Nadwaga I Otyłość oraz różnice między nimi.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
psychospołeczny aspekt otyłości
Advertisements

dr n. med.JUSTYNA MATULEWICZ –GILEWICZ
Skutki niewłaściwego odżywiania
"Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie, jako smakujesz,
DIETOPROFILAKTYKA OTYŁOŚCI Centrum Rozwoju i Terapii HARMONIA Poradnia Dietetyczna BeneTe.
Lubuski Program Prewencji Pierwotnej Nowotworów
Problemem współczesnej medycyny
Skutki złego odżywiania.
Co oznacza BMI ? Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy.
Skutki złego odżywiania się
Wojewódzki Szpital Dziecięcy im. J. Brudzińskiego w Bydgoszczy
CHOROBY UKŁADU KRWIONOŚNEGO CZŁOWIEKA
Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
Przedmiot: Medycyna Rodzinna, Wydział LEkarski II UM Poznan, VI rok
Nadwaga , niedowaga i otyłość
Cukrzyca Grupa chorób charakteryzująca się hiperglikemią (podwyższonym poziomem cukru we krwi) wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej.
To nasz zespół. To nasz opiekun. Nasza szkoła Tu się uczymy i spotykamy.
NADWAGA Anna Dziedzic.
ZAPOBIEGANIE NADWADZE
UZALEŻNIENIE OD JEDZENIA
Nie jedz za dużo ani za mało, zawsze dbaj o swoje ciało!
Otyłość u dzieci.
CUKRZYCA TYPU 2 mgr Anna Sierecka.
Czy zdrowo odżywiamy sie?
Otyłość, anoreksja i bulimia
POLACY a problemy z masą ciała
Otyłość, nadciśnienie i choroby serca – choroby współczesnego świata
Body Mass Index -wskaźnik masy ciała
Otyłości, chorób serca i układu krążenia
Nadwaga Szymon Strzykała.
dotyka wielu ludzi a nawet dzieci
Konsekwencje nadwagi i otyłości?
IDEALNA WAGA Ile powinien ważyć człowiek? Nie ma na to pytanie jednej, gotowej odpowiedzi. Są za to przeróżne wzorce i internetowe kalkulatory, podające.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Złe nawyki żywieniowe.
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
BMI – WSKAŹNIK MASY CIAŁA
Prezentacja wykonana przez uczniów z Zespołu Szkół nr 2 w Nidzicy
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
OTYŁOŚĆ A ANOREKSJA.
„Nadwaga, otyłość, choroby przewlekłe – przyczyny i konsekwencje”
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
Zaburzenia odżywiania
Większość ludzi zapomina, że wygląd, samopoczucie i zdrowie zależy od codziennej diety. Niewłaściwa dieta jest przyczyną nadwagi i otyłości powodującej.
Czy chcesz utrzymać zdrowie? OBLICZ SWÓJ
Otyłość.
Prawidłowa waga człowieka
Zaburzenia odżywiania otyłość i nadwaga –współczesny problem cywilizacyjny w populacji dzieci i młodzieży Dr Ewa Starostecka Klinika Endokrynologii i.
Dr n. med. Agnieszka Ostachowska-Gąsior
Zaburzenia odżywiania
Choroby cywilizacyjne spowodowane niedostatkiem ruchu
Młodzieży zdrowie się należy!
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
Światowy Dzień Walki z Otyłością
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego 1.
Nadciśnienie Tętnicze -ciśnienie powyżej 140/80 mmHg -należy do chorób cywilizacyjnych zw. z: Spożywaniem nadmiernej ilości soli i tłuszczów zwierzęcych.
Otyłość -Jest stanem patologicznego zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej u mężczyzn powyżej 25%, a u kobiet powyżej 30%masy ciała. -Do celów praktycznych.
Katarzyna Podsiadło Jacek Wacławski Gr. 1b Piotr Gościniewicz
Dlaczego nie chcemy aby nasi uczniowie byli otyli?
Wzrost występowania niewydolności serca
BMI.
WSKAŹNIK BMI. Wskaźnik BMI (z angielskiego Body Mass Index) To współczynnik, który pozwala obliczyć, czy proporcje naszej masy ciała w stosunku do wzrostu.
Choroby cywilizacyjne a społeczne
Problem otyłości w Polsce Problem otyłości w Polsce Przygotowała Małgorzata Orłowska.
Zapis prezentacji:

Nadwaga I Otyłość oraz różnice między nimi. PREZENTACJA

Definicja nadwagi Nadwaga – nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie przekraczające optymalne ilości zdrowotne.

Przyczyny nadwagi nieprawidłowe odżywianie się ograniczona aktywność fizyczna i siedzący tryb życia stres uwarunkowania genetyczne brak równowagi hormonalnej (np. niedoczynność tarczycy)

Skutki nadwagi choroby serca cukrzyca nadciśnienie stłuszczenie wątroby żylaki kończyn hemoroidy

Wskaźnik BMI Wskaźnik masy ciała to miara wagi człowieka w stosunku do jego wzrostu. Wielkość BMI jest opisana wzorem: masa człowieka w kilogramach podzielona przez kwadrat jego wzrostu w metrach. Oznaczanie wskaźnika masy ciała ma znaczenie w ocenie zagrożenia chorobami związanymi z nadwagą. Podwyższona wartość BMI związana jest ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób.

BMI wartość prawidłowa 19-25 nadwaga 25-30 otyłość >30 skrajna otyłość >40

Jak pozbyć się nadwagi Najlepszym sposobem na zwalczenie nadwagi jest zminimalizowanie niezdrowych tłuszczów w diecie i rozpoczęcie aktywnego trybu życia.

Otyłość Otyłość (łac. obesitas) – patologiczne nagromadzenie tkanki tłuszczowej organizmie, przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne, mogące prowadzić do niekorzystnych skutków dla zdrowia. Za otyłość uważa się stan, w którym tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn oraz 25% u kobiet.

Czynniki wpływające na otyłość Najczęstszą przyczyną powstawania otyłości jest przekarmianie (zbyt duża wartość energetyczna pożywienia w stosunku do zapotrzebowania organizmu) i brak aktywności fizycznej. Czynniki genetyczne Czynniki biologiczne Czynniki farmakologiczne (leki) Czynniki środowiskowe Czynniki psychologiczne (Np. depresja)

Choroby Choroby i objawy związane z otyłością: zespół metaboliczny cukrzyca typu 2 choroby układu ruchu nadciśnienie tętnicze zawał serca i mózgu wylew zatorowość zwyrodnienia kręgosłupa choroby nerek miażdżyca kamica żółciowa większe tendencje do nowotworów

Metody leczenia otyłości W zależności od stopnia otyłości oraz obecności chorób towarzyszących, metody leczenia obejmują; leczenie dietetyczne, leczenie farmakologiczne leczenie chirurgiczne. terapię behawioralną, zmianę stylu życia, zwiększenie aktywności fizycznej, Aby osiągnąć długotrwały efekt leczenia istotny jest stały, powolny spadek masy ciała oraz jej stabilizacja. Wskazany jest 5 -10 % spadek masy ciała w stosunku do masy wyjściowej w czasie do 6 miesięcy. W kolejnym etapie pacjent utrzymuje osiągnięta masę ciała i nabiera nowych zwyczajów żywieniowych i behawioralnych.

Statystyki 2012r 62 procent mężczyzn i 50 procent kobiet w Polsce w wieku od 20 do 74 lat ma nadwagę lub jest otyła. Aż 29 proc. polskich 11-latków ma nadwagę, a wśród 13-latków jest niewiele lepiej, bo na otyłość cierpi co czwarty z nich. Od 40 do 60 proc. Polaków cierpi na otyłość brzuszną, która jest ważnym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia oraz cukrzycy typu II 

Mapa otyłości.

Różnice Nadwaga jest definiowana jako BMI pomiędzy 25 a 30, a otyłość jako wartość BMI powyżej 30. Wartość BMI pomiędzy 25 a 29 jest „zwiększonym ryzykiem” rozwoju chorób, a BMI większe od 30 jest uważane jako „ umiarkowane lub wysokie ryzyko” rozwoju wielu chorób.

Różnice Jako nadwagę najczęściej przyjmuje się 15–20% nadmiar masy ciała w odniesieniu do wieku, płci i wzrostu, względnie między 1,5 a 2 odchylenia standardowego (SD), według aktualnych tabel norm i/lub wartość masy ciała mieszczącą się na siatce centylowej w przedziale między 90. a 97. centylem (zobacz : Waga wzrost małego dziecka - siatki centylowe). Otyłość – to nadmiar masy ciała uwarunkowany nadmiernym rozrostem tkanki tłuszczowej, przekraczający 20% masy należnej dla wieku, płci i wzrostu, wg aktualnych tabel norm i/lub wartość masy ciała zlokalizowana na siatce centylowej powyżej 97. centyla. W skrajnych przypadkach otyłości nadwaga może przekraczać nawet 50% należnej masy ciała.

Przygotowały; Joanna Łabaj Justyna Mąsior Kl.II a Lo Koniec ;) Przygotowały; Joanna Łabaj Justyna Mąsior Kl.II a Lo