Wycieczka do Soplicowa

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wymiana doświadczeń w zakładzie pracy.
Advertisements

Ramowy program wyjazdu fundacji do Skandynawii
Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś
Poprzez podlaskie Parki Narodowe
TECHNIKI AUTOPREZENTACJI I WYSTĄPIEŃ PUBLICZNYCH
Grupa III – Dziennik pokładowy
Opracowała: Katarzyna Skałubińska Klasa III b
Pensjonat „Pod brzozami”
INFORMACJE DODATKOWE Termin 5 lutego sobota Wyjazd godz ( miejsce zbiórki zostanie podane zainteresowanym ) 1. Śniadanie, kawa Górki Wielki.
Kuchnia francuska.
POŁOWINKI ARCHITEKTA wraz z Wydziałem Elektrycznym TUCZNO
Nasza współpraca ze szkołą w Leegebruch Miasteczko Leegebruch Leegebruch leży na północ od Berlina, niedaleko Oranienburga. Od Berlina dzieli je 20 minut.
Miejsce: Ośrodek Totus Tuus –
Kuchnia Turecka.
Savoir vivre w kontaktach z Rosjanami
r. Comenius Belgia. I dzie ń. O 6.30 wyjazd z Tarnobrzega do Krakowa a stamt ą d samolotem do Brukseli. Na lotnisku w Belgii czekała grupa.
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Do zapoznani się z naszą ofertą świąteczną
Zapraszamy do organizacji szkoleń, konferencji i pobytów firmowych w jesiennej ofercie promocyjnej w cenie: 160zł /osoba Cena obejmuje : Zakwaterowanie.
Oferta specjalna Wigilia 2013
Mój plan dnia czynności codzienne.
W restauracji.
Kuchnia amerykańska.
Zapraszamy na wyjątkową wycieczkę !!!
Zwyczaje jedzeniowe w średniowieczu
10 listopada 2009 razem z klasą 5c pojechaliśmy na wycieczkę do Pułtuska. O godzinie 7:30 wyjechaliśmy autokarem sprzed szkoły. Po kilku godzinach jazdy.
English breakfast.
Co spożywali polscy magnaci w okresie Baroku
Platinum Palace to hotele: unikatowe łączące ekskluzywność i prestiż pięciogwiazdkowych obiektów z niepowtarzalną kameralną atmosferą. Przepięknie odrestaurowane.
KUCHNIA Ukraińska Wykonanie: Iryna Hnap
PRZYGOTOWANY PRZEZ KLASĘ 4a. Przygotowania W grudniu 2008 podzieliliśmy naszą klasę na cztery grupy. Każda z tych grup otrzymała konkretne zadania, które.
Czym jest ITB BERLIN? Największe na świecie targi turystyczne
„Podróż do świata Pana Tadeusza”
21 PRZYKAZAŃ RACJONALNEGO ŻYWIENIA
Zwyczaje żywieniowe w Polsce i w wybranych krajach europejskich
Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej
Wycieczka do Wrocławia i okolic
Biuro podróży Ostatni szlak
Praca zaliczeniowa Marianna Gaweł 1D
Wycieczka do Ochotnicy Górnej „Żyjemy obok siebie, zacznijmy żyć razem”
Wycieczka do Zakopanego
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
MINI – ZIELONA SZKOŁA KLASA 2 b 5, 6 czerwca 2009 r.
Praca zaliczeniowa z informatyki Mateusz Czekała kl. I a
Propozycja pierwsza140zł Propozycja druga 170zł/os.
Nasze motto: „Dzień człowieka bez uśmiechu Dniem straconym na wiele lat…”
Jadłospis Tygodnia Wykonane przez: Rakso9.
Rodzaje śniadań Martyna Voigt 3H2.
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
Wyjazd organizacyjny wolontariatu W dniach 4 – 5 października odbył się wyjazd wolontariatu. Wyjechaliśmy o 16. spod szkoły, a na miejscu byliśmy o 17.
Propozycja wycieczki Wojewódzki konkurs wiedzy o regionie „Moja Wielkopolska”
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
H. Zdrowo si ę od ż ywiam gdy… Stosuję prawidłowy jadłospis na co dzień. Jem lekkie i pożywne posiłki, według piramidy prawidłowego odżywiania. Nie spożywam.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Dieta w cukrzycy ciążowej
Ich historie.
DIETA SŁOMIANEGO WDOWCA
Legenda litwińskich potraw
Wycieczka do Wrocławia
„ U PODNÓŻA OLIMPU ”
Kuchnie w Wielkiej Brytanii.
CZY ZNASZ ,,PANA TADEUSZA”?
Wycieczka do Paryża wyjazd 27 maja 2019r.
Temat : Śniadania hotelowe. Cele lekcji: -Zapoznanie z zasadami wydawania śniadania hotelowego jego rodzajami, charakterystyką produktów, sposobem podania.
Zapis prezentacji:

Wycieczka do Soplicowa

Biuro podróży „Szlachcic” zaprasza na weekendową wycieczkę do Soplicowa.

