Aktualne zmiany w przepisach ICUMSA suplement 2007

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Sole Np.: siarczany (VI) , chlorki , siarczki, azotany (V), węglany, fosforany (V), siarczany (IV).
Advertisements

STĘŻENIE PROCENTOWE.
DYSOCJACJA ELEKTROLITYCZNA SOLI
Czas wyboru nadszedł- zostań chemikiem
OTRZYMYWANIE CUKRU Z BURAKA CUKROWEGO
III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Zbiór przepisów analitycznych ICUMSA 2005 zmiany i aktualizacja w stosunku do poprzednich wydań dr inż. Maciej Wojtczak.
Przeróbka wapieni, gipsu i kwarcu
Paweł Wolski Michał Zegadło IID. Cukry to inaczej węglowodany Cukry to inaczej węglowodany co oznacza, że są to związki węgla i wody i dlatego cukry można.
Szkoła Letnia, Zakopane 2006 WALIDACJA PODSTAWOWYCH METOD ANALIZY CUKRU BIAŁEGO Zakład Cukrownictwa Politechnika Łódzka Krystyna LISIK.
ICUMSA – Mikrobiologia, Obrigheim’ ICUMSA- Seminarium mikrobiologiczne Obrigheim, 27 stycznia 2009 roku Uczestnicy: Wim Antheunis Beneo Group Christer.
Biomonitoring na ujęciu wody w Straszynie Małże strażnikami wody.
E KSPERYMENTY CHEMICZNE. O GRÓD CHEMICZNY Sprzęt: - Zlewka o pojemności 2000 ml, szkiełko zegarkowe do przykrycia zlewki, okulary oraz rękawice ochronne.
1 Szkoła Letnia STC — Łódź 2011 OBOWIAZUJĄCE AKTY PRAWNE DOTYCZĄCE JAKOŚCI PŁYNNYCH ROZTWORÓW SACHAROZY Dr inż. Krystyna Lisik.
Praktyczne zastosowanie soli w lecznictwie i gospodarstwie domowym do Projektu pt „sole w Życiu Codziennym” uczniowie klasy II D gimnazjum w Zespole Szkół.
1 Oznaczanie zawartości dekstranu i skrobi w cukrze Aneta Antczak Dr inż. Maciej Wojtczak Instytut Chemicznej Technologii Żywności Specjalistyczne Laboratorium.
 Miąższość -grubość warstwy, kompleksu warstw lub innych struktur geologicznych, mierzona pomiędzy stropem a spągiem.  Barwa -zabarwienie gleby, a dokładnie.
Chemia nieorganiczna Sole Nazwy i wzory soli. Kwasy przeciw zasadom.
Stężenia Określają wzajemne ilości substancji wymieszanych ze sobą. Gdy substancje tworzą jednolite fazy to nazywa się je roztworami (np. roztwór cukru.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Bydgoszcz Smof Kabiven Nowe spojrzenie na żywienie.
Oznaczanie zawartości rtęci za pomocą analizatora MA-2
Podstawowe kryteria oceny cukru trzcinowego dr inż. Maciej Wojtczak.
Szkoła Letnia STC — Łódź Dr inż. Krystyna Lisik Zmiany wskaźników jakościowych cukru białego podczas składowania.
Stanisław Wawro, Radosław Gruska Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Instytut Chemicznej Technologii Żywności Zakład Cukrownictwa.
Nawożenie wysokoprodukcyjnej plantacji rzepaku ozimego - wiosna
E ntwicklung  T echnologie  A nalytik Szkoła Lernia Chemików / Łódź Analityczna kontrola produkcji Polarymetria bez octanu ołowiu.
Szkoła Letnia STC — Zakopane 2006 Wpływ zawartości wapnia na mętność roztworów cukru dr inż. Krystyna Lisik, dr inż. Maciej Wojtczak.
Izotermy sorpcji cukru białego mgr inż. Zbigniew Tamborski.
Dyrektor ds. Techniczno-Produkcyjnych: Jan Pytlewski Kampania 2007 Konferencja Pokampanijna STC Warszawa
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Porównanie jakości cukru trzcinowego i buraczanego dr inż. Maciej Wojtczak.
Wodorotlenki.
Laboratorium Elastooptyka.
KONFERENCJA POKAMPANIJNA STC lutego 2007 Kampania buraczana 2007/08 Grupa British Sugar (Overseas) Grupa British Sugar (Overseas) Józef Klimaszewski.
6/23/2016 Wzrastające zainteresowanie preparatami roślinnymi jako potencjalnymi lekami wspomagającymi sprawia, że określenie w nich rodzaju i zawartości.
Miedź i srebro oraz ich związki
Alkohole jednowodorotlenowe i wielowodorotlenowe
Ile gramów cukru znajduje się w 1 litrze roztworu 20% o gęstości 1,1 g/cm 3 ?
Czy niemetale są użyteczne?
Kampania 2006/2007 STC Warszawa 22 – 23 luty 2007 Kampania 2006/2007 STC Warszawa 22 – 23 luty 2007 Jan Pytlewski.
Tlenek węgla(IV) – pożyteczny czy szkodliwy?
Morskie Oko Maja Domalewska, Katarzyna Śliwińska.
"Chemia w matematyce" Zadania do samodzielne wykonania.
Na dzień r. Załącznik Nr 2 do protokołu Nr X/15 sesji Rady Miejskiej w dniu 30 września 2015 r.
Mgr Grzegorz Sudoł AWF KRAKÓW BRĄZOWY MEDALISTA Mistrzostw Świata SREBRNY MEDALISTA Mistrzostw Europy.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Analiza chemiczna instrumentalna
Metody optyczne stosowane w chemii analitycznej.
OKRĘGOWA STACJA CHEMICZNO-ROLNICZA GLIWICE
MIESZANINY SUBSTANCJI
METODY WYTRĄCENIOWE PRECYPITOMETRIA
WALIDACJA METODY ANALITYCZNEJ
Jakie czynniki wpływają na szybkość rozpuszczania się cukru w wodzie?
Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego
Pamiętajmy o ogrodach Wyjazd uczniów Szkoły Podstawowej i Gimnazjum w Tyszowcach do Roztoczańskiego Parku Narodowego.
StabilureN – zalety.
ANALIZA WAGOWA (GRAWIMETRIA).
Roztwory buforowe / mieszaniny buforowe / bufory
Metody miareczkowe oparte na reakcjach utleniania-redukcji- -nadmanganometria i jodometria dr n. farm. Justyna Stolarska Zakład Chemii Analitycznej.
Co można zrobić z metali?
Przykładowe zadania z rozwiązaniami
JAK CZYTAĆ I ROZUMIEĆ SPRAWOZDANIA Z ANALIZ
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
WYKŁAD
WSKAŹNIKI.
Zmiany w awansie zawodowym od 1 września 2018r.
Fizyka współczesna Tomasz Czyszanowski
Nie truj sąsiada! Nie dla smogu.
FLUOREK JAKO CZYNNIK PROZAPALNY I OGRANICZAJĄCY BIODOSTĘPNOŚĆ ATP W KOMÓRKACH MAKROFAGÓW Krzysztof Woźniak Studenckie Koło Naukowe przy Samodzielnej Pracowni.
Analiza objętościowa (miareczkowa) - zadania z rozwiązaniem / cz. I
Zapis prezentacji:

