Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Prezentacja zawodu
Kwalifikacja W zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych wyodrębniono 2 kwalifikacje: T.6 Sporządzanie potraw i napojów T.15 Organizacja żywienia i usług Gastronomicznych
Opis Zawodu Technik żywienia i usług gastronomicznych to nowy zawód, który powstał z połączenia trzech zawodów na poziomie technika: technika żywienia i gospodarstwa domowego, technika organizacji usług gastronomicznych oraz kucharza. Dynamiczne zmiany zachodzące na rynku pracy wymusiły konieczność połączenia tych zawodów tak, aby absolwent tego kierunku kształcenia był bardziej wszechstronny i przystosowany do wymagań pracodawców oraz klientów
Technologia gastromiczna Egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe z kwalifikacji sporządzania potraw i napojów jest przeprowadzany w I semestrze klasy III i obejmuje następujące przedmioty: Technologia gastromiczna Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii Pracownia gastronomiczna
Egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe z kwalifikacją organizacji żywienia i usług gastronomicznych jest przeprowadzany po I semestrze klasy IV i obejmuje następujące przedmioty: Podstawy żywienia człowieka Organizacja produkcji gastronomicznej Usługi gastronomiczne Pracownia planowania żywienia Pracownia obsługi konsumenta Po zaliczeniu obydwu kwalifikacji uczeń otrzymuje tytuł: Technik żywienia i usług gastronomicznych
Zdobyte umiejętności Absolwent tego kierunku będzie umiał: Oceniać jakość żywności oraz jej przygotowania Profesjonalnie przygotować wszelkiego rodzaju potrawy i napoje z zastosowaniem nowoczesnych technologii Obsługiwać konsumentów z wykorzystaniem różnych metod obsługi Planować i oceniać żywienie różnych grup ludności Organizować produkcje gastronomiczną (od zapotrzebowania po produkcję i obsługę gości) Planować i organizować usługi gastronomiczne
Miejsca odbywania praktyk Tawerna Kaper Grand Hotel Tiffi Hotel Port 110 Hotel Stary Tartak Restauracja Smocza Jama Restauracja Yellov
Możliwości zatrudnienia w: restauracje, kawiarnie, hotelowe zakłady gastronomiczne, bary szybkiej obsługi , pensjonaty, domy wczasowe, restauracje na statkach i promach
Możliwości zatrudnienia w: Technik żywienia i usług gastronomicznych może być również zatrudniany w: szpitalach, sanatoriach, szkołach, internatach, stołówkach prowadzonych przez zakład pracy, czy w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją produktów i półproduktów spożywczych. ponadto może również prowadzić własną działalność gospodarczą
„Do tego trzeba mieć artystyczną duszę i wyczucie smaku, nie tylko tego fizycznego, kucharz musi zrobić małe przedstawienie aktorami są składnikami, a sceną staje się talerz”
Zajęcia praktyczne w naszej szkole
ZAPRASZAMY