Plan wycieczki (Piątek) : Godzina 05:15 zbiórka pod Operą w Poznaniu. O godzinie 05.30 wyjazd do Soplicowa. 15:00 planowy przyjazd do dworku Sopliców, zwiedzanie majątku Sędziego i obiad. Po obiedzie przejazd do zamku Horeszków, zwiedzanie ruin z przewodnikiem. O godzinie 20:00 planowana jest kolacja, wraz z koncertem muzyki z XIX wieku.

Plan wycieczki (sobota): 09:00 – śniadanie w plenerze („Świątynia Dumania” przy posiadłości). O 10:00 planowany jest wyjazd do Soplicowa, gdzie odbędzie się zwiedzanie wsi. Około godziny 12:00 w lesie pokazana zostanie inscenizacja polowania na niedźwiedzia. Na 15:30 zaplanowany jest obiad w karczmie Jankiela połączony z koncertem gry na cymbałach. Po obiedzie grupa będzie mogła zwiedzić zaścianek Dobrzyńskich. O 20:00 we dworze podana będzie kolacja.

Plan wycieczki (niedziela): 09:00 – śniadanie w plenerze (ogródek Zosi). O godzinie 10:00 odbędzie się rekonstrukcja bitwy pomiędzy szlachtą litewską a Moskalami. 13:00 wyjazd do Poznania. 21:30 przyjazd na miejsce.

Informacje: Transport: Przejazd autokarem na trasie Poznań - Soplicowo-Poznań. Na miejscu przejazdy powozem konnym. Cena: 700 zł-osoby dorosłe 350 zł-dzieci do lat 12

Wyżywienie

- Dzień 1 (Piątek) 15:30 – Obiad w dworze Sopliców: „Mężczyznom dano wódkę i chłodnik. Po chłodniku szły raki, kurczęta, szparagi.” „W kociołkach bigos grzano. W towarzystwie kielichów węgrzyna, malagi” Wódka, chłodnik, raki, kurczak, szparagi, ziemniaki, kompot 20:00 – Kolacja: "półgęski tłuste, kumpia, skrzydliki ozoru, wszystkie uwędzone w kominie dymem, zrazy„ gęś, kumpia wieprzowa, ozorki, ziemniaki, herbata, soki

Dzień 2 (Sobota) 09:00 – Śniadanie ogród przy posiadłości: „Kawa podawana na ogromnych tacach malowanych w kwiaty, w blaszanych imbryczkach i w filiżankach z saskiej porcelany, obok których staną małe garnuszeczki ze świeżą śmietanką. Przyrządzaniem kawy zajmie się osobna kobieta nazywana kawiarką. Sprowadza ona ziarenka kawy, a potem gotuje ją tylko sobie znanymi sposobami”. „Z gorącego, śmietaną bielonego piwa, W którym twaróg gruzłami posiekany pływa. Zaś dla mężczyzn więdliny leżą do wyboru” kawa, herbata, piwo, wędliny, ser, pieczywo

Dzień 2 (Sobota) cd. 15:30 – Obiad w karczmie Jankiela: Łososie suche dunajeckie, kawijary weneckie, szczuki , flądry Gorące bielone śmietaną piwo z twarogiem 20:00 – Kolacja we dworze: Skrzydliki ozoru -płatki z języków zwierząt, Arkas - potrawa z mleka słodkiego, Kisiel Dziczyzna - comber

Dzień 3 (niedziela) Śniadanie Kurczęta Zrazy Arkas- potrawa z mleka słodkiego Półgęski tłuste Kumpia Skrzydliki ozorów- płatki z języków zwierząt

Dzień 3 (niedziela) cd. Obiad Dziczyzna- comber Bigos Chołodziec litewski Barszcz królewski Chłodnik zabielany Karpie szlachetne Flądry Rydze świeże, solone

Dzień 3 (niedziela) cd. Desery i napoje Arbuz Blemas- galaretka migdałowa Herbata Miód Kompot Kawa+ śmietana

Dziękujemy i zapraszamy