MAZUREK PODLASKI w wykonaniu Ewy Kasiańczuk oraz Ani Baranowskiej pod opieką p. Katarzyny Zalewskiej
Przygotowałyśmy miejsce pracy, zebrałyśmy potrzebne produkty oraz naczynia i zaczęłyśmy przygotowywać mazurek… najpierw mąka..
Teraz rozbijamy jajeczko…
Oddzielamy białko od żółtka.
Dodajemy kilka łyżeczek cukru.
oraz proszek do pieczenia.
Roztapiamy margarynę…
i przestudzoną wlewamy do ciasta.
Wyrabiamy ciasto…. i wyrabiamy….
Przygotowujemy prodiż do pieczenia: najpierw smarujemy tłuszczem,
potem osypujemy bułką tartą.
Wykładamy ciasto do formy.
Pieczemy około 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy masę: ubijamy białka na sztywna pianę,
roztapiamy margarynę i dodajemy do niej płatki owsiane,
dosypujemy cukier i dodajemy olejek migdałowy oraz pianę z białek.
Mieszamy wszystkie składniki delikatnie.
Wykładamy na podpieczony spód ciasta i zapiekamy przez następne 30 minut.
Porządkujemy stanowisko pracy.
Wyjmujemy gotowy mazurek by ostygł.
Posypujemy cukrem i życzymy smacznego…
Mazurkiem poczęstowałyśmy kolegów i koleżanki… Smakował bardzo…. mniam, mniam….
dlatego upiekłyśmy mazurek raz jeszcze… tym razem na konkurs
ŻYCZYMY SMACZNEGO!