NIEDOKRWISTOŚĆ WYWOŁANA NIEDOBOREM ŻELAZA - ANEMIA

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Suplementy diety oparte na naturalnych składnikach
Advertisements

NIEDOKRWISTOŚCI W CIĄŻY
Dla ludzkiego organizmu niezbędny jest tlen z powietrza,
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Objętość krwi krążącej
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Pierwiastki występujące w człowieku
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
WITAMINY.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Skutki głodu i niedożywienia
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
Zdrowe odżywianie.
Czy zdrowo odżywiamy sie?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Witamina B.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Otyłość, nadciśnienie i choroby serca – choroby współczesnego świata
AIDS.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zdrowe Odżywianie.
Jak powinniśmy się odżywiać?
WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Dlaczego żywienie we wczesnym okresie życia jest ważne?
Zdrowy styl życia.
„Prawdziwe życie to zdrowe życie”
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Zdrowy styl życia.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
Witamina C Co to jest?.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witamina E.
Biologia Karolina Iwanowska
Bez białka nie ma ciałka!.
Witaminy Jakub Dorobisz.
ALKOHOL JAKO SUBSTANCJA PSYCHOAKTYWNA
Dekalog zdrowego żywienia.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Owoce i warzywa.
Niedokrwistość w ciąży
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
Choroby układu pokarmowego
Żeby zdrowym być….
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
10 FAKTÓW NA TEMAT CUKRZYCY. Ok. 347 mln ludzi na świecie ma cukrzycę. 1 Istnieje rosnąca globalna epidemia cukrzycy, u której podłoża leży szybki przyrost.
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Bartłomiej Babicz Kl. I B Bartłomiej Babicz Kl. I B.
Zdrowy styl życia.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Niedokrwistość z niedoboru żelaza (sideropeniczna)
Witaminowe opowieści.
Szkoła Podstawowa nr 9 im. Władysława Jagiełły w Kutnie
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
Żywienie a profilaktyka choroby Alzheimera i Parkinsona
Najważniejszym zadaniem układu pokarmowego człowieka jest pobieranie pokarmów i wody. Przyswajanie składników odżywczych oraz niezbędnych do prawidłowego.
BMI.
Zapis prezentacji:

NIEDOKRWISTOŚĆ WYWOŁANA NIEDOBOREM ŻELAZA - ANEMIA

Spis treści: 1. Co to jest niedokrwistość. 2.Podział niedokrwistości. 3. Rozpoznanie niedokrwistości. 4.Przyczyny niedoboru żelaza. 5.Objawy niedoboru żelaza. 6.Metody leczenia niedokrwistości. 7.Anemia w ciąży. 8.Niedokrwistość w przebiegu innych poważnych chorób. 9.Niedokrwistość, a jakość życia. 10.Zasady diety dla anemika. 11.Nierozsądne odchudzanie, a anemia. 12.Anemia i jej niebezpieczeństwa. 13.Powikłania i skutki nieleczonej anemii. 14. Anemia u dzieci.

Co to jest niedokrwistość: Niedokrwistość jest to stan chorobowy, w którym dochodzi do spadku stężenia hemoglobiny, liczby krwinek czerwonych (erytrocytów), wskaźnika hematokrytowego poniżej wartości prawidłowych. Najczęstszą postacią niedokrwistości jest niedokrwistość niedoborowa związana z deficytem żelaza. Rzadziej występuje anemia hemolityczna (z rozpadu czerwonych krwinek), megaloblastyczna (charakteryzująca się zwiększoną objętością erytrocytów, np. w niedoborze witaminy B12) oraz aplastyczna (spadek poziomu wszystkich rodzajów krwinek na skutek zaniku szpiku kostnego)

Podział niedokrwistości: Niedokrwistości dzielimy na trzy grupy: 1. Niedokrwistości spowodowane utratą krwi, 2. Niedokrwistości będące wynikiem upośledzonego wytwarzania erytrocytów niedoborowe: -hipoplastyczne, -aplastyczne, -dysplastyczne, 3. Niedokrwistości związane ze skróconym czasem życia erytrocytów: -zespół hemolityczny wrodzony, -zespół hemolityczny nabyty, -zespół hemolityczny mieszany.

Rozpoznanie niedokrwistości: Lekarz rozpoznaje niedokrwistość na podstawie historii choroby, badań lekarskich, w tym wywiadu oraz laboratoryjnego badania krwi, niekiedy bardzo szczegółowego. Średni poziom hemoglobiny we krwi wynosi od 12 do 18 g/dl (gram na decylitr) dla obu płci. Niedokrwistość występuje, kiedy liczba czerwonych krwinek (lub hemoglobiny) spada poniżej normalnego poziomu i kiedy w efekcie organy wewnętrzne i tkanki otrzymują mniej tlenu niż potrzebują do właściwego funkcjonowania. Oczywiście „normalny poziom” jest różny dla różnych osób, lecz zasadniczo niedokrwistość rozpoznaje się, gdy poziom hemoglobiny jest niższy niż 11 g/dl.

Przyczyny niedoboru żelaza: Przyczyną niedoboru żelaza jest niedostateczne zaopatrzenie organizmu w ten pierwiastek przy zwiększonym jego zapotrzebowaniu. Do najczęstszych przyczyn niedoboru zaliczamy: zmniejszone zapasy w życiu płodowym, wcześniaki, noworodki niekarmione mlekiem matki, zaburzenia wchłaniania, szybki rozwój, utrata krwi, np. podczas miesiączki, z przewodu pokarmowego (choroba wrzodowa) i inne; brak żelaza w diecie (np. w przypadku ścisłej diety wegetariańskiej); zwiększone zapotrzebowanie na żelazo (np. w ciąży i podczas karmienia piersią) zbyt mała ilość białek, witaminy B6, B12 i C i kwasu foliowego.

Objawy: bladość skóry i błon śluzowych, uczucie osłabienia, duszność po wysiłku, bóle głowy, szmer skurczowy nad sercem, łamliwość włosów i paznokci, zajady w kącikach ust, zmiany na błonie śluzowej języka, gardła i przełyku powodujące ból i pieczenie przy przełykaniu, spaczony, wybiórczy apetyt (np. na glinę, krochmal, kredę), niekiedy wyprzedza niedokrwistość - tzw. pica bladość skóry śluzówek i spojówek, szorstkość skóry, zanik brodawek językowych, zespół Plummera-Vinsona, zbyt długi sen, niebieskie twardówki - objaw Oslera.

Metody leczenia niedokrwistości: Leczenie niedokrwistości bardzo różni się w zależności od jej rodzaju i ogólnego stanu zdrowia pacjenta. Lekarz powinien pomóc pacjentowi wybrać najlepsze formy leczenia, takie jak ustalenie diety, suplementacja witamin i minerałów, bądź w sytuacji, gdy jest to konieczne, przepisać leczenie farmakologiczne. Leczenie niedokrwistości związanej z poważnymi chorobami polega w pierwszej kolejności na leczeniu choroby podstawowej. Jednak, jeżeli objawy niedokrwistości nasilają się i utrzymują długotrwale, podejmuje się leczenie w celu zapobieżenia mogącym nastąpić niebezpiecznym powikłaniom, a także w celu podniesienia jakości życia chorego. Dotyczy to zazwyczaj chorych z nowotworami, u których wystąpiła niedokrwistość.

Leczenie cd: W niedokrwistości z niedoboru żelaza prowadzi się leczenie przyczynowe. Najczęściej stosuje się doustne preparaty żelaza dwuwartościowego, które powinny być przyjmowane na czczo przez kilka miesięcy. Witamina C jest niezbędna do ich prawidłowego wchłaniania. Podczas terapii mogą wystąpić działania niepożądane w postaci dolegliwości ze strony układu pokarmowego takie jak: nudności, wymioty, bóle brzucha, Biegunka, ciemne stolce, Trwają one krótko i nie stanowią wskazania do zaprzestania leczenia. W przypadku nietolerancji leków doustnych, krwawień z przewodu pokarmowego, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego oraz u chorych hemodializowanych żelazo jest podawane dożylnie, rzadziej domięśniowo. Towarzyszyć temu mogą następujące działania niepożądane: ból i obrzęk w miejscu wkłucia, ból stawów i głowy, metaliczny smak w ustach, uczucie gorąca lub gorączka, zasłabnięcie, świąd, wstrząs anafilaktyczny.

Anemia w ciąży: Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia anemii w czasie ciąży, zadbaj, by w twoim codziennym menu znalazły się pokarmy obfitujące w żelazo. Duże jego ilości zawierają: chuda wołowina, wieprzowina, jaja, ryby, zielone warzywa, a także suszone morele. Pamiętaj, aby łączyć dania mięsne z warzywami, zawierającymi duże ilości witaminy C (jest potrzebna do przyswojenia żelaza z pożywienia). Zrezygnuj natomiast z kawy i herbaty, gdyż napoje te wypłukują żelazo z organizmu. Nie leczona anemia może być niebezpieczna zarówno dla matki (grozi m.in. przedwczesnym porodem), jak i dla maleństwa (dziecko może mieć niską wagę). Jednak leczona nie pozostawia zazwyczaj żadnych poważnych konsekwencji. Maluszek może wprawdzie nie zgromadzić dostatecznych zapasów żelaza i przez to być w okresie niemowlęcym sam bardziej narażony na anemię.

Niedokrwistość w przebiegu innych poważnych chorób: Niedokrwistość w przebiegu wielu groźnych chorób stanowi drugą najpoważniejszą postać tego schorzenia na świecie. Są na nią narażeni zwłaszcza chorzy z przewlekłą niewydolnością nerek, cukrzycą, chorobami serca, chorobami nowotworowymi, reumatoidalnym zapaleniem stawów, chorobami zapalnymi jelit, a także przewlekłymi infekcjami wirusowymi (np. HIV). Szpik w wymienionych schorzeniach nie jest w stanie wyprodukować wystarczającej liczby czerwonych krwinek – stąd niedokrwistość. Niekiedy, przede wszystkim w przypadku chorób nowotworowych i u osób leczonych chemioterapią, niedokrwistość ma związek z zastosowaną terapią.

Niedokrwistość, a jakość życia : Niedokrwistość negatywnie wpływa na wiele parametrów życia chorego. Objawy zmęczenia, osłabienia czy znużenia zmuszają pacjenta do pozostawania w domu oraz częstszego i dłuższego odpoczynku. U wielu chorych oznacza to konieczność zaprzestania wykonywania pracy zawodowej (pomimo chęci kontynuowania pracy), zaburza cykl życia rodzinnego, co w konsekwencji może obniżyć status materialny rodziny. Istniejąca lub pogłębiająca się niedokrwistość może obniżać popęd płciowy, a przez to prowadzić do konfliktów w życiu rodzinnym. Pogłębiająca się lub długotrwała niedokrwistość, poprzez towarzyszące jej objawy, może uniemożliwić normalne codzienne funkcjonowanie, a nawet spowodować niechęć chorego do kontynuowania leczenia.

Zasady diety dla anemika:

Diety dla anemika: Anemia zmusza osoby na nią cierpiące do zmiany sposobu odżywiania. Ich codzienny jadłospis musi zawierać produkty bogate w określone substancje odżywcze. Należy: -spożywać produkty -pełnowartościowe, bogate w minerały i substancje odżywcze, -unikać słodyczy i wyrobów cukierniczych, -jeść produkty bogate w żelazo, -jeść dużo warzyw i owoców, -zminimalizować picie kawy i herbaty. .

Żeby pozbyć się anemii należy wzbogać dietę o witaminę C: Witamina C ułatwia przyswajanie żelaza i uczestniczy w budowie krwinek czerwonych, dlatego zaleca się jej zażywanie razem z żelazem, którego brak jest jedną z głównych przyczyn anemii. Bogatym jej źródłem są porzeczki, maliny, agrest, papryka, kalafior oraz kapusta. Natomiast łatwo przyswajalne żelazo znajdziesz w wątróbce wieprzowej oraz wołowej, cielęcinie, wołowinie oraz białej fasoli i płatkach owsianych. Poza żelazem i witaminą C warto też zadbać o przyjmowanie kwasu foliowego, witaminy B12, miedzi oraz kobaltu. Ponieważ wszystkie te składniki biorą udział w procesach krwiotwórczych.

Nierozsądne odchudzanie, a anemia: Diety odchudzające nie muszą stać się przyczynami anemii, jeśli stosować je będziemy rozsądnie, najlepiej pod okiem doświadczonego dietetyka, który zadba o to, byśmy podczas odchudzania dostarczali organizmowi wszystkich potrzebnych mu składników odżywczych. Nie jest jednak prawdą, że dieta zawsze oznacza zagrożenie anemią. Jej główną przyczyną bowiem jest utrata krwi, a takiej sytuacji sprzyjają obfite miesiączki, powtarzające się krwotoki z nosa, problemy z wrzodami żołądka czy hemoroidami

Anemia może być niebezpieczna: Funkcjonowanie naszego organizmu zależy od sieci układów wzajemnie ze sobą połączonych. Kiedy choć jeden z nich zaczyna szwankować, odczuwa to całe nasze ciało. W przypadku anemii pierwszą konsekwencją, którą zaczynamy odczuwać jest niedotlenienie organizmu. Z tego właśnie powodu mogą pojawić się kłopoty z krążeniem oraz pracą serca. Spada też nasza odporność, w związku z czym łatwiej nam złapać różnego rodzaju infekcje.

Powikłania i skutki nieleczonej anemii

Możliwe powikłania: Większość przypadków wynikających z niedoboru witaminy B12 i kwasu foliowego można łatwo wyleczyć, dlatego powikłania są rzadkie. Zdarza się jednak, że w ciężkich przypadkach każdy typ może wywołać powikłania wpływające na serce i płuca, zaburzając ich normalne funkcjonowanie. Niedobór tych witamin może również z upływem czasu spowodować przejściową bezpłodność (brak możliwości zajścia w ciążę). Zaburzenia płodności są zazwyczaj krótkotrwałe i z powodzeniem można się ich pozbyć zażywając odpowiednie suplementy witaminowe. Niedobór kwasu foliowego może doprowadzić do powstawania różnych chorób sercowo-naczyniowych (nieprawidłowej pracy serca oraz układu krążenia). Jego brak może wiązać się z niektórymi nowotworami. Anemia bezpośrednio nie wywołuje raka, lecz jako jeden z elementów może się do tego przyczynić.

Powikłania anemii u kobiet w ciąży: U kobiet w ciąży niedobór witaminy B12 lub kwasu foliowego zwiększa ryzyko wad urodzeniowych u dziecka. Tym samym może doprowadzić do rozszczepu kręgosłupa (poważna wada rozwojowa kręgosłupa, w której dochodzi do niedorozwoju łuków i wyrostków kolczystych kręgów oraz rdzenia kręgowego). Brak kwasu foliowego może przyczynić się też do przedwczesnego porodu.

Anemia i tasiemiec: Niedokrwistość wynikająca z niedoboru witaminy B12 może być przyczyną groźnej choroby pasożytniczej, jaką jest tasiemiec – bruzdogłowiec szeroki. Ten wewnętrzny pasożyt jelita cienkiego, żyjący w ciele człowieka, jest największym spośród wszystkich, a jego długość może sięgać nawet do 15-20 m. Bruzdogłowiec szeroki „zjada” witaminy niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Takie przypadki są jednak sporadyczne.

Anemia u dzieci:

Przyczyny i zapobieganie: Za pojawienie się niedoboru żelaza u niemowląt i dzieci odpowiedzialna jest przede wszystkim niedostateczna ilość żelaza w pożywieniu. Przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka przed niedokrwistością chroni je karmienie piersią. Mleko matki zawiera niewiele żelaza (tylko 0,1 mg/100 ml). Mimo to jest ono dobrze przyswajalne – przyswajalność kształtuje się na poziomie 50 proc., co daje pierwsze miejsce w klasyfikacji przyswajalności wszystkich produktów spożywczych. Dla porównania dodajmy, że mleko pochodzące od krowy zawiera tyle samo żelaza, lecz jego przyswajalność wynosi zaledwie 4 proc.

Niedobór żelaza u niemowląt: Problem może pojawić się, gdy dziecko rozpocznie 7. miesiąc życia, a rezerwy żelaza, które zmagazynowało będąc w brzuchu mamy, są już wyczerpane. Jest to moment, gdy karmienie piersią nie zaspokaja już zapotrzebowania na ten składnik. W związku z tym należy urozmaić dietę niemowląt i wprowadzić do menu mięso, warzywa i żółtko jaja. W przypadku sztucznego żywienia niemowląt, warto zapoznać się ze schematem żywienia, by wzbogacić dietę malucha. Jest to bardzo ważne, gdyż stanowi ochronę przed wystąpieniem anemii. Zapotrzebowanie na żelazo w przypadku niemowląt powyżej 6. miesiąca życia oszacowano na 11 mg/dzień.

Niedobór żelaza u dzieci starszych: Zarówno u niemowlaków, jak i u dzieci starszych sposób żywienia odgrywa ogromną rolę przy leczeniu niedokrwistości i jej zapobieganiu. W diecie dziecka muszą się znajdować produkty spożywcze bogate w wysoką zawartość dobrze przyswajalnego żelaza. Szczególnie istotne jest spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego, ponieważ znajdujące się w nich żelazo wchłania się znacznie lepiej (15-20 proc.) niż żelazo zawarte w produktach roślinnych (1-10 proc). Zapotrzebowanie na żelazo dla dzieci w wieku od 1-3 lat określono na 7 mg/dzień, dla dzieci starszych na 10 mg/dzień. Niedobór żelaza u dzieci starszych:

- http://leczanemie.pl - http://pl.wikipedia.org Źródła: - http://leczanemie.pl - http://pl.wikipedia.org

Wykonała: Karolina Olasik Klasa 2TŻ