6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
Przepisy REGIONALNE.
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
SKŁADNIKI: 1 l ciemnego bulionu 75 g mąki 80 g masła
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Autor: Adrianna Szalonka
Potrawy w Unii Europejskiej
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Gotowanie.
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
KSIĄŻKA KUCHARSKA.
Wykonały: Klaudyna Styś i Paulina Michalczyk
Książka Kucharska.
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
Książeczka kucharska:
Zdrowa dieta Europejczyka
Kulinarne smaki Francji
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Sałatka Grecka..
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
Zdrowa dieta Europejczyków
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c.
O Slow Food i trendach kulinarnych
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
Kuchnia bez tajemnic i granic
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła

Karp w galarecie Składniki: karp o wadze około 1.3 kg, 3 średnie cebule, 25 dag marchewki 1 łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżka soli, 2 łyżki cukru Potrawę przygotowujemy przynajmniej 12 godzin przed planowanym podaniem jej do stołu. Rybę patroszymy, płuczemy, odcinamy głowę, ogon i płetwy boczne, resztę kroimy w dzwonka. Głowę i ogon karpia wykorzystamy do przygotowania wywaru: wkładamy je do specjalnego, podłużnego naczynia do gotowania ryby, razem z dokładnie umytą i pokrojoną cebulą w łupinie (z wyjątkiem zewnętrznej, nie dającej się odczyścić warstwy) i obraną, pokrojoną w talarki marchewką. Wsypujemy sól, pieprz i jedną łyżkę cukru, zalewamy wodą, tak by wszystko przykryła, i doprowadzamy do wrzenia. Dokładamy resztę ryby, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem przez mniej więcej godzinę, od czasu do czasu potrząsając całym garnkiem. Uwaga! Gotującego się karpia nie mieszamy - w przeciwnym razie może się zdarzyć, iż poszczególne kawałki ryby rozpadną się. Po upływie godziny dodajemy jeszcze jedną łyżkę stołową cukru, rybę zdejmujemy z ognia, odkrywamy i pozostawiamy w wywarze do ostygnięcia, po czym ostrożnie wykładamy ją na półmisek, dekorujemy gotowaną marchewką i zalewamy wywarem, cedząc go przez sito. Wstawiamy do lodówki - wyjmujemy bezpośrednio przed podaniem, nie wcześniej. Podajemy z chrzanem.

Karp w piwie po staropolsku Składniki : 1 karp (1.5 kg) 2 butelki jasnego piwa (0.66 l) 1 marchewka (10 dag) 1 cebula (10 dag) 5 dag rodzynek 1 cytryna (8 dag) 1.5 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki startego chleba razowego 1.5 łyżki białego octu winnego 1 liść laurowy 2 goździki 3 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu 1/3 łyżeczki estragonu 1 łyżeczka przyprawy do ryb szczypta cynamonu 1 łyżka cukru sól pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania Rodzynki moczyć w ciepłej wodzie 20 min i osączyć. Karpia oczyścić, wypatroszyć, opłukać, pokroić na dzwonka, zalać wrzącą wodą z octem, przykryć i pozostawić na 5 min. Marchewkę oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę, cebulę również. W płaskim, szerokim rondlu zagotować piwo z dwiema szklankami wody. Włożyć karpia, marchewkę, cebulę, ziarna ziela angielskiego oraz pieprzu, liść laurowy, goździki, przyprawić pieprzem i solą. Gotować 20 min na małym ogniu. Rybę wyjąć z wywaru, ułożyć na ogrzanym półmisku i przykryć. Wywar rybny przecedzić, dodać karmel przygotowany z cukru i trzech łyżek wody, starty chleb razowy, gałkę ugniecioną z masła i mąki, rodzynki, cynamon, przyprawę do ryb, estragon oraz łyżeczkę skórki otartej z cytryny i zagotować. Włożyć porcje ryby i ponownie zagotować. Cytrynę obrać, usuwając albedo, pokroić w cienkie plasterki i włożyć

Karp pieczony w maślanym sosie Składniki: 1 kg karpia cytryna masło mąką sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Karpia sprawić, umyć, osuszyć, wyfiletować pozostawiając skórę. Podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce. Tak przygotowane porcje ryby obtoczyć w mące, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, obficie obłożyć wiórkami masła ipiec przez około 45 minut w połowie pieczenia obracając i polewając powstałym sosem. Podawać z dodatkiem surówki.

Wigilijny karp cytryną pachnący Składniki: 1 kg filetów z karpia 1 cytryna 4 łyżki masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Filety potrzebne do przyrządzenia tej potrawy muszą mieć minimum 2,5 cm grubości, cieńsze wyschną i potrawa nie będzie smaczna. Cytrynę umyć w ciepłej wodzie, przekroić na połowę. Jedną połowę pokroić w plastry. Z drugiej otrzeć na tarce skórkę (bez białej włókniny), a z miąższu wycisnąć sok. Rybę podzielić na 4 porcje, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło, obrumienić na nim porcje ryby. Obsmażone porcje ryby skropić sokiem z cytryny, oprószyć tartą skórką z cytryny, na każdej porcji położyć plasterek cytryny i dopiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Ja opiekam przez 5 minut, wnętrze ryby pozostaje wilgotne i jędrne. Podawać z ziemniaczkami w mundurkach i zieloną sałatą lub z pieczywem. Polecam, pychota.

Karp duszony z papryką, pomidorami i cebulą Sposób przyrządzenia: Filet karpia dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości około 2 cm, posmarować każdy musztardą, odłożyć na 60 minut. Cebulę obrać, pokroić w pół plastry. Paprykę oczyścić, usunąć nasiona, pokroić wzdłużnie na ósemki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić podobnie jak paprykę. Na dużej patelni rozpuścić masło, dodać kilka łyżek wina, ułożyć warstwę, papryki, cebuli, pomidorów, przyprawić, ułożyć plastry ryby i ponownie resztę dodatków, patelnię przykryć. Dusić powoli przez około 30 minut. Podawać z ryżem lub ziemniakami piure. Składniki: 50 dkg dokładnie wyfiletowanego karpia 3 łyżki dobrej musztardy 2 papryki 2 pomidory 1 cebula 2 łyżki masła 4 łyżki białego wina sól, pieprz

Karp na pierzynce z kapusty Składniki: Kapusta: 1/2 kg kapusty kiszonej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 cebule 1/2 kg pieczarek 1 ziemniak sól, pieprz 2 łyżki smalcu Karp: 1 kg karpia ( suma, sandacza…) 4 dkg mąki olej do smażenia sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia: Kapustę opłukać, pokroić, obgotować ok Sposób przyrządzenia: Kapustę opłukać, pokroić, obgotować ok. 20 mini odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na smalcu ,dodać do kapusty. Pieczarki pokroić w plastry przesmażyć na smalcu i włożyć do kapusty. Kapustę z dodatkami podlać wodą i dusić na wolnym ogniu aż zmięknie. Zetrzeć surowego ziemniaka na tarce, masę wlać do kapusty, dokładnie wymieszać i raz jeszcze zagotować, przyprawić. Karpia sprawić, umyć, bardzo dokładnie wyfiletować. Pokrajać na porcje, posypać przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Następnie oprószyć mąką, zrumienić z obu stron, potem dosmażyć kilka minut na małym ogniu. Na półmisku ułożyć warstwę kapusty, a na niej porcje ryby. Udekorować zieleniną.

http://www.rotfl.com.pl./ Smacznego ewcia417 – grudzień 2008