Projekt edukacyjny „Zdrowe żywienie”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wiem co jem.
Advertisements

Porównanie wartości kalorycznej i odżywczej produktów spożywczych
Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś
Powiedz mi co jesz, a powiem ci kim jesteś!
Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Grupa III – Dziennik pokładowy
Opracowała: Katarzyna Skałubińska Klasa III b
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
TYGODNIOWY JADLOSPIS DLA OSOBY W WIEKU LAT ;)
Racjonalne odżywianie, aktywność fizyczna oraz choroby wynikające ze złego stylu życia mgr Anna Węclewska.
Zdrowe odżywianie.
Meals in Great Britain.
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
Potrawy Irlandzkie.
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLAKA
English breakfast.
„KALORIE W JEDZENIU” Adrianna Machelska Roksana Zwolińska
Żywienie w sporcie.
Śniadaniowa klasa III b Szkoła Podstawowa im.ks. A. Podgórskiego
Zdrowa dieta Europejczyka
Nabiał autor Ola Zespół Szkół Gim nr 6 i Szkoła Podstawowa nr 13
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Bez śniadania nie ma nauczania
Żyj zdrowo, jedz kolorowo!
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Ekologia – Hit czy kit ?. Dnia o godz w naszej szkole (sala nr 47) odbędzie się debata pt.,,Ekologia hit czy kit. Chcemy porozmawiać
Zasady żywienia dzieci i młodzieży
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowa dieta Europejczyków
ŚNIADANIE DAJE MOC MAŁA SZKOŁA DUŻO MOŻE
zdrowe odżywianie nastolatka
Pe ł ni apetytu na moc Uczniowie klasy III a Szko ł y Podstawowej nr 6 w Ś widnicy.
Jadłospis dzienny Posiłek Co jemy? śniadanie II śniadanie obiad
ANKIETA DLA RODZICÓW- „ŚNIADANIE” 92 RODZICÓW UZUPEŁNIŁO ANKIETY.
Żyj zdrowo!.
1 Zdrowe śniadanko w pabianickiej „Jedynce”. 2 Dzień Zdrowego Śniadania w klasie IIa w SP1 Pabianice – 8/11/2011 Przygotowania do Dnia Zdrowego Śniadania.
Przewodnik po porcjach czyli co, jak i ile jeść?
Spójrzmy ile odcieni kryje w sobie tęcza. To są odcienie zdrowia. Tęczowe barwy produktów żywnościowych, a zwłaszcza warzyw i owoców to nie tylko radość.
Piramida. Piramida Jadłospis dzienny Posiłek Co jemy? śniadanie II śniadanie obiad podwieczorek kolacja.
Planowanie jadłospisów
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
KLASA II d ŚNIADANIE DAJE MOC SZKOŁA PODSTAWOWA
Uczniom klasy 1a w Szkole Podstawowej im. II Łużyckiej Dywizji Artylerii L.W.P. w Runowie Pomorskim.
Śniadanie daje moc! Naprawdę! 8 XI 2011 Specjalna Szkoła Podstawowa nr 12 w Legnicy Klasa I+II.
Wrocław, Prezentację wykonała Magdalena Mielech.
Jadłospis Tygodnia Wykonane przez: Rakso9.
Podróże po świecie Smaki Europy.
Jesteśmy klasą drugą Szkoły Podstawowej im. 74 GPP w SADOWIE. Chodzimy do szkoły, która uczy nas jak promować zdrowie.
MOC ŚNIADANIA Szkoła Podstawowa im. J. Korczaka w Broniewicach.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
ŻYWIENIE.
Nie zapominaj o napojach, szczególnie o wodzie!
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
Skąd pomysł na projekt? Obserwując sposób odżywiania się naszej młodzieży stwierdziłam, że tematowi racjonalnego odżywiania należy poświęcić więcej uwagi.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
H. Zdrowo si ę od ż ywiam gdy… Stosuję prawidłowy jadłospis na co dzień. Jem lekkie i pożywne posiłki, według piramidy prawidłowego odżywiania. Nie spożywam.
Stosowanie wymienników węglowodanowych w leczeniu cukrzycy.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Zdrowe odżywianie jest dla prawidłowego rozwoju..
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Zasady prawidłowego żywienia dla dzieci w wieku przedszkolnym Agnieszka Sulikowska, 2015 r.
Klaudia: - lat 28, - waga 51 kg, - wzrost 168 cm, - jest alergikiem, - nie toleruje białek zwierzęcych w związku z tym jest wegetarianką, - instruktorka.
Śniadanie jest posiłkiem, na który bezwzględnie powinniśmy mieć czas każdego dnia. Zasada ta dotyczy zarówno dzieci jak i dorosłych. Podstawowym celem.
2011/2012 폴란드어 강좌 Season II ( – )
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

Projekt edukacyjny „Zdrowe żywienie” Opracowanie: Adrian Bałdyga Paweł Lewandowski Roman Makarewicz Opiekun projektu: Hanna Chrzanowska

Problemy Problem, który chcemy rozwiązać podczas realizacji projektu: Gdzie jest taniej?

Cele projektu. 1.Przygotowanie do kształcenia i samokształcenie w przyszłości, rozwijanie samodzielności. 2.Rozwijanie umiejętności wykorzystania technologii informacyjnej. 4. Motywowanie uczniów do aktywności twórczej. 5.Zbieranie i opracowywanie wiadomości na zadany temat. 6.Selekcja informacji. 7.Wykorzystanie wiedzy o zdrowym żywieniu; działania na ułamkach zwykłych i dziesiętnych przeliczenie miar obliczenie wartości kalorycznej menu na jeden dzień Obliczenie kosztów realizacji menu Szacowanie i zaokrąglenie wyników

Piramida żywienia

Ile kalorii dziennie powinien jeść gimnazjalista? Gimnazjalista powinien jeść 2500 kalorii dziennie.

Dzienne menu gimnazjalisty

Śniadanie: płatki śniadaniowe (musli) 50 g (pół szklanki) 250 ml mleka 0,5 % bułka maślana serek homogenizowany o smaku waniliowy (135 g) 250 ml soku grapefruitowego średniej wielkości jabłko (wartość energetyczna: 750 kcal)

Drugie śniadanie: 2 kanapki chleba razowego - pumpernikiel 5 g masła śmietankowego 2 listki sałaty 2 plastry polędwicy z drobiu 250 ml sok marchewkowo-jabłkowego (wartość energetyczna: 250 kcal)

Obiad 200 g frytek dorsz pieczony sałatka marchewkowo-jabłkowa ciastko francuskie z kremem herbata z cytryną (wartość energetyczna: 890 kcal)

Podwieczorek sałatka wieloowocowa 125 ml soku pomarańczowego (Wartość energetyczna: 120 kcal).

Kolacja bułka grahamka 5 g masła śmietankowego 2 plastry ementalera 1 pomidor 2 plastry polędwicy z drobiu kakao (Wartość energetyczna: 500 kcal)

Lista zakupów: mleko ciemne pieczywo masło szynka musztarda ogórki kiszone herbata cytryna włoszczyzna kostka rosołowa śmietana schab jajko bułka tarta olej ziemniaki buraczki cebula kompot jogurt sałata jabłko ser biały rzodkiewka szczypior dżem wiśniowy budyń

Koszt posiłków:

Koszt produktów drugiego śniadania

Dziękujemy paniom Jolancie Niedźwieckiej-Płochockiej i Justynie Siemion za pomoc w przygotowaniu projektu.

Dziękujemy za uwagę!