PODSTAWA SYSTEMU HACCP przykładowy fragment prezentacji ZASADY GMP PODSTAWA SYSTEMU HACCP przykładowy fragment prezentacji
ZASADY GMP Zasady GMP to nic innego jak codzienna praktyka wykonywana w zakładzie oceniana od wielu lat przez służby IW poprzez np.SPIWET Skrót GMP oznacza dobra praktyka produkcyjna Zasady GMP stanowią fundament do tworzenia kompleksowego systemu zapewnienia jakości zdrowotnej w produkcji żywności.
Zasady GMP Dobra Praktyka Produkcyjna - / Good Manufacturing Practice j. ang /działania, które muszą być podjęte, i warunki, które muszą być spełniane, aby produkcja żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością odbywały się w sposób zapewniający właściwą jakość zdrowotną żywności, zgodnie z przeznaczeniem.
Zasady GMP
Budynek Najważniejszą funkcją budynków jest ochrona personelu i środowiska produkcyjnego przed niekorzystnym wpływem warunków zewnętrznych. Zewnętrzne konstrukcje budynków utrudniają dostęp ptaków, gryzoni oraz insektów do wewnątrz. Powierzchnie ścian wewnętrznych powinny być wolne od pęknięć, szczelin, w których mogłyby zagnieździć się szkodniki lub gromadzić zanieczyszczenia. Ściany powinny być gładkie i odporne na działanie środków myjących i dezynfekujących. Podłogi powinny być wykończone materiałem łatwym do utrzymania w czystości, odpornym na wodę i środki myjące (nachylenie 1-2%). W pomieszczeniach produkcyjnych, socjalnych oraz magazynowych połączenia ściana-ściana, ściana-podłoga są zaokrąglone, co ułatwia ich czyszczenie i mycie.
Kontrola mikrobiologiczna półtusz, sprzętu Bydło: kark, szponder, bok oraz krzyżowa
Kontrola mikrobiologiczna półtusz, sprzętu Trzoda chlewna: grzbiet, podgardle (lub policzki), tylne nogi (szynka) oraz brzuch
Plan dystrybucji wody
Plan poboru wody pitnej do analiz Główne ujęcie 1 Poczekalnia żywca M* Główne ujecie 2 Wejście do części socjalnej Punkt 2 Brudna cześć uboju pom. 2.0 Zwrócenie się z pismem o udostępnienie wyników badań fizyko chemicznych -- FCH*
Woda Pobór szczytowy A1+B+C 37 705,4l/doba F(pow., sposobu mycia, ilości personelu, rodzaju technologii, typów urządzeń i maszyn) Różnica w poborze szczytowym wody wynika bezpośrednio z wyboru sposobu mycia zakładu.
Higiena pracownicza
Ochrona przed szkodnikami DDD
Ochrona przed szkodnikami DDD Sporządzenie listy działań korygujących. Wykonanie chemicznych zabiegów dezynsekcji Przeprowadzenie szkoleń dla pracowników Zakładu o szkodnikach Pomiary aktywności szkodników Usunięcie padłych sztuk
CDN.