Nadwaga I Otyłość oraz różnice między nimi. PREZENTACJA
Definicja nadwagi Nadwaga – nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie przekraczające optymalne ilości zdrowotne.
Przyczyny nadwagi nieprawidłowe odżywianie się ograniczona aktywność fizyczna i siedzący tryb życia stres uwarunkowania genetyczne brak równowagi hormonalnej (np. niedoczynność tarczycy)
Skutki nadwagi choroby serca cukrzyca nadciśnienie stłuszczenie wątroby żylaki kończyn hemoroidy
Wskaźnik BMI Wskaźnik masy ciała to miara wagi człowieka w stosunku do jego wzrostu. Wielkość BMI jest opisana wzorem: masa człowieka w kilogramach podzielona przez kwadrat jego wzrostu w metrach. Oznaczanie wskaźnika masy ciała ma znaczenie w ocenie zagrożenia chorobami związanymi z nadwagą. Podwyższona wartość BMI związana jest ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób.
BMI wartość prawidłowa 19-25 nadwaga 25-30 otyłość >30 skrajna otyłość >40
Jak pozbyć się nadwagi Najlepszym sposobem na zwalczenie nadwagi jest zminimalizowanie niezdrowych tłuszczów w diecie i rozpoczęcie aktywnego trybu życia.
Otyłość Otyłość (łac. obesitas) – patologiczne nagromadzenie tkanki tłuszczowej organizmie, przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne, mogące prowadzić do niekorzystnych skutków dla zdrowia. Za otyłość uważa się stan, w którym tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn oraz 25% u kobiet.
Czynniki wpływające na otyłość Najczęstszą przyczyną powstawania otyłości jest przekarmianie (zbyt duża wartość energetyczna pożywienia w stosunku do zapotrzebowania organizmu) i brak aktywności fizycznej. Czynniki genetyczne Czynniki biologiczne Czynniki farmakologiczne (leki) Czynniki środowiskowe Czynniki psychologiczne (Np. depresja)
Choroby Choroby i objawy związane z otyłością: zespół metaboliczny cukrzyca typu 2 choroby układu ruchu nadciśnienie tętnicze zawał serca i mózgu wylew zatorowość zwyrodnienia kręgosłupa choroby nerek miażdżyca kamica żółciowa większe tendencje do nowotworów
Metody leczenia otyłości W zależności od stopnia otyłości oraz obecności chorób towarzyszących, metody leczenia obejmują; leczenie dietetyczne, leczenie farmakologiczne leczenie chirurgiczne. terapię behawioralną, zmianę stylu życia, zwiększenie aktywności fizycznej, Aby osiągnąć długotrwały efekt leczenia istotny jest stały, powolny spadek masy ciała oraz jej stabilizacja. Wskazany jest 5 -10 % spadek masy ciała w stosunku do masy wyjściowej w czasie do 6 miesięcy. W kolejnym etapie pacjent utrzymuje osiągnięta masę ciała i nabiera nowych zwyczajów żywieniowych i behawioralnych.
Statystyki 2012r 62 procent mężczyzn i 50 procent kobiet w Polsce w wieku od 20 do 74 lat ma nadwagę lub jest otyła. Aż 29 proc. polskich 11-latków ma nadwagę, a wśród 13-latków jest niewiele lepiej, bo na otyłość cierpi co czwarty z nich. Od 40 do 60 proc. Polaków cierpi na otyłość brzuszną, która jest ważnym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia oraz cukrzycy typu II
Mapa otyłości.
Różnice Nadwaga jest definiowana jako BMI pomiędzy 25 a 30, a otyłość jako wartość BMI powyżej 30. Wartość BMI pomiędzy 25 a 29 jest „zwiększonym ryzykiem” rozwoju chorób, a BMI większe od 30 jest uważane jako „ umiarkowane lub wysokie ryzyko” rozwoju wielu chorób.
Różnice Jako nadwagę najczęściej przyjmuje się 15–20% nadmiar masy ciała w odniesieniu do wieku, płci i wzrostu, względnie między 1,5 a 2 odchylenia standardowego (SD), według aktualnych tabel norm i/lub wartość masy ciała mieszczącą się na siatce centylowej w przedziale między 90. a 97. centylem (zobacz : Waga wzrost małego dziecka - siatki centylowe). Otyłość – to nadmiar masy ciała uwarunkowany nadmiernym rozrostem tkanki tłuszczowej, przekraczający 20% masy należnej dla wieku, płci i wzrostu, wg aktualnych tabel norm i/lub wartość masy ciała zlokalizowana na siatce centylowej powyżej 97. centyla. W skrajnych przypadkach otyłości nadwaga może przekraczać nawet 50% należnej masy ciała.
Przygotowały; Joanna Łabaj Justyna Mąsior Kl.II a Lo Koniec ;) Przygotowały; Joanna Łabaj Justyna Mąsior Kl.II a Lo