Aktualne zmiany w przepisach ICUMSA suplement 2007 Szkoła Letnia STC Łódź 2007 Aktualne zmiany w przepisach ICUMSA suplement 2007 dr inż. Maciej Wojtczak

25 Sesja ICUMSA Águas de São Pedro, Brazylia 20-22 września 2006 Szkoła Letnia STC Łódź 2007 25 Sesja ICUMSA Águas de São Pedro, Brazylia 20-22 września 2006 Suplement 2007

Dodanie nowych metod – 4 metody Poprawienie (ulepszenie) metod – 11 Szkoła Letnia STC Łódź 2007 Suplement 2007 Dodanie nowych metod – 4 metody Poprawienie (ulepszenie) metod – 11 Przepisanie (korekta) metod – 7 Dodanie projektów metod – 4 metody

Szkoła Letnia STC Łódź 2007 NOWE METODY

GS 2/3-18 Mętność roztworu cukru białego Szkoła Letnia STC Łódź 2007 GS 2/3-18 Mętność roztworu cukru białego dla cukrów o zabarwieniu do 50 IU Mętność jest mierzona jako różnica zabarwienia roztworu niesączonego i sączonego

GS 2/3-18 Mętność roztworu cukru białego Szkoła Letnia STC Łódź 2007 GS 2/3-18 Mętność roztworu cukru białego PRECYZJA powtarzalność – 3 IU odtwarzalność – 5 IU

GS 6-5 Azot a-aminowy w buraku cukrowym metodą miedziową Szkoła Letnia STC Łódź 2007 GS 6-5 Azot a-aminowy w buraku cukrowym metodą miedziową Klarowanie octanem ołowiu lub siarczanem glinu Pomiar absorbancji, przy długości fali 610 nm

GS 6-5 Azot a-aminowy w buraku cukrowym metodą miedziową Szkoła Letnia STC Łódź 2007 GS 6-5 Azot a-aminowy w buraku cukrowym metodą miedziową Roztwór azotanu miedzi i octanu sodu o pH 6,0 tworzy niebieski kompleks z azotem w pozycji a w wolnych aminokwasach. Intensywność zabarwienia roztworu jest wprost proporcjonsalna do stężenia azotu a-aminowego

GS 6-5 Azot a-aminowy w buraku cukrowym metodą miedziową Szkoła Letnia STC Łódź 2007 GS 6-5 Azot a-aminowy w buraku cukrowym metodą miedziową PRECYZJA Powtarzalność 1,33 mmol/kg Odtwarzalność 3,32 mmol/kg

Klarowanie octanem ołowiu lub siarczanem glinu Szkoła Letnia STC Łódź 2007 GS 6-7 Oznaczanie potasu i sodu w burakach cukrowych metodą fotometrii płomieniowej Zakres: dla potasu 3 - 80 mmol/kg dla sodu 1 – 50 mmol/kg Klarowanie octanem ołowiu lub siarczanem glinu

Szkoła Letnia STC Łódź 2007 GS 6-7 Oznaczanie potasu i sodu w burakach cukrowych metodą fotometrii płomieniowej PRECYZJA Powtarzalność – 1,56 mmol/kg dla potasu 0,84 mmol/kg dla sodu Odtwarzalność – 7,51 mmol/kg dla potasu 2,72 mmol/kg dla sodu

Szkoła Letnia STC Łódź 2007 GS 8-19 Oznaczanie dekstranu w soku surowym i soku gęstym metodą mgiełki alkoholowej Metoda polega na spektrofotometrycznym pomiarze mgiełki jaką tworzy dekstran w soku po dodaniu alkoholu

Szkoła Letnia STC Łódź 2007 ZMIANY W METODACH

Rozszerzenie zakresu GS 1/2/3-1  GS 1/2/3/9-1 – polaryzacja Szkoła Letnia STC Łódź 2007 Rozszerzenie zakresu GS 1/2/3-1  GS 1/2/3/9-1 – polaryzacja GS 1/15  GS 1/2/9-15 – dekstran GS 1/2/3/4/7/8-23  GS 1/2/3/4/7/8/9-23 – pH GS 2/3-5  GS 2/3/9-5 – inwert, Knight i Allen GS 2/6  GS 2/9-6 – inwert, Ofner

Rozszerzenie zakresu GS 2/1/3-15  GS 2/1/3/9 -15 wilgotność Szkoła Letnia STC Łódź 2007 Rozszerzenie zakresu GS 2/1/3-15  GS 2/1/3/9 -15 wilgotność GS 2/3-19  GS 2/3/9-19 s. nierozpuszczalne GS 2/3-25  GS 2/3/9-25 – arsen GS 2-37  GS 2/9-37 – granulacja GS 4/-13  GS 4/3-13 pozorna s.s.

Szkoła Letnia STC Łódź 2007 MODYFIKACJE METOD

Oznaczanie zawartości substancji nierozpuszczalnych GS 2/3/9-19 (2007) Szkoła Letnia STC Łódź 2007 Oznaczanie zawartości substancji nierozpuszczalnych GS 2/3/9-19 (2007) obniżenie temperatury wody do 45°C przyjęto metodę jako oficjalnej bez dolnego limitu 10 mg pozostawiono rekomendacji sączków Schleicher and Schuell AE99/5

Oznaczanie zawartości substancji nierozpuszczalnych GS 2/3/9-19 (2007) Szkoła Letnia STC Łódź 2007 Oznaczanie zawartości substancji nierozpuszczalnych GS 2/3/9-19 (2007) Próbka 1 2 3 4 5 zawartość 0,0 3,5 7,0 12,0 20,0 Średnia 4,60 4,79 6,96 11,54 15,55 SR 2,58 1,30 1,50 2,13 2,54 RSD % 56,14 27,12 21,53 18,49 16,33

Nadano statut „akceptowa” metodzie GS2/3-40B Szkoła Letnia STC Łódź 2007 GS2/3-40B 24 godzinny test na tworzenie kłaczków w zakwaszonych roztworach cukru Nadano statut „akceptowa” metodzie GS2/3-40B Rezultaty muszą być potwierdzone metodą GS2/3-40A – test 10 dniowy