GMO.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Zastosowanie materiałów promieniotwórczych w:
Advertisements

University of California
Maria Staniszewska Polski Klub Ekologiczny
ODŻYWIANIE Jedz zdrowo i kolorowo!.
ELEKTROWNIE.
Alternatywne źródła energii
Obieg węgla w przyrodzie
Wykonały: Sandra Bołądź Dominika Trusewicz
TOLERANCJA EKOLOGICZNA
Biotechnologiczne metody ochrony upraw rolnych
Chcę żyć ekologicznie.
Organizmy zmodyfikowane genetycznie są szansą czy zagrożeniem
GENETYCZNE MODYFIKOWANE ORGANIZMY (GMO) A ŚRODOWISKO
Organizmy GMO Czyli organizmy zmodyfikowane genetycznie.
POLITECHNIKA CZĘSTOCHOWSKA
Zalety i wady promieniotwórczości
CO MAMY NA ZIOŁOWYM STRAGANIE?
Promieniowanie.
Inżynieria genetyczna - Szanse czy zagrożenia?
„Ekorozwój – ekologiczny transport w lokalnym środowisku.”
Projekt na temat ŹródeŁ odnawialnych i nie odnawialnych
ORGANIZMY MODYFIKOWANE GENETYCZNIE
BIOPALIWA.
Organizmy zmodyfikowane genetycznie
Jedz żółte owoce i warzywa
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
ZANIECZYSZCZENIE GLEBY
GMO – fakty i mity.
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Źródłem energii oraz składników odżywczych dla ustroju człowieka jest żywność. To, co spożywamy ma znaczenie dla naszego zdrowia i życia: to wiedzą.
Technik żywienia i usług gastronomicznych
ZASTOSOWANIE GENETYKI W ROLNICTWIE
Organizmy modyfikowane genetycznie
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Energia w EKOSYSTEMIE Martyna Liszka kl. III SD.
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Energia słoneczna.
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Biotechnologia a medycyna
Organizmy Modyfikowane Genetycznie
Co to jest ekologia? Ekologia- nauka o budowie i funkcjonowaniu środowiska naturalnego, zajmująca się badaniem zależności pomiędzy organizmami żywymi,
2.26. Współczesna biotechnologia
Prezentacje multimedialne pt. „Cztery ż ywio ł y Ziemi” przygotowali uczniowie klas IV-VI Szko ł y Filialnej w Zambskach Ko ś cielnych.
1.26. Osiągnięcia inżynierii genetycznej
Adam Sulich Wykorzystanie zbóż do produkcji żywności biofortyfikowanej.
Martyna Furtak kl. 1 TT. (Genetically Modified Organisms), to organizmy których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Według art. 3 ustawy z.
G.M.O.- korzyści i zagrożenia
Jest to roślinna żywność, która ma zmieniony materiał genetyczny. Takim roślinom wszczepia się obce geny w celu uzyskania nowych, lepszych właściwości.
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Joanna Szczypta I TE. Organizmy zmodyfikowane genetycznie w skrócie GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to organizmy, których geny zostały celowo.
Wyk. Karolina Zarzycka I TE. GMO czyli Organizmy Modyfikowane Genetycznie są to rośliny lub zwierzęta, które dzięki modyfikacji w ich genomie - materiale.
ROLNICTWO jest najstarszym działem gospodarki człowieka, jego istota polega na wytwarzaniu żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na wytwarzaniu.
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
ORGANIZMY ZMODYFIKOWANE GENETYCZNIE
Klaudia Dropińska Anna Morawska kl.IIF
RECEPTA NA ZDROWIE W KILKU KROKACH. KROK 1 JEŚLI CHCESZ BYĆ CIĄGLE W MODZIE, KUPUJ EKO NIE ŻYJ W GŁODZIE !!!
Ciemna strona GMO.
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
Wykonała: Barbara Minczewska
Biotechnologia tradycyjna. Czym jest biotechnologia?  Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się wykorzystaniem procesów biologicznych.
Czyli: Co w trawie piszczy? Kampania EAZA 2016/2017
Żywność ekologiczna.
Dotyczy ekosystemów Jej poziom zależy od liczby ekosystemów na danym obszarze.
Kwas askorbinowy .
Zapis prezentacji:

GMO

Co to jest GMO? GMO to genetycznie zmodyfikowany organizm, którego informacja genetyczna została sztucznie zmieniona dzięki zastosowaniu inżynierii genetycznej. Tego rodzaju zmiany nie zachodzą w sposób naturalny w środowisku. Najwięcej kontrowersji towarzyszy modyfikacjom genetycznym polegającym na wprowadzeniu do danego organizmu roślinnego genu pochodzącego z innego gatunku. Tak powstają „rośliny transgeniczne” używane m.in. do produkcji żywności i pasz dla zwierząt.

Zalety żywności modyfikowanej genetycznie • GMO mogą być uprawiane na terenach, gdzie występują nieprzyjazne warunki klimatyczne takie jak: mróz, wysoka temperatura, susze, nadmiar promieniowania słonecznego • umożliwia uzyskanie wysokich plonów zmodyfikowanych zbóż przy gorszych warunkach glebowych • przedłużenie trwałości żywności oraz ułatwienie składowania warzyw i owoców, które dłużej pozostają świeże; ma to duże znaczenie w transporcie

Wady żywności modyfikowanej genetycznie ryzyko zdrowia dla człowieka odporność genów na antybiotyki uodpornione chwasty wysokie koszty badań mniejsza wartość odżywczą od żywności pochodzącej z gospodarstw ekologicznych

Rodzaje modyfikacji genetycznych zmieniona zostaje aktywność genów naturalnie występujących w danym organizmie; do organizmu wprowadzone zostają dodatkowe kopie jego własnych genów; wprowadzany gen pochodzi z organizmu innego gatunku (organizmy transgeniczne).

Przykłady modyfikacji

Porównanie dwóch owoców. Pierwsze jabłko nie zostało zmodyfikowane Porównanie dwóch owoców. Pierwsze jabłko nie zostało zmodyfikowane. Drugie tak.

Prezentację wykonali: Piotr Sularz Adrian Płomiński