PODSTAWA SYSTEMU HACCP przykładowy fragment prezentacji

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Eksploatacja urządzeń przetwórstwa spożywczego w aspekcie HACCP, GMP, GHP Dr inż. K. Olszewski.
Advertisements

GHP- mycie i dezynfekcja
Obliczanie powierzchni budynków
Wymagania weterynaryjne dla wybranych form przetwórstwa i sprzedaży produktów rybołówstwa lek. wet. Andrzej Szpulak.
System dozowania:.
Warunki sanitarno-higieniczne konieczne do spełnienia
„GHP w przetwarzaniu żywności w przedsiębiorstwie Tamar Foods w Wielkiej Brytanii” Marta Ryczek.
Nowa dyrektywa maszynowa 2006/42/WE zmiany
Prezentacja firmy.
Analizy marketingowe – analizy odbiorców.
Fizjologia i zachowanie indyków. Logistyka transportu i dobrostan
Innowacyjność zagadnienia wprowadzające
Podstawowe wymagania dla kiosków i sklepików szkolnych:
Podstawowe wymagania dla stołówek szkolnych:
Podstawowe wymagania higieniczno-sanitarne dla pionu żywienia w szkołach. Wymagania, które muszą być spełnione przy produkcji i wprowadzaniu do obrotu.
Wskazówki dla dyrektorów w zakresie wymagań higieniczno-sanitarnych dla obiektów żywieniowo-żywnościowych działających na terenie szkół. Maria Suchowiak.
w przetwórstwie i przechowalnictwie żywności
Lek. wet. Andrzej Szpulak Wymagania weterynaryjne dla wybranych form przetwórstwa i sprzedaży produktów rybołówstwa cz.2 lek. wet. Andrzej Szpulak specjalista.
Wymagania higieniczne dla przetwórstwa owocowo- warzywnego.
- ZASADY REJESTRACJI, DZIAŁALNOŚCI - PODOBIEŃSTWA I RÓŻNICE.
ŚWIATOWY TYDZIEŃ WODY 2011.
oraz ocena ryzyka Piotr Czerwczak
Co zyskujesz kupując mrożone pierogi, kluski i naleśniki-
Dobra Praktyka Wytwarzania (GMP) Dobra Praktyka Laboratoryjna (GLP)
W prosty sposób, szybko i bez przerwy w pracy zakładu wykonujemy malowanie, czyszczenie i lakierowanie hal przy użyciu specjalnych platform roboczych.
Nadzór nad produkcją, przetwórstwem i obrotem żywności w Polsce opiera się na dwóch systemach kontroli: system kontroli zewnętrznej (niezależny od producenta),
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Wymagania obowiązujące przy produkcji i sprzedaży żywności tradycyjnej Gniezno Mariola Karczewska.
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
WYMAGANIA SANITARNE DOTYCZĄCE GOSPODARSTW AGROTURYSTYCZNYCH
Zadania gospodarki smarowniczej w przedsiębiorstwie przemysłowym
PREZENTACJA ŚCIĄGNIĘTA ZE STRONY www. zygmunt. legutko. edu
Tradycyjne wyroby irlandzkie w zakładach o charakterze przemysłowym.
Transport produktów spożywczych
GLP Dobra Praktyka Laboratoryjna
SYSTEM JAKOŚCI Audit wewnętrzny
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
OD KONTROLI DO AUDITU HACCP
Planowanie przepływów materiałów
Kurs-09 Zasady sanitarne, bezpieczeństwo biologiczne i stosowanie systemu HACCP? - dla ryb hodowlanych w aspekcie bezpieczeństwa produktów Autorzy,
Technik żywienia i gospodarstwa domowego Numer z klasyfikacji zawodów:
Uniwersytet Gdański, Wydział Zarządzania
Obróbka wstępna surowca
GMP/GHP.
Zaprawy murarskie i tynkarskie - co warto o nich wiedzieć
Krytyczne punkty kontroli - CCP
Wymagania higieniczno-sanitarne w stosunku do placówek wypoczynku
INNE SYSTEMY ZARZĄDZANIA
Dostawy bezpośrednie środków spożywczych pochodzenia roślinnego
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
SILHORKO-EUROWATER A/S EUROWATER. 11 października 2015Kongres Przemysłu Kosmetycznego2  Międzynarodowa sieć.
Wdrażanie systemu HACCP w gastronomii
System zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności HACCP
LESZEK ZALEŚNY Zmiany w ustawie z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty opublikowane po dniu 1 września 2015 r. Leszek.
1 © copyright by Piotr Bigosiński DOKUMENTACJA SYSTEMU HACCP. USTANOWIENIE, PROWADZENIE I UTRZYMANIE DOKUMENTACJI. Piotr Bigosiński 1 czerwiec 2004 r.
Autor: Piotr Bigosiński. Quality Systems.
Autor: Piotr Bigosiński, Quality Systems
Pakiety ładunkowe Marek Stanisławski Systemy logistyczne.
Wymagania w zakresie sprawowania nadzoru sanitarnego Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna we Wrocławiu.
„Infrastruktura zakładu opieki zdrowotnej i aparatura medyczna – jak efektywnie dokonywać pożądanych zakupów” KIELCE 20 WRZEŚNIA 2012 WITOLD PONIKŁO.
PRAKTYKI ZAWODOWE W NESTLÉ PURINA NOWA WIEŚ WROCŁAWSKA.
Budynki klasy A a koncepcja Facility Management. Definicja Facility Management Termin Facility Management (FM) nie posiada precyzyjnego odpowiednika w.
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
"Projekt zintegrowanego systemu teleinformatycznego dla obiektu specjalnego" Rafał Byczek Z 703.
Preferencje zawodowe uczniów Publicznego Gimnazjum Nr 24 w Specjalnym Ośrodku Szkolno – Wychowawczym w Białymstoku w roku szkolnym 2014/2015 Opracowała:
Rolniczy Handel Detaliczny
Obszary inteligentnych specjalizacji Wielkopolski
Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Zielonej Górze
DELTA TRANS PREZENTACJA
Zapis prezentacji:

PODSTAWA SYSTEMU HACCP przykładowy fragment prezentacji ZASADY GMP PODSTAWA SYSTEMU HACCP przykładowy fragment prezentacji

ZASADY GMP Zasady GMP to nic innego jak codzienna praktyka wykonywana w zakładzie oceniana od wielu lat przez służby IW poprzez np.SPIWET Skrót GMP oznacza dobra praktyka produkcyjna Zasady GMP stanowią fundament do tworzenia kompleksowego systemu zapewnienia jakości zdrowotnej w produkcji żywności.

Zasady GMP Dobra Praktyka Produkcyjna - / Good Manufacturing Practice j. ang /działania, które muszą być podjęte, i warunki, które muszą być spełniane, aby produkcja żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością odbywały się w sposób zapewniający właściwą jakość zdrowotną żywności, zgodnie z przeznaczeniem.

Zasady GMP

Budynek Najważniejszą funkcją budynków jest ochrona personelu i środowiska produkcyjnego przed niekorzystnym wpływem warunków zewnętrznych. Zewnętrzne konstrukcje budynków utrudniają dostęp ptaków, gryzoni oraz insektów do wewnątrz. Powierzchnie ścian wewnętrznych powinny być wolne od pęknięć, szczelin, w których mogłyby zagnieździć się szkodniki lub gromadzić zanieczyszczenia. Ściany powinny być gładkie i odporne na działanie środków myjących i dezynfekujących. Podłogi powinny być wykończone materiałem łatwym do utrzymania w czystości, odpornym na wodę i środki myjące (nachylenie 1-2%). W pomieszczeniach produkcyjnych, socjalnych oraz magazynowych połączenia ściana-ściana, ściana-podłoga są zaokrąglone, co ułatwia ich czyszczenie i mycie.

Kontrola mikrobiologiczna półtusz, sprzętu Bydło: kark, szponder, bok oraz krzyżowa

Kontrola mikrobiologiczna półtusz, sprzętu Trzoda chlewna: grzbiet, podgardle (lub policzki), tylne nogi (szynka) oraz brzuch

Plan dystrybucji wody

Plan poboru wody pitnej do analiz Główne ujęcie 1 Poczekalnia żywca M* Główne ujecie 2 Wejście do części socjalnej Punkt 2 Brudna cześć uboju pom. 2.0 Zwrócenie się z pismem o udostępnienie wyników badań fizyko chemicznych -- FCH*

Woda Pobór szczytowy A1+B+C 37 705,4l/doba F(pow., sposobu mycia, ilości personelu, rodzaju technologii, typów urządzeń i maszyn) Różnica w poborze szczytowym wody wynika bezpośrednio z wyboru sposobu mycia zakładu.

Higiena pracownicza

Ochrona przed szkodnikami DDD

Ochrona przed szkodnikami DDD Sporządzenie listy działań korygujących. Wykonanie chemicznych zabiegów dezynsekcji Przeprowadzenie szkoleń dla pracowników Zakładu o szkodnikach Pomiary aktywności szkodników Usunięcie padłych sztuk

CDN.