Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Chemia w życiu Wykonał: Radosław Flak Z klasy 1A 2011/2012.
Czy kwasy reagują z solami?
Doświadczenie z wodą i atramentem
Tajemnicze pismo z mąki
Przepisy REGIONALNE.
Sprawozdanie z doświadczenia
Nazwa szkoły: Publiczne Gimnazjum im. Książąt Pomorza Zachodniego w Trzebiatowie ID grupy: 98/46_MF_G1 Kompetencja: Zajęcia projektowe, komp. Mat.
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
Woda i roztwory wodne. Spis treści Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie.
Mieszaniny substancji
Badanie wpływu temperatury na rozpuszczalność
3 Proste doświadczenia z lodem Projekt: Mateusza Ciałowicza Opiekun: pani mgr Dorota Ciałowicz.
Sonia Rucińska i Victoria Peplińska
,,JAK WYKORZYSTAĆ PASJE BADACZA’’
Lód Właściwości i niecodzienne użycie.
Biologia jako nauka eksperymentalna
Średniowieczna pracownia alchemiczna
Biologia jako nauka eksperymentalna.
Wykorzystaj czas.
Czyli historia 2 blondynek z paczką zapałek 
Sprawozdanie z projektu Mali Badacze realizowanego w klasach I-III Publicznej Szkoły Podstawowej nr 52 w roku szkolnym 2012/2013.
Mali odkrywcy Dokonania podczas pracy nad realizacją projektu w roku szkolnym 2012/2013.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Szymon Owczarek Wojtek Łyczek
Nasze doświadczenia Jakie ph ma słodkie mleko?
Eksperymenty, doświadczenia, pokazy fizyczne
Co dzieje się z solą kuchenną po wsypaniu do wody?
Jasielska Liga Naukowa z LOTOSEM
"MALI BADACZE - przez doświadczenie do zrozumienia"
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Woda i roztwory wodne.
WODA.
WYKONAŁA : Katarzyna Kózka
Na zajęciach z matematyki umiejętnie rozwijamy swoje zdolności logicznego myślenia, argumentacji, jak również ćwiczymy sprawność stosowania poznanych.
Doświadczenie z atramentem
BARTEK KOSIŃSKI klasa III E
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Potęga Eksperymentu.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Agnieszka Sączek kl.II b Edyta Długopolska kl.II b
Chemia w kolorach tęczy
Podróże po świecie Smaki Europy.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
PIZZA PROJEKT WYKONANY PRZEZ CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO POD OPIEKĄ P. MILENY MAKOWSKIEJ.
Boże Narodzenie. Autor : Julia Waś V B.
Święta Bożego Narodzenia
TYDZIEŃ NAUKOWCA Przedszkole nr 4 KRAINA ODKRYWCÓW w Nidzicy.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Dzięki niej substancje odżywcze mogą docierać do wszystkich zakątków naszego organizmu, aby ten mógł prawidłowo funkcjonować. Oczyszczanie z toksyn, reakcje.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
Wykonawcy projektu: N. Oniszczuk, E. Pszczółka, Ł. Żukowski nauczyciel nadzorujący: mgr Ewa Karpacz.
Scenariusz lekcji chemii: „Woda jako rozpuszczalnik”
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Autorzy: Khava Aboubakarova i Jadwiga Kolewska
Czy substancje można mieszać?
Do 250 cm 3 15% roztworu soli kuchennej (chlorek sodu, NaCl) dodano 200 g 15% roztworu chlorku potasu, KCl (substytut soli kuchennej w diecie bezsodowej).
BADANIE POWSTAWANIA GAZU W TRAKCIE FOTOSYNTEZY
Zdrowe przysmaki klasy 1 e
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Projekt Gimnazjalny – ,,Chemia bawi i uczy”
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
„Fizyczna karuzela”- eksperymenty
Eksperymentujemy i odkrywamy – radość wielką z tego mamy.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie

Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie Chemia to nauka badająca naturę i właściwości substancji, i przemiany, które zachodzą pomiędzy nimi. Chemia zajmuje się właściwościami różnych substancji, które wynikają bezpośrednio z ich budowy atomowej. Co to jest chemia?

Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie Eksperymenty chemiczne budzą w dzieciach ciekawość świata i chęć poznawania dziedziny nauki jaką jest chemia.

Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie Każda kuchnia to bardzo dobre miejsce do przeprowadzania eksperymentów.

Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie Sól, woda, mąka, ocet czy sok z cