeria amin
Mangan i jego związki Występowanie i otrzymywanie manganu,
Tłuszcze – glicerydy -Wiązania estrowe
węglowodany, cukrowce, sacharydy
Przemysłowe technologie chemiczne
Kwasy nukleinowe Elementy składowe kwasów nukleinowych:
Reakcje w roztworach wodnych – indykatory kwasowo-zasadowe, Reakcje zobojętniania, Reakcje strącania osadów soli.
Fenole Budowa fenoli Homologi fenolu Otrzymywanie fenolu
WYKŁAD
Reakcje związków organicznych wielofunkcyjnych
WYKŁAD
Kwasy karboksylowe.
(Mono- i oligosacharydy)
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Alkohole jednowodorotlenowe
Metody otrzymywanie wybranych związków organicznych (cz. IV)
Metody otrzymywania wybranych związków organicznych (cz. V)
Metody otrzymywania wybranych związków organicznych (cz.II)
Aminokwasy amfoteryczny charakter aminokwasów,
Hydroksykwasy -budowa hydroksykwasów i ich nazewnictwo,
Fenole (cz. III) Reakcje fenoli
Metody otrzymywania wybranych związków organicznych (cz. III)
Fenole Budowa fenoli Homologi fenolu Nazewnictwo fenoli Właściwości chemiczne i fizyczne Zastosowanie.
Metody otrzymywania wybranych związków organicznych (cz. I)
Aminy aromatyczne (cz. I)
Aminy Budowa i klasyfikacja amin Nazewnictwo i izomeria amin
Zapis prezentacji:

Reakcje związków organicznych – sacharydy (cukry - węglowodany) Monosacharydy Disacharydy Polisacharydy

Reakcje związków organicznych – monosacharydy Zapis reakcji Uwagi Izomeryzacja H O \ // C | H – C – OH HO – C – H | OH- H – C – OH ↔ CH2 – OH D-glukoza D-mannoza H OH \ / || Forma enolowa CH2-OH C = O D-fruktoza Monosacharydy w środowisku zasadowym występują w formie łańcuchowej

Reakcje związków organicznych – monosacharydy cd Typ reakcji Zapis reakcji Uwagi Reakcja wewnątrz-cząsteczkowa z wytworzeniem formy cyklicznej 6 CH2-OH 6CH2-OH 5 OH O 5 O H H // H H OH 1 C ↔ 4 1 ↔ 4 OH H \ OH H HO 3 2 H HO 3 2 H H OH H OH (D-glukoza) (β-D-glukopiranoza) 6CH2-OH 5 O H H H ↔ 4 1 OH H HO 3 2 OH H OH (α-D-glukopiranoza) Wiązanie hemiacetylowe w glukozie powstaje między 1 i 5 atomem węgla, natomiast w fruktozie między 2 i 5 atomem węgla. Zjawisko przekształcania się formy α-D-glukopiranozy w formę β-D-glukopiranozę nazywa się mutoracją.

Reakcje związków organicznych – monosacharydy cd Typ reakcji Zapis reakcji Uwagi Redukcja H O \ // C | H – C – OH HO – C – H | NaBH4 H – C – OH ↔ | H2O CH2 – OH D-glukoza H H – C – OH D-glucital (sorbit) Redukcję można przeprowadzić wodorem w obecności katalizatora

Reakcje związków organicznych – monosacharydy cd Typ reakcji Zapis reakcji Uwagi Katalityczne utlenianie H O \ // C | H – C – OH HO – C – H | [O] H – C – OH ↔ CH2 – OH D-glukoza COOH Kwas glukonowy W obecności HNO3 i w podwyższonej temp. glukoza utlenia się do kwasu glukarowego (tej reakcji ulegają tylko aldozy)

Reakcje związków organicznych – monosacharydy cd Typ reakcji Zapis reakcji Uwagi Dehydratacja HO – CH – CH – OH HC – CH / \ H+/T // \\ HC CH – CH2-OH  H – C C – H | O | \ / HO OH O + 3H2O pentoza furfural HO – CH – CH – OH HC – CH / \ H+/T // \\ HC CH - CH2-OH  C C - CHO | O | | O H2C-OH OH H2C-OH + 3H2O heksoza 5-hydroksymetylofurfural Reakcja zachodzi w środowisku silnie kwasowym, służy do odróżniania heksoz od pentoz

Reakcje związków organicznych – disacharydy i polisacharydy Typ reakcji Zapis reakcji Uwagi Hydroliza disacharydów C12H22O11 katalizator C12H22O11 + H2O  2C6H12O6 Produkty hydrolizy zależą od rodzaju disacharydu: sacharoza  α-D-glukopiranoza + β-D-fruktofuranoza, maltoza  2 α-D-glukopiranoza, celobioza  2β-D-glukopiranoza , maltoza  β-D-galakotopiranoza + β-D-glukopiranoza Hydroliza polisacharydów (C6H10O5)n (C6H10O5)n + nH2O  różne produkty Skrobia  dekstryny  maltoza  α-D-glukopiranoza