SZKOLNY KONKURS KULINARNY

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
die exotischen Kräuter prezentacja multimedialna – grupa A
Advertisements

הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Jedzenie w Hiszpanii.
Warmia i Mazury.
Krewetki po tajsku.
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
MAZOWSZE.
Kuchnia francuska.
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
Zimne Desery..
XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49.
Lubelszczyzna i jej przyszłość..
Kuchnia Turecka.
Kuchnia polska.
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
W restauracji.
Kuchnia Szwajcarii.
KUCHNIA POLSKA (STAROPOLSKA) I REGIONALNA
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Plusy i minusy polskiej kuchni
? Znacie To opowiedzcie z nami !.
Z tą prezentacją możesz poznać wybrane województwa…
KUCHNIA Ukraińska Wykonanie: Iryna Hnap
Unia Europejska i Włochy
Jedzenie w Hiszpanii.
AKCJA EDUKACYJNA ,,ŚNIADANIE DAJE MOC” W PSP 2 W GOGOLINIE
Nizina Mazowiecka Nizina Mazowiecka to kraina położona w środkowo-wschodniej Polsce, a dokładniej – we wschodniej części Nizin Środkowopolskich, u zbiegu.
Ślady Holandii w Polsce
Najważniejsze atrakcje turystyczne Warszawy
CATERING BOŻONARODZENIOWY
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
Wyroby Regionalne Chciałbym zaprezentować Wam kilka według mnie najsmaczniejszych wyrobów z naszego kochanego Regionu;)
Propozycja pierwsza140zł Propozycja druga 170zł/os.
Kuchnia polska.
Największe miasta POLSKI.
Wybrane Miasta Polski Julia Sieczkowska.
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Wybrane miasta polski Natalia Munik.
Wielka Brytania – indyk z borówkami Belgia - homary, małże, pstrąg, dziczyzna w sosie śliwkowym, sorbet, indyk, baba z kremem mokka.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
LODÓWKI.
Emilia Kozłowska. Spis treści Gdańsk Kraków Poznań Warszawa Wrocław.
Aleksandra Nowocińska
WIELKOPOLSKIE TRADYCJE
Rzeczpospolita Polska moja ojczyzna
Wigilijne spotkania firmowe
Dziś Święto Papryki - każdy o tym wie, więc warto trochę poduczyć się.
WARSZAWA Prezentuje Artur Jaroszek. Spis treści PołożenieDemografiaGaleria.
Kulinarna Stolica Mazur i Moje Miasto.  Ełk- położenie Moja miejscowość jest położona na pojezierzu mazurskim w województwie Warmińsko- Mazurskim. Jest.
Tradycje Bożonarodzeniowe
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
Katarzyna Brych Katarzyna Ciupa
Katarzyna Cynowska Ewelina Pachocka-Sobczak.  Uczniowie klasy V Szkoły Podstawowej oraz III Przysposabiającej do Pracy w ramach wtorkowych zajęć w kuchni.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Książka kucharska Erasmusa+
Legenda litwińskich potraw
REGION RADOMSKI INTERAKTYWNA MAPA.
Austria Tradycje Świąteczne.
Przyprawy ciasteczek korzennych
Boże Narodzenie w USA.
Kuchnie w Wielkiej Brytanii.
Potrawy w Polsce 1.
Moja wymarzona wycieczka rowerowa po Europie.
Śląsk.
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

SZKOLNY KONKURS KULINARNY „SMAKI MAZOWSZA” SOSW Sokółka 22.11.2016r.

WOJEWÓDZTWO MAZOWIECKIE

MAZOWSZE Mazowsze (łac. Mazovia) – kraina historyczna położona w środkowym biegu Wisły oraz dorzeczu jej dopływów w centralnej oraz północno-wschodniej Polsce, znajdująca się w większości w woj. mazowieckim; historyczną stolicą Mazowsza jest Płock, który jest także najstarszym miastem tego regionu (prawa miejskie w 1237); dzielnica historyczna Polski.

SMAKI MAZOWSZA Czy istnieje kuchnia warszawska? Oczywiście, że tak! Niemały wpływ miały na nią sąsiednie województwa, jednak zachowała swoją tożsamość. Zobaczcie, jakie potrawy są dla niej charakterystyczne!

Płucka w białym barszczu Na warszawski obiad zamawiamy płucka w białym barszczu

Cynaderki w gęstym sosie z marchwią i cebulą

Flaki po warszawsku  

Pyzy warszawskie

Zupa grzybowa  Ze względu na dużą ilość owoców i grzybów, które występują na Mazowszu możemy mówić, że Warszawa jest kolebką innych bardzo znanych potraw polskich. Zaliczamy do nich m.in. zupę grzybową oraz pomidorową.

Zupa grzybowa

Zupa pomidorowa

SMAKI MAZOWSZA Mnogość lasów i pól uprawnych w tych rejonach obfitowała w dziczyznę, która królowała na mazowieckich dworach. Oprócz dziczyzny w kuchni warszawskiej znajdziemy także takie dania jak, kaczkę pieczoną z jabłkami czy zupę cebulową.

Kaczka pieczona z jabłkami

Zupa cebulowa

Wuzetka Na czele warszawskich deserów stoi słynna wuzetka - kwadratowe ciastko kojarzone z Warszawą, składające się z warstw kakaowego biszkoptu, dżemu lub sera, bitej śmietany z polewą czekoladową. Uważa się, że nazwa ma związek z budowaną pod koniec lat 40. XX wieku warszawską trasą W-Z

Wuzetka

Fafernuchy Tuż za nią ustawiają się fafernuchy, czyli małe ciasteczka o pieprznym smaku z posmakiem miodu i cynamonu

Fafernuchy

Pańska skórka pańska skórka, która jest słynnym warszawskim cukierkiem o  bardzo słodkim smaku  na bazie mleka i miodu

Pańska skórka

Sójka mazowiecka

Warszawskie przystawki Już od dawna wiadomo, że na przyjęcia podawane są wreszczki, czyli biała kiełbasa gotowana w piwie oblana sosem cebulowym, salceson wizytowy lub Maciek mazowiecki, który jest gotowanym faszerowanym żołądkiem.

Salceson wizytowy

Smacznego !!!!