Czyli o sądeckich lodach 

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Krajowe doświadczenia w ochronie oznaczeń graficznych
Advertisements

1/3 wyprodukowanej żywności marnuje się.
IM. KRÓLA WŁADYSŁAWA JAGIEŁŁY
Ul. Juliana Tuwima 9 Turek Zespół konsultantów: Robert Lewicki
Konkurencja niedoskonała
Zakład mięsny „Suchan” został założony w 1992 roku i od początku swojej działalności przywiązuje ogromną wagę do jakości oferowanych wyrobów, w celu jak.
Szkolenie DRL – Część 5 Odpowiedź na potrzeby klienta.
Opracowanie Iwona Nieroda
Prezentują:.
WSPOMNIENIA Z PRZESZŁOŚCI
RESCOLD Sp.J. Zamówienia on-line Informacja dla klientów na temat sprzedaży przez internet.
BADANIE RYNKOWE I MARKETINGOWE
Jarocin ul. Poznańska www. izolacja-jarocin.pl
Miasto Łeba wraz z Latarnią STILLO.
TECHNOLOGIA INFORMACYJNA
Łukasz & Partnerzy Nasza firma zajmuje się produkcją soków oraz dań gotowych niezawierających konserwantów, sztucznych barwników i glutenu. Bogata oferta.
Gimnazjum im. Czesława Miłosza w Topoli Królewskiej
Historia Opla Autor: Bartek Boruc.
Numer identyfikacyjny:
Moje osiedle w przyszłości
„MIKROOTOCZENIE PRZEDSIĘBIORSTWA TURYSTYCZNEGO”
Wikar Autoryzowany Dealer Ford bez VAT
PARADOKS NASZYCH CZASÓW
Historia Szkoły Podstawowej w Polance Wielkiej…
I Liceum Ogólnokształcące im. Jana Smolenia w Bytomiu
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Wiesz co jesz! W Cucinie można zobaczyć smaki, usłyszeć zapachy i podotykać świeżości. Poczuć tętno Kuchni – bo tu ona żyje. Ludźmi, którzy ją tworzą i.
Podczas zajęć organizowanych przez fundację „Siłaczka” uczniowie dowiedzieli się, jak należy oszczędzać papier, jak powstaje i w jaki sposób można go.
Stanisław Borowiak Burmistrz Kruszwicy Mój Pradziadek.
Zwyczaje związane z myciem okien
[ ] Sezon na fali cydru sprzedaż cydru w Polsce 70 milionów litrów
W naszej szkole w zerówkach gościliśmy manufakturę słodyczy „Karmelową krainę”dzięki której dzieci mogły poznać proces tworzenia słodyczy, który odbywa.
Krzyś i Mama PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY ZE ŚRODKÓW UNII EUROPEJSKIEJ W RAMACH EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU SPOŁECZNEGO.
Publiczne Gimnazjum im. Jana Pawła II w Wińsku
Wymiana Polsko-Niemiecka Sfinansowana przez. Werl Werl, to piękne miasto położone na wschód od Dortmundu. To tam odbywała się większość naszych spotkań.
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących dobry stan zdrowia dziecka, jego zdolności uczenia się i ilość aktywności ruchowej.
„8 LISTOPADA-DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
Podróż wehikułem czasu przez wieki
BLISKĄ I DALEKĄ. Komunikacja to proces przekazywania (wymiany) informacji między jej uczestnikami. Ludzie od zawsze odczuwali potrzebę komunikowania się.
Produkcją folii stretch zajmujemy się od 2005 roku
Plan Marketingowy Twoja droga do sukcesu Wolę zarabiać 1% dzięki pracy 100 osób, niż 100% dzięki pracy własnej…
Mini przedsiębiorstwo „LaBelle” II Liceum Ogólnokształcące im. K.K. Baczyńskiego w Radomsku.
Parfumé & Frais I LO im. Ziemi Kujawskiej we Włocławku
Liceum Ogólnokształcące im. Bolesława Chrobrego w Gryficach.
Młodzieżowe Miniprzedsiębiorstwo 2013/2014 Działające przy I Liceum Ogólnokształcącym im. Oskara Kolbera w Kościanie.
Magdalena Kaczmarek Ilona Urbaniak Klasa III TH. Zakłady żywienia zbiorowego… Organizują one: - Przetwórstwo gastronomiczne, polegające na przygotowywaniu.
MINIPRZEDSIĘBIORSTWO SKUŚ SIĘ! ZAPRASZAMY!!!. Nasza firma… Została założona w celach edukacyjnych 16 września 2015r.
#noname-kim jesteśmy?  Jesteśmy uczennicami XI Liceum Ogólnokształcącego w Białymstoku. Nasza firma jest projektem z ekonomii, naszą nauczycielką, a.
CZYM SIĘ ZAJMUJEMY? Nasza działalność polega na wytwarzaniu i sprzedaży świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek, w których wyodrębnić można dwie podstawowe.
Panczo Zespół Szkół nr2 w Pabianicach. Przedmiot działalności; Działalność naszej firmy to produkcja podpórek do książek oraz zdobionych świecącą farbą.
TE-USZY II Liceum Ogólnokształcące im
Wprowadzenie Mała firma, rozpoczynająca swoją działalność na rynku
Firma na rzecz projektu Mini przedsiębiorstwa
F&S Młodzieżowe Miniprzedsiębiorstwo Technikum nr 2
KAZIKOWY KUFEREK Młodzieżowe Miniprzedsiębiorstwo Zespół Szkół nr 1
III Liceum Ogólnokształcące im. Mikołaja Kopernika w Szczecinie
Pani profesor Katarzynie Sobczak
Analiza SWOT Materiał opracowano w ramach projektu "Szkoła praktycznej ekonomii - młodzieżowe miniprzedsiębiorstwo" realizowanego ze środków Unii Europejskiej.
MAKE LOVE „Gdzie skarb wasz tam i serce wasze”
Młodzieżowe mini-przedsiębiorstwo
Liceum ogólnokształcące im. Stefana Żeromskiego w Żyrardowie
Liceum Ogólnokształcące im. Stefana Żeromskiego
XI Liceum Ogólnokształcące im. Rotm. W. Pileckiego w Białymstoku
Zawsze zdrowo i smacznie
Młodzieżowe miniprzedsiębiorstwo „Mission Handmade”
Zdrowie na wyciągnięcie ręki!
MINIPRZEDSIĘBIORSTWO JAŚNIE WIELMOŻNI PRZEDSIĘBIORCY
Firma działa w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim.
Zapis prezentacji:

