Przygotowałyśmy miejsce pracy, zebrałyśmy potrzebne produkty oraz naczynia i zaczęłyśmy przygotowywać mazurek… najpierw mąka..

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Advertisements

Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
JAK ZIARNO STAJE SIĘ CHLEBEM
czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
Pieczenie… Chcesz samodzielnie upiec ciasto ale nie wiesz jak się do tego zabrać? Nie wiesz jak/gdzie znaleźć prosty przepis? Nie wiesz czy masz odpowiednie.
Doświadczenia chemiczne
Bez białka nie ma ciałka!.
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Szkoła Podstawowa w Milejowie
Potrawy Irlandzkie.
Tradycyjne wyroby cukiernicze w Hiszpanii
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Program „Mój własny chleb!”
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
Książeczka kucharska:
GRZYBKI.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Carrot Cake czyli Ciasto Marchewkowe krok po kroku
Mateusz Boguń prezentuje presents.
Matematyka jest wszędzie !!!
Program „Mój własny chleb!”
Nasz przepis na chleb.
Masło masło masło Marzena Bryja.
Przeliczniki kuchenne
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Ciasto biszkoptowe.
BAW SIĘ I UCZ! ŚWIETLICA SZKOLNA PRZYJAZNA UCZNIOWI
ŚNIADANIE DAJE MOC , KLUB SNIADANIOWY klasy 3a
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
Blok czekoladowy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Klub śniadaniowy III b Zespół Szkół z Oddziałami Integracyjnymi w Bogatyni.
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
DAM RADĘ!. Główne zagadnienie problemowe projektu to: samodzielność dzieci w ich codziennym funkcjonowaniu. Cele: 1. Planowanie zakupów w sklepie spożywczym,
Czekolada.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Publiczna Szko ł a Podstawowa nr 2 im. 11. Lubuskiej Dywizji Kawalerii Pancernej w Ż aganiu.
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
„Śniadanie klasy 2 a” Autorzy: Uczniowie klasy 2 a Szkoły Podstawowej w Niechanowie z panią Ewą Kaczmarek.
Podróże po świecie Smaki Europy.
MATEMATYKA W PRAKTYCE Zapraszam!.
ŚNIADANIE DAJE MOC!!!! Klasa III c wychowawca Halina Łukasik
Bajaderka. Składniki: 4-5 paczek herbatników (paczka- ok. 12 szt.) ciemna (dolna) warstwa: 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 4 łyżki gorzkiego kakao.
Do chleba rano wstawać trzeba.
Jak zawsze, przed świętami czas oczekiwania się dłuży. Czekamy na Mikołaja, prezenty, wspólną kolację i gości, którzy nas często odwiedzają. Zawsze jest.
PIZZA PROJEKT WYKONANY PRZEZ CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO POD OPIEKĄ P. MILENY MAKOWSKIEJ.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Gdziekolwiek spojrzysz - proporcje.
Śniadanie jest posiłkiem, na który bezwzględnie powinniśmy mieć czas każdego dnia. Zasada ta dotyczy zarówno dzieci jak i dorosłych. Podstawowym celem.
„Spotkanie w świątecznym nastroju”
Temat: Co jest potrzebne, aby upiec ciasto?
Hawajskie pieczenie polskiego chleba
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
Potrawy w Polsce 1.
HISTORIA NASZYCH PIERNICZKÓW. PRZYGOTOWANIA DO PIECZENIA.
Koszyczek wielkanocny
W KUCHNI r..
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Placki z jabłkami / apple pancakes
Zapis prezentacji:

MAZUREK PODLASKI w wykonaniu Ewy Kasiańczuk oraz Ani Baranowskiej pod opieką p. Katarzyny Zalewskiej

Przygotowałyśmy miejsce pracy, zebrałyśmy potrzebne produkty oraz naczynia i zaczęłyśmy przygotowywać mazurek… najpierw mąka..

Teraz rozbijamy jajeczko…

Oddzielamy białko od żółtka.

Dodajemy kilka łyżeczek cukru.

oraz proszek do pieczenia.

Roztapiamy margarynę…

i przestudzoną wlewamy do ciasta.

Wyrabiamy ciasto…. i wyrabiamy….

Przygotowujemy prodiż do pieczenia: najpierw smarujemy tłuszczem,

potem osypujemy bułką tartą.

Wykładamy ciasto do formy.

Pieczemy około 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy masę: ubijamy białka na sztywna pianę,

roztapiamy margarynę i dodajemy do niej płatki owsiane,

dosypujemy cukier i dodajemy olejek migdałowy oraz pianę z białek.

Mieszamy wszystkie składniki delikatnie.

Wykładamy na podpieczony spód ciasta i zapiekamy przez następne 30 minut.

Porządkujemy stanowisko pracy.

Wyjmujemy gotowy mazurek by ostygł.

Posypujemy cukrem i życzymy smacznego…

Mazurkiem poczęstowałyśmy kolegów i koleżanki… Smakował bardzo…. mniam, mniam….

dlatego upiekłyśmy mazurek raz jeszcze… tym razem na konkurs

ŻYCZYMY SMACZNEGO! 