Biochemia.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Sole Np.: siarczany (VI) , chlorki , siarczki, azotany (V), węglany, fosforany (V), siarczany (IV).
Advertisements

Prezentacja na lekcję chemii
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
DENATURACJA BIAŁKA POD WPŁYWEM KWASU OCTOWEGO
Podstawowe składniki odżywcze
CHEMIA ORGANICZNA.
CHEMIA ORGANICZNA - wprowadzenie
SYSTEMATYKA SUBSTANCJI
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Jakub Sikorski, Paweł Frydryk, Dawid Frej
Białka – budowa, rodzaje i właściwości
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Woda i roztwory wodne. Spis treści Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie.
CUKRY.
Biologia jako nauka eksperymentalna
CUKRY I ICH ROLA W ORGANIŹMIE CZŁOWIEKA
BUDOWA, OTRZYMYWANIE, WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
WPŁYW ODŻYWIANIA NA ORGANIZM
Projekt edukacyjny: „ZASADY W KAŻDYM DOMU”
Chemia organiczna wykład 15.
SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
DLACZEGO MYDŁA MYJĄ A PROSZKI PIORĄ?
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Agnieszka Jędrzejowska
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
WĘGLOWODORY.
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
Zajęcia pozalekcyjne i pozaszkolne z biologii
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Fenole.
Polisacharydy.
Disacharydy.
Substancje o znaczeniu biologicznym
Kwasy karboksylowe.
SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka
Alkohole.
Cukry Wykonały: Sylwia Krauze Iza Mamrot kl.2 C.
Prezentację wykonali: Agnieszka Stanclik kl.IID Łukasz Bury kl.IID Łukasz Bury kl.IID.
Peptydy i białka Reakcja kondensacji α-aminokwasów Peptydy
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Składniki organizmów żywych opracowała Bożena Smolik.
Alkohole monohydroksylowe
Hydroksykwasy -budowa hydroksykwasów i ich nazewnictwo,
Wpływ składników żywności na organizm
Budowa chemiczna organizmów
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Cukry.
Białka i ich znaczenie biologiczne.. REAKCJA BIURETOWA Charakterystyczna reakcja chemiczna pozwalająca na wykrywanie wiązań peptydowych w rozmaitych związkach.
Reakcje charakterystyczne w chemii organicznej – identyfikacja związków i grup funkcyjnych -Grupy hydroksylowe, -Grupa aldehydowa, -Grupa ketonowa -Grupa.
Tłuszcze (glicerydy) - Budowa i podział tłuszczów,
Opracowały: Magdalena Garbera i Żaneta Lis
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Aminokwasy Budowa aminokwasów, Aminokwasy endo- i egzogenne,
Kwasy dikarboksylowe i aromatyczne -Kwasy dikarboksylowe -Kwas szczawiowy - etanodiowy -Kwasy aromatyczne -Kwas benzoesowy -benzenokarboksylowy.
Kliknij, aby dodać tekst Aminy. Aminy - pochodne amoniaku, w którego cząsteczce atomu wodoru zostały zastąpione grupami alkilowymi lub arylowymi. amoniakwzór.
Który gaz ma najmniejszą gęstość?
Powtórka chemia.
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza soli
Reakcje związków organicznych
Doświadczenie o cukrze
Tłuszcze – glicerydy -Wiązania estrowe
węglowodany, cukrowce, sacharydy
Alkohole polihydroksylowe
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Chemia w organizmie człowieka
Aminokwasy budowa aminokwasów, aminokwasy endo- i egzogenne,
Kwasy Karboksylowe Związki organiczne których cząsteczki składają się z grupy węglowodorowej oraz grupy karboksylowej.
Zapis prezentacji:

Biochemia

łańcuch wodorowęglowy AMINY grupa alkilowa (R) + grupa aminowa –NH2 Wzór ogólny amin: R – NH2 łańcuch wodorowęglowy Nazewnictwo: nazwa alkilu (o) + amina np.: propyl → propyloamina C3H7NH2 METYLOAMINA wzór sumaryczny: CH3NH2 Właściwości: bezbarwny gaz nieprzyjemny zapach (nieświeże ryby) trujący odczyn zasadowy rozpuszczalna w wodzie wzór wzór strukturalny: półstrukturalny: Zastosowania: włókna syntetyczne (odzież sportowa), farmaceutyka, barwniki (do tkanin, farby do włosów)

AMINOKWASY – cząsteczki tworzące białka GRUPA KARBOKSYLOWA + GRUPA AMINOWA - COOH - NH2 GLICYNA = KWAS AMINOETANOWY Wiązanie peptydowe

Skład pierwiastkowy białek: C, H, O, N, S BIAŁKA BIAŁKO – POLIMER, duża cząsteczka, składająca się z powtarzających się mniejszych - aminokwasów AMINOKWASY – MONEMOERY, małe cząsteczki łączące się w duży polimer Skład pierwiastkowy białek: C, H, O, N, S Wykrywanie białek: reakcja z kwasem azotowym (V) HNO3 - żółte zabarwienie reakcja z wodorotlenkiem miedzi (II) – pojawia się fioletowe zabarwienie

ŚCINANIE BIAŁEK DENATURACJA - trwałe, nieodwracalne ścinanie białek, następuje w wyniku rozerwania wiązań peptydowych Czynniki wywołujące denaturację: wysoka temperatura, mocne kwasy (np.: H2SO4, HCl); zasady (NaOH), alkohole, sole metali ciężkich (np.: miedzi CuSO4) KOAGULACJA (wysalanie) - nietrwałe, odwracalne ścinanie białek, następuje w wyniku rozplątania skręconych łańcuchów peptydowych Czynniki wywołujące koagulację: sole metali lekkich (np.: chlorek sodu NaCl)

CUKRY = WĘGLOWODANY = SACHARYDY PROSTE = MONOSACHARYDY Glukoza i fruktoza C6H12O6 Właściwości: białe ciało stałe, bardzo słodkie, bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie Występowanie: glukoza (cukier gronowy) – podstawowy cukier we krwi Fruktoza – cukier owocowy ZŁOŻONE – składają się z cukrów prostych DWUCUKRY = DISACHARYDY Sacharoza C12H22O11 Cukier trzcinowy i buraczany, używany do słodzenia Właściwości: białe, krystaliczne ciało stałe (pojedyncze kryształki bezbarwne), słodkie, rozpuszczalne w wodzie

WIELOCUKRY = POLISACHARYDY skrobia, celuloza, glikogen ZŁOŻONE WIELOCUKRY = POLISACHARYDY skrobia, celuloza, glikogen Wzór ogólny: (C6H10O5)n SKROBIA: właściwości: białe ciało stałe, nie ma słodkiego smaku i nie rozpuszcza się w wodzie Charakterystyczne: Po dodaniu jodyny (płynu Lugola) barwi się na fioletowo jest to substancja zapasowa u roślin, znajduje się w mące (ziarna), spichrzowych częściach roślin (np.: bulwy ziemniaków, korzenie marchwi, pietruszki). Wszystko co jest z mąki lub ziemniaków zawiera dużo skrobi CELULOZA: tworzy ściany komórkowe u roślin z niej jest wszystko co otrzymujemy z drewna: meble, papier itp.. w dietetyce pod nazwą błonnik – nie jest trawiony, ale wspomaga pracę jelit i florę bakteryjną GLIKOGEN: materiał zapasowy u zwierząt magazynowany w wątrobie

TŁUSZCZE ESTRY WYŻSZYCH KWASÓW KARBOKSYLOWYCH i GLICEROLU TŁUSZCZE NIENASYCONE płynne, roślinne (wyjątek zwierzęcy – tran) zawierają kwas: oleinowy C17H33COOH właściwości: ODBARWIAJĄ WODĘ BROMOWĄ NASYCONE stałe, zwierzęce zawierają kwasy: palmitynowy C15H31COOH stearynowy C17H35COOH właściwości: NIE ODBARWIAJĄ WODY BROMOWEJ Właściwości wspólne: nie rozpuszczają się w wodzie, mają od niej mniejszą gęstość są palne ulegają zmydlaniu – w reakcjach z wodorotlenkami dają sole (mydła)

ESTRYFIKACJA GLICEROLU WYŻSZYMI KWASAMI TŁUSZCZOWYMI – POWSTAWANIE TŁUSZCZY