BADANIE SIŁY KIEŁKOWANIA NASION
Laboratoryjne próby kiełkowania i wschodzenia są bardzo przydatne: pozwalają zrozumieć dlaczego i jak nasiona reagowały na przedsiewne traktowanie w niekontrolowanych warunkach lub kontrolowanych w pewnym tylko stopniu (piwnice, doły stratyfikacyjne itp.). Pozwalają też lepiej śledzić dalsze losy nasion wysianych w szkółce, zwłaszcza nasion uprzednio przechowywanych i przysposabianych do siewu. Żywotność, a tym bardziej zdolność kiełkowania i wschodzenia nasion, powinny być podstawą ustalania ich ceny oraz obliczania wartości użytkowej. Liczbę wszystkich skiełkowanych nasion danej próbki, wyrażoną jako wartość procentową, nazywamy „zdolnością kiełkowania. Za skiełkowane uznaje się nasiona z rosnącym korzeniem zarodkowym, który przebił wszystkie okrywy, aktywnie się wydłuża i zakrzywia geotropicznie.
1. PRZYGOTOWANIE 3 TACEK POKRYTYCH LIGNINĄ
2. PRZYGOTOWANIE NASION
RZODKIEWKA
RZEŻUCHA
OGÓREK
3. UŁOŻENIE NASION (100 sztuk)
4. Tacki z ułożonymi na nich nasionami roślin (rzodkiewka, rzeżucha i ogórke) umieszczamy w ciepłym, ciemnym miejscu. Pilnujemy, aby lignina była stale wilgotna
5. SIŁA KIEŁKOWANIA PO 3 DNIACH.
6. SIŁA KIEŁKOWANIA PO 7 DNIACH.
Rzodkiewka 97/100*100% Rzeżucha 92/100*100% Ogórek 84/100*100%
6. PODSUMOWANIE.
Podsumowując: 7-dniowa hodowla oraz obserwacja nasion wykazała, że największą siłą kiełkowania charakteryzują się nasiona rzodkiewki mają więc one największą wartość użytkową. Najmniejszą siłę oraz wartość posiadają nasiona ogórka.
DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ. WIOLETTA KŁEBCZYK JOANNA KROK JOANNA OSMĘDA SYLWIA ŚWIERAD