Czyli o sądeckich lodach  Lodowe Imperium Czyli o sądeckich lodach 

HISTORIA LODÓW Lody znane były już w odległych czasach, np. podawano je na ucztach Nerona, a do ich zamrażania stosowano śnieg przywożony z Apeninów. W XVI w. z wyśmienitych lodów zasłynęła Wenecja, a do Francji sprowadziła je żona Henryka II - Katarzyna Medycejska.

Historia lodów w Nowym Sączu Ich produkcja w tym mieście rozpoczęła się w okresie przedwojennym i związana była z lodziarnią założoną przez Kazimierza Argasińskiego w 1937 roku oraz cukiernią Michała Pilińskiego. Lody sprzedawane były zarówno w sklepikach przyprodukcyjnych jak i rozwożone w specjalnych wózkach. „Później w Nowym Sączu były lody ze specjalnych wózków z termosami. Wózki były niebieskie i miały dwa srebrzyste kółka. Miały też dwie nóżki, by podczas sprzedawania lodów stały prosto. Te wózki pchali mężczyźni w charakterystycznych, z daleka zauważalnych bluzach i jakby mało tego głośno krzyczący: Lody! Lody! Lody dla ochłody!” (Sądeczanin, nr 9/2009, „Nowy Sącz-stolica lodów”, wspomnienia pani Ireny Styczyńskiej).

Historia lodów w Nowym Sączu Dawniej w Polsce chłodnictwo nie było rozwinięte, w związku z czym do zamrażania, transportu i przechowywania lodów używano zebranego w zimie lodu rzecznego. „Robotnicy specjalnymi przecinakami wyrąbywali jego bloki o wielkości prawie metra sześciennego (…). Furmankami konnymi wiozło się te bryły do specjalnego składowiska. Jedna z lodziarni miała do tego wielki dół w ziemi przy ulicy Wałowej. (…) Bryły lodu obsypywano trocinami lub sieczką ze słomy. Tam lód musiał dotrwać do kolejnej zimy. Z takich magazynów lód pobierano tylko nocą, by gorąc nie dostał się do środka” (Sądeczanin, nr 9/2009, „Nowy Sącz-stolica lodów”, wspomnienia pani Ireny Styczyńskiej).

PRODUCENCI NAJLEPSZYCH LODÓW W POLSCE

„ARGASIŃSCY – LWOWIANKA” W 1937 roku Kazimierz Argasiński założył firmę pod nazwą „Wyrób i Sprzedaż Lodów - Lwowianka”. Pierwsze kroki w tym rzemiośle pobierał u znakomitych cukierników w Stanisławowie. W trudnych dla „prywaciarzy” czasach PRL-u lody zdobyły uznanie licznych klientów. Mimo sprzyjających warunków, nie podjęto produkcji na skalę przemysłową, wytwarzano je wciąż z rodzinną recepturą i zastosowaniem tradycyjnych metod produkcji. W XX wieku firmę rozbudowano i zadbano o jej atrakcyjny wygląd.

Ludzie z całej Polski przyjeżdżają na lody do Nowego Sącza.

„Orawianka” czyli lody od Lelity Lodziarnia Orawianka, popularnie zwana "u LELITY" to rodzinne przedsiębiorstwo które działa od 1946 roku. Początkowo była to cukiernia, ale z biegiem lat wyspecjalizowała się produkcji lodów. Oryginalna receptura produkcji jest przekazywana od czterech pokoleń oraz starannie wyselekcjonowane produkty od lokalnych dostawców, oraz prawdziwa pasja skutkują niezapomnianym smakiem lodów. Lody produkowane są w sezonie letnim z wyłącznie naturalnych produktów bez użycia konserwantów. Sprzedawane są „na wagę”, ręcznie porcjowane za pomocą łyżki i ważone. W 2011 roku jako Sądeckie Lody Tradycyjne zostały wpisane na listę Małopolskich Produktów Tradycyjnych.

„Orawianka”

"Zawsze jest pora na lody Koral" Możemy znaleźć je w każdym sklepie, usłyszeć o nich włączając telewizje, czy radio, ale co dokładnie wiemy o marce "Koral" ?

Początki firmy nie były łatwe i na pewno nikt nie spodziewał się tak wielkiego sukcesu braci... „Jeździli białym maluchem. Przednie siedzenie pasażera było wyjęte, żeby zrobić w autku miejsce na wielki termos na lody, które razem robili w suterenie domu, tuż przy Limanowskim rynku.” (Gazeta Krakowska „Koralowie […]” ,wspomnienia pani Anny Hańskiej) „Robota była ciężka, bo na początku nie mieli maszyn, albo tylko te najprostsze.” (Gazeta Krakowska „Koralowie […]” ,wspomnienia pani Anny Hańskiej)

Dziś dzięki determinacji i ciężkiej pracy państwa Koral, każdy z nas może delektować się całą gamą, różnorodnych lodów.

Każdy znajdzie coś dla siebie… … i na każdą okazję.

Dzięki firmie Koral tradycyjne sądeckie lody zyskały światową sławę, gdyż bracia, nie bali się postawić wszystkich kart na naszą lokalną specjalność.

„(…) i te lody co smakują tak jak w żadnym innym mieście”. Ludwik Jerzy Kern „Od Homera”

Dziękujemy za uwagę ! 