Menu weekend ski Kanapki: Tartiflette,

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Advertisements

Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Podróże po świecie Smaki Europy.
Raffaello. Składniki: budyń śmietankowy kostka masła 250g wiórki kokosowe 100g herbatniki ok. 50 szt.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Składniki odżywcze.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
 Ciekawostki o ziołach  Zadania  Ankiety naszych uczniów  Potrawy  Zioła w naszych okolicach ZAPRASZAMY.
KUCHNIA BAWARSKA Jarosław Szawala.
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
TUSCAN TASTES. OMELETTE WITH ZUCCHINI SKŁADNIKI- INGREDIENTS 1 DUŻA CUKINIA - 1 LARGE ZUCCHINI 3 JAJA – 3 EGGS 2-3 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK SPOONS OF.
Chleb orkiszowy to bardzo zdrowy chleb. Należy kilka dni wcześniej przygotować zakwas. Wykonałam go z przepisu umieszczonego w naszym podręczniku. Parę.
Ӧsterreich Kϋche Ӧsterreich Kϋche. Kiedy 16-letni uczeń szefa kuchni Franz Sacher stworzył ten tort na dworze księcia Metternicha w 1832 roku, niewiele.
Wodorotlenki.
Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.
Hartowanie ciała Wykonała Maria Szelągowska. Co to jest hartowanie? Hartowanie Hartowanie – proces adaptowania ciała do niekorzystnych warunków zewnętrznych.
Oferujemy sprzedaż ręcznie wytwarzanych przez nas kartek na różne okazje (mi. na Boże narodzenie, Wielkanoc itp.). Kartki wykonywane będą z powszechne.
Izolacja DNA z cebuli. MATERIAŁY: CEBULA SÓL KUCHENNA SPIRYTUS PŁYN DO MYCIA NACZYŃ MOŹDZIERZ LEJEK FILTR DO KAWY WODA NACZYNIA: SZKLANKA, PROBÓWKA LÓD.
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
Klasa If na wycieczce. Ogólny harmonogram wycieczki  Dnia 9 maja 2016 roku klasa 1f pod opieką Pani Katarzyny Haberny, Pana Marcina Gmyrka i Pana przewodnika.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Czy wiesz, co jesz?. Cel projektu Projekt miał na celu badanie żywności, którą młodzież na co dzień spożywa. Do przygotowania projektu posłużyliśmy się.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Paula Florczak. English cuisine - the art of cooking derived from England, forming part of a broader British cuisine.
O PARADOKSIE BRAESSA Zbigniew Świtalski Paweł Skałecki Wydział Matematyki, Informatyki i Ekonometrii Uniwersytet Zielonogórski Zakopane 2016.
Autor: Julia Prochowska
Wielka księga potraw z miodem
Menu – PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA
Przedświąteczne zajęcia w grudniowe wieczory
Warsztaty kulinarne w grupie „Sówki”
PROJEKT PROCZYTELNICZY CAŁA SZÓSTA CZYTA TRZECIOKLASISTOM MITY…
Stowarzyszenie K.L.A.R. Kawcze
Jakie czynniki wpływają na szybkość rozpuszczania się cukru w wodzie?
Mazurek Wielkanocny.
Tradycyjne potrawy Chorwackie 
Szkoła Podstawowa Nr 2 z Oddziałami Integracyjnymi
Paweł Brycki Doświadczenia ,,Świetlik”
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
Wielka przygoda Karolka, Ignasia i Jasia z Gąską
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
„Zdrowo jemy – energetycznie żyjemy”
SZKOLNY KONKURS KULINARNY SMAKI KUCHNI GÓRALSKIEJ
Wykonanie: Gabriela Pawluczyk i Krzysztof Świsłocki
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
- Czyli drinki bezalkoholowe …
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Projektowa Książka Kucharska Salamanka & Rzym
JAK POWSTAJE CZEKOLADA?
Przepis na babeczki mech The recipe for moss cupcakes
Noc biologów Basia Jaśkowska kl. 7b.
Ciasto Drożdżowe.
JAK SIĘ UCZYĆ, ABY SIĘ NAUCZYĆ ?
Gastronomia i turystyka na Malcie
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Zapis prezentacji:

Menu weekend ski Kanapki: Tartiflette, Vendredi Samedi Dimanche Petit-dejeuner Cuisine Cereales Dejeuner Restaurant Gouter Gateaux a l’avoine Madelaines au beurre sale Diner Kanapki: Jambon, Fromage, Hummus, Warzywna tarta z serem kozim I pomidorami, Mini-szarlotka Tartiflette, Salade verte, Mousse au chocolat Raclette Salade verte

Tartiflette Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem Składniki: 1 kg ziemniaków, 1 ser reblochon 200 g boczku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 średnie cebule, pokrojone w piórka Co z tym robimy? Obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę, myjemy i suszymy Rozgrzewamy oliwę na patelni, szklimy cebule, następnie dorzucamy ziemniaki. Kiedy ziemniaki się zazłocą, dorzucamy boczek i smażymy, aż wszystko będzie miękkie. Obieramy ser reblochon ze skorki (ja tego nie robię), kroimy na pół a następnie w poprzek. Nacieramy naczynie żaroodporne czosnkiem, wykładamy ziemniakami, zmieszanymi z cebula I boczkiem. Układamy następnie ćwiartki sera reblochon. Zapiekamy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200° C, (thermostat 6/7) Pilnujemy, żeby ser za mocno się nie przypiekł, ani nie zalał się tłuszczem. Podajemy z zielona salata I sosem vinegrette Dla 4 osób Skladniki bio/local 15 €

Madelaines aux beurre sale czyli Magdalenki na Slonym maselku Składniki: 3 jajka 120 g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 120 g cukru (trzcinowego) 120 g słonego masła można dodać skórkę z cytryny i kilka kropel soku z cytryny. Co z tym robimy?   Rozpuszczamy masło w rondelku W pierwszej misce mieszamy mąkę , proszek do pieczenia, osobno ucieramy jajka z cukrem, dodajemy do miski, bełtamy białka w osobnym naczyniu – ale nie ubijamy na piane – dodajemy do masy a na końcu dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło . Tu można dorzucić cytrynę Wlewamy do foremek. Pieczemy 4 minuty (w zależności od wielkości foremek -`my mamy małe foremki, ciasteczka mogą się zarumienić ale uważamy, żeby ich nie przypalić) 32 ciasteczka Skladniki bio/local 4 €

Mousse au chocolat Składniki: Co z tym robimy? 1 tabliczka czekolady NESTLÉ DESSERT Noir  6 jajek szczypta soli Co z tym robimy?   Rozpuszczamy masło w „bain-marie” czyli wkładamy czekoladę do miseczki, miseczkę do rondelka z odrobina wody, woda wrze i rozpuszcza czekoladę. Białka jajek ubijamy, ze szczypta soli, na sztywna piane. Do naczynia wkładamy żółtka jaj, dodajemy do nich stopiona i przestudzona (ale nie zimna) czekoladę. I tu jest ten moment: Do naczynia dodajemy ostrożnie i stopniowo, ubita piane z białek i mieszamy delikatnie. Przelewamy do pucharków (lub jak my, do słoiczków) i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Najlepiej na noc, jeśli uda się Wam uchronić deser przed Nocnymi Skrzatami najeżdżającymi lodówkę, która ukrywa mus czekoladowy… Dla 6 osob Jajka bio  4.50 €

Ciasteczka owsiane Składniki: Co z tym robimy? 3 jajka 120 g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 120 g cukru (trzcinowego) 120 g słonego masła można dodać skórkę z cytryny i kilka kropel soku z cytryny. Co z tym robimy?   Rozpuszczamy masło w rondelku W pierwszej misce mieszamy mąkę , proszek do pieczenia, osobno ucieramy jajka z cukrem, dodajemy do miski, bełtamy białka w osobnym naczyniu – ale nie ubijamy na piane – dodajemy do masy a na końcu dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło . Tu można dorzucić cytrynę Wlewamy do foremek. Pieczemy 4 minuty (w zależności od wielkości foremek -`my mamy małe foremki, ciasteczka mogą się zarumienić ale uważamy, żeby ich nie przypalić) 32 ciasteczka Skladniki bio/local 4 €