Menu weekend ski Kanapki: Tartiflette, Vendredi Samedi Dimanche Petit-dejeuner Cuisine Cereales Dejeuner Restaurant Gouter Gateaux a l’avoine Madelaines au beurre sale Diner Kanapki: Jambon, Fromage, Hummus, Warzywna tarta z serem kozim I pomidorami, Mini-szarlotka Tartiflette, Salade verte, Mousse au chocolat Raclette Salade verte
Tartiflette Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem Składniki: 1 kg ziemniaków, 1 ser reblochon 200 g boczku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 średnie cebule, pokrojone w piórka Co z tym robimy? Obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę, myjemy i suszymy Rozgrzewamy oliwę na patelni, szklimy cebule, następnie dorzucamy ziemniaki. Kiedy ziemniaki się zazłocą, dorzucamy boczek i smażymy, aż wszystko będzie miękkie. Obieramy ser reblochon ze skorki (ja tego nie robię), kroimy na pół a następnie w poprzek. Nacieramy naczynie żaroodporne czosnkiem, wykładamy ziemniakami, zmieszanymi z cebula I boczkiem. Układamy następnie ćwiartki sera reblochon. Zapiekamy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200° C, (thermostat 6/7) Pilnujemy, żeby ser za mocno się nie przypiekł, ani nie zalał się tłuszczem. Podajemy z zielona salata I sosem vinegrette Dla 4 osób Skladniki bio/local 15 €
Madelaines aux beurre sale czyli Magdalenki na Slonym maselku Składniki: 3 jajka 120 g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 120 g cukru (trzcinowego) 120 g słonego masła można dodać skórkę z cytryny i kilka kropel soku z cytryny. Co z tym robimy? Rozpuszczamy masło w rondelku W pierwszej misce mieszamy mąkę , proszek do pieczenia, osobno ucieramy jajka z cukrem, dodajemy do miski, bełtamy białka w osobnym naczyniu – ale nie ubijamy na piane – dodajemy do masy a na końcu dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło . Tu można dorzucić cytrynę Wlewamy do foremek. Pieczemy 4 minuty (w zależności od wielkości foremek -`my mamy małe foremki, ciasteczka mogą się zarumienić ale uważamy, żeby ich nie przypalić) 32 ciasteczka Skladniki bio/local 4 €
Mousse au chocolat Składniki: Co z tym robimy? 1 tabliczka czekolady NESTLÉ DESSERT Noir 6 jajek szczypta soli Co z tym robimy? Rozpuszczamy masło w „bain-marie” czyli wkładamy czekoladę do miseczki, miseczkę do rondelka z odrobina wody, woda wrze i rozpuszcza czekoladę. Białka jajek ubijamy, ze szczypta soli, na sztywna piane. Do naczynia wkładamy żółtka jaj, dodajemy do nich stopiona i przestudzona (ale nie zimna) czekoladę. I tu jest ten moment: Do naczynia dodajemy ostrożnie i stopniowo, ubita piane z białek i mieszamy delikatnie. Przelewamy do pucharków (lub jak my, do słoiczków) i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Najlepiej na noc, jeśli uda się Wam uchronić deser przed Nocnymi Skrzatami najeżdżającymi lodówkę, która ukrywa mus czekoladowy… Dla 6 osob Jajka bio 4.50 €
Ciasteczka owsiane Składniki: Co z tym robimy? 3 jajka 120 g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 120 g cukru (trzcinowego) 120 g słonego masła można dodać skórkę z cytryny i kilka kropel soku z cytryny. Co z tym robimy? Rozpuszczamy masło w rondelku W pierwszej misce mieszamy mąkę , proszek do pieczenia, osobno ucieramy jajka z cukrem, dodajemy do miski, bełtamy białka w osobnym naczyniu – ale nie ubijamy na piane – dodajemy do masy a na końcu dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło . Tu można dorzucić cytrynę Wlewamy do foremek. Pieczemy 4 minuty (w zależności od wielkości foremek -`my mamy małe foremki, ciasteczka mogą się zarumienić ale uważamy, żeby ich nie przypalić) 32 ciasteczka Skladniki bio/local 4 €