Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK ŻYWIENIA.
Advertisements

Technik żywienia i usług gastronomicznych
Nasza oferta edukacyjna obejmuje kształcenie w następujących zawodach: - KUCHARZ   - PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ.
TECHNIK ŻYWIENIA I ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
ZMIANY W SZKOLNICTWIE PODNADGIMNAZJALNYM. GIMNAZJUM – 3 lata nauki Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych 3 lata LO 3 lata Technikum 4 lata Egzaminy potwierdzające.
Oferuje kwalifikacyjne kursy zawodowe na poziomie: Szkoły Policealnej, Technikum, Zasadniczej Szkoły Zawodowej LIDER KSZTAŁCENIA DOROSŁYCH Zespół Szkół.
Technikum nr 4 Transportowe Sosnowiec, ul. Kilińskiego 31 tel
„e-Gdańsk – europejska metropolia on-line” Projekt Współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.
Technik masażysta Czas trwania nauki – 2 lata. Kwalifikacja K1 Świadczenie usług w zakresie masażu.
Szkolnictwo ponadgimnazjalne ale jakie? „ Rozwój zawodowy (...) jest osią życia człowieka, wokół której koncentrują się, myśli, przeżycia, działania” K.
Technik bezpieczeństwa i higieny pracy Czas trwania nauki: 1,5 roku.
Wizytówka miniprzedsiębiorstwa.  Smakosze  Zespół Szkół Nr 7 w Wałbrzychu.
ZSP NR 6 W ŁODZI Co warto wiedzieć o Spożywczaku?.
ZESPÓŁ SZKÓŁ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO W ŁODZI Oferta edukacyjna.
ZESPÓŁ SZKÓŁ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO W ŁODZI Oferta edukacyjna.
Kucharz zajmuje się przyrządzaniem różnego rodzaju potraw, dań, itd. Od kilkunastu lat sztuka kulinarna przeżywa swoisty renesans. Często to nie sam lokal,
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH NR4 „GASTRONOMIK” Łódź, ul. Sienkiewicza 88 tel
Ul. Gliniana 2, Ruda Śląska Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Rudzie Śląskiej.
Technik rachunkowości Czas trwania nauki: 2 lata.
CENTRUM KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO I USTAWICZNEGO W SOSNOWCU ul. Gen. Grota Roweckiego 64 OFERTA EDUKACYJNA W ROKU SZKOLNYM 2016/2017.
Finanse i Rachunkowość Wybory ścieżki kształcenia na rok akademicki 2016/2017.
Konferencja nt. „Nowy wizerunek szkół zawodowych w Lublinie i Chełmie – większe szanse na rynku pracy” w ramach projektu współfinansowanego ze środków.
Gimnazjum nr 2 z Oddziałami Integracyjnymi w Woli Gimnazjum i co dalej?
„Rozwój szkolnictwa zawodowego w Białymstoku w dostosowaniu do potrzeb rynku pracy” Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
Ekonomiczne Bobry ® Ekonomiczne Bobry to miniprzedsiębiorstwo działające na terenie II Liceum Ogólnokształcącego im. Władysława Pniewskiego w Gdańsku.
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 18 im. Mikołaja Reja w Łodzi ul. Edwarda 41 „POLIGRAFIK”
Środki na szkolnictwo zawodowe w nowej perspektywie finansowej Iwona Nakielska Dyrektor Departamentu EFS Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego.
Analiza wynagrodzeń nauczycieli za 2011 r. Opracowanie przygotowane przez Wydział Edukacji i Spraw Społecznych.
Informatyka to bardzo nowoczesna i dynamicznie rozwijająca się dziedzina wiedzy. Nie wymaga poświęceń, gdyż większość informatyków to pasjonaci. Wymaga.
Technikum Obsługi Turystycznej. Turystyka Turystyka – zjawisko przestrzennej ruchliwości ludzi, które związane jest z dobrowolną zmianą miejsca pobytu,
1 Studia o profilu praktycznym. Aspekty prawne i organizacyjne KONFERENCJA „PO PIERWSZE PRACA…” Konin, 18 września 2014 r. Artur Zimny Państwowa Wyższa.
I stopień Zarządzanie i inżynieria produkcji II stopień Zarządzanie i inżynieria produkcji.
Fryzjerstwo.
TECHNIKUM NR 6 GRAFIKI, LOGISTYKI I SRODOWISKA
Zawody nauczane we wrocławskich szkołach
TECHNIK SZEROKOPASMOWEJ KOMUNIKACJI ELEKTRONICZNEJ
CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA
Szkoła branżowa I stopnia
Zawody nauczane we wrocławskich szkołach
Świętokrzyscy hotelarze dla rynku pracy
ZESPOŁU SZKÓŁ NR 1 W ZGIERZU
MÓJ ZAWÓD.
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Morawicy
CENTRUM KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO W WYSOKIEM MAZOWIECKIEM
Szkoły Branżowe w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Wolinie
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE
Reforma Edukacji
Specjalność Przedsiębiorczość i doradztwo biznesowe
SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
Rekrutacja do szkół ponadgimnazjalnych
System szkolnictwa ponadpodstawowego
Nowa jakość studiów II stopnia na PG
ZAPRASZAMY NA PREZENTACJĘ OFERTY SZKÓŁ
Technikum nr 6 Grafiki, Logistyki i Środowiska
Wyniki ankiety oceny jakości kształcenia przeprowadzonej wśród nauczycieli w roku akademickim 2016/2017 Realizując zadania wynikające z Wewnętrznego Systemu.
TECHNIKUM BUDOWLANE.
TECHNIK OGRODNIK – zawód z pasją
MONTER SIECI, INSTALACJI I URZĄDZEŃ SANITARNYCH
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
Specjalność wydawnicza
odbudowa prestiżu kształcenia zawodowego
Szkoła podstawowa i co dalej?. Szkoła podstawowa i co dalej?
Technik chłodnictwa i klimatyzacji
KRAJOWY FUNDUSZ SZKOLENIOWY
Egzaminy potwierdzające kwalifikacje w zawodzie
Specjalność: Rachunkowość i podatki
Scenariusz lekcji. Zajęcia praktyczne..
MINIPRZEDSIĘBIORSTWO ,,POGOTOWIE NAUKOWE’’
Zapis prezentacji:

Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Prezentacja zawodu

Kwalifikacja W zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych wyodrębniono 2 kwalifikacje: T.6 Sporządzanie potraw i napojów T.15 Organizacja żywienia i usług Gastronomicznych

Opis Zawodu Technik żywienia i usług gastronomicznych to nowy zawód, który powstał z połączenia trzech zawodów na poziomie technika: technika żywienia i gospodarstwa domowego, technika organizacji usług gastronomicznych oraz kucharza. Dynamiczne zmiany zachodzące na rynku pracy wymusiły konieczność połączenia tych zawodów tak, aby absolwent tego kierunku kształcenia był bardziej wszechstronny i przystosowany do wymagań pracodawców oraz klientów

Technologia gastromiczna Egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe z kwalifikacji sporządzania potraw i napojów jest przeprowadzany w I semestrze klasy III i obejmuje następujące przedmioty: Technologia gastromiczna Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii Pracownia gastronomiczna

Egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe z kwalifikacją organizacji żywienia i usług gastronomicznych jest przeprowadzany po I semestrze klasy IV i obejmuje następujące przedmioty: Podstawy żywienia człowieka Organizacja produkcji gastronomicznej Usługi gastronomiczne Pracownia planowania żywienia Pracownia obsługi konsumenta Po zaliczeniu obydwu kwalifikacji uczeń otrzymuje tytuł: Technik żywienia i usług gastronomicznych

Zdobyte umiejętności Absolwent tego kierunku będzie umiał: Oceniać jakość żywności oraz jej przygotowania Profesjonalnie przygotować wszelkiego rodzaju potrawy i napoje z zastosowaniem nowoczesnych technologii Obsługiwać konsumentów z wykorzystaniem różnych metod obsługi Planować i oceniać żywienie różnych grup ludności Organizować produkcje gastronomiczną (od zapotrzebowania po produkcję i obsługę gości) Planować i organizować usługi gastronomiczne

Miejsca odbywania praktyk Tawerna Kaper Grand Hotel Tiffi Hotel Port 110 Hotel Stary Tartak Restauracja Smocza Jama Restauracja Yellov

Możliwości zatrudnienia w: restauracje, kawiarnie, hotelowe zakłady gastronomiczne, bary szybkiej obsługi , pensjonaty, domy wczasowe, restauracje na statkach i promach

Możliwości zatrudnienia w: Technik żywienia i usług gastronomicznych może być również zatrudniany w: szpitalach, sanatoriach, szkołach, internatach, stołówkach prowadzonych przez zakład pracy, czy w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją produktów i półproduktów spożywczych. ponadto może również prowadzić własną działalność gospodarczą

„Do tego trzeba mieć artystyczną duszę i wyczucie smaku, nie tylko tego fizycznego, kucharz musi zrobić małe przedstawienie aktorami są składnikami, a sceną staje się talerz”

Zajęcia praktyczne w naszej szkole

ZAPRASZAMY