Legenda litwińskich potraw Przygotowała: Agata Jankowska klasa 6B
Cepeliny Cepeliny po polsku to Kartacze W Wilnie są w każdej restauracji Standardowa porcja to 2 sztuki, bo są wielkości dużych gołąbków Jak robimy Cepeliny? Tarkujemy surowe ziemniaki, Dodajemy jajko, mąkę, gorące mleko, sól, Następnie wszystko musimy wymieszać i masę wlewamy do posmarowanej olejem brytfanny. Pieczemy w piekarniku przy temperaturze 200°C 1 godz. Przed podaniem kroimy na duże kawałki i polewamy śmietaną albo zasmażką.
Smażony chleb - przystawka do piwa Co jest potrzebne? Ciemny litewski chleb, olej, kilka ząbków czosnku, żółty ser. Jak przygotować? Chleb kroimy na wąskie paseczki i smażymy je w gorącym oleju Nacieramy czosnkiem Posypujemy usmażony chleb żółtym serem i krótko zapiekamy w kuchence mikrofalowej. Na litwie jedzą tą potrawę do piwa i tym podobne.
Sałatka litewska Jest ona bardzo prosta do przygotowania Co jest potrzebne? 100 g szynki, 150 g groszku konserwowego, 2 marynowane ogórki, 2 ugotowane marchwie, 4 ugotowane w mundurach ziemniaki, 2 ugotowane jajka, sól, pieprz mielony, majonez. Jak przygotować? Szynkę, marynowane ogórki, ugotowane Marchew, ziemniaki i jajka pokrojć w kostkę Dodać osączony z zalewy groszek, sól i pieprz do smaku, majonez. Wszystkie składniki wymieszać.
Babka ziemniaczana Co jest potrzebne? 1 kg ziemniaków, 1 jajko, 1 cebula, 2 łyżki mąki, 50 g boczku, 100 g mleka, sól. Jak przygotować? Tarkujemy surowe ziemniaki, dodajemy jajko, mąkę, gorące mleko, sól Następnie wszystko musimy wymieszać i masę wlewamy do posmarowanej olejem brytfanny. Pieczemy w piekarniku przy temperaturze 200°C 1 godz. Przed podaniem babkę kroimy na duże kawałki i polewamy śmietaną albo zasmażką: pokrajany w kostkę boczek smażymy z cebulą i w końcu dodajemy trochę śmietany.
Litewskie sery z twarogu Najlepsze są tłuste (22%), robione z twarogu. Często dodawany jest też kminek. Mają kształt serc. Smakują wyśmienicie z konfiturami albo z miodem. Będąc na Litwie ser można kupić w każdym sklepie spożywczym i zrobić sobie litewskie kanapki: kromkę czarnego litewskiego chleba smarujemy masłem, kładziemy kawałek sera, a na ser konfitury lub miód.
Serki w polewie czekoladowej Będąc na Litwie warto wpaść po słodkie serki w polewie czekoladowej. Lubią nie tylko dzieci, lecz i dorośli. Smaczne i godne polecenia są serki z serii MAGIJA, JO, JONUKAS.
Kindziuk – skiłandis Kindziuk jest robiony z wieprzowiny, mięso kroi się w kostkę, dodaje się sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, czosnek. Przygotowane mięso wkłada się do dobrze umytego, suchego żołądka wieprzowego. Napychać żołądek trzeba bardzo szczelnie, aby nie było w środku powietrza, następnie należy go zaszyć. Przechowuje się kindziuki w wilgotnym pomieszczeniu 2 - 4 tygodnie, następnie się wędzi.
Tort robiony jest m. in. z dużej ilości jajek i masła. Przeciętny sękacz ma 50 – 60 cm wysokości. Piecze się go na specjalnym walcu nad paleniskiem, walec się obraca i powstają charakterystyczne sęki – sople. Sękacz – šakotis
Ser jabłkowy (lit. obuolių sūris) – gdy dojrzałe antonówki jesienią są przynoszone do domu. Wiele gospodyń na Litwie z tych kwaśnych jabłek, cukru i cynamonu przygotowuje świetny smakołyk do kawy lub herbaty - ser jabłkowy. Ten przysmak można także kupić w supermarketach. Ser jabłkowy
Agata Jankowska klasa 6b 2016r. Źródło: Internet Dziękuję za uwagę Agata Jankowska klasa 6b 2016r. Źródło: Internet