Tradycyjne potrawy Chorwackie
Burek W Chorwacji najczęściej spotykamy Burka z mięsem, szpinakiem lub z białym serem. Ciasto burka składa się z bardzo wielu cienkich warstw ciasta filo, które jest mylone z ciastem francuskim.
Štrukli Zawijane ciasto z twarogiem ze smażonymi okruchami chleba. Smakiem przypomina Burka z serem.
Pršut (suszona szynka) To rodzaj szynki wieprzowej. Poddawany jest długiemu procesowi suszenia zimnym powietrzem oraz słońcem.
Fiš paprikaš (czyli pikantny gulasz rybny) To przysmak północnej Chorwacji, w którego wchodzą trzy gatunki ryb karp, szczupak, sum lub jesiotr. Przygotowany jest w garnku z brązu. Potrawa serwowana jest z wybranym przez siebie makaronem.
Kulen Składa się on z najlepszych części wieprzowego mięsa, pociętego w kostkę i paski doprawiona czosnkiem, solą, pieprzem i sproszkowaną ostrą papryką. Całość musi być długo ugniatana ręcznie, ale trzeba kilka razy przerywać.
Ćevapčići (mielone mięsne paluchy z grilla) Ćevapčići jest podawane na wiele sposobów. Może być w bułce z frytkami oraz z ryżem. Głównym produktem wykorzystywanym w ty daniu jest mięso mielone lub siekane. Danie serwuje się na przykład z plackami pita, sosem tzatziki, ajwarem serkiem typu cottage cheese grillowanymi warzywami oraz pieczonymi ziemniakami.
Paški sir (ser z wyspy Pag) Jest to ser, słony i ostry wytwarzany z mleka owczego. Ser ten dzięki swojemu niepowtarzalnemu smaku zyskał uznane na rynkach europejskich i od lat zdobywa liczne nagrody na międzynarodowych targach i konkursach serów.
Autor: Maja Michalska Źródła informacji oraz grafiki: crolove.pl, targsmaku.pl, pinezka.pl oraz wikipedia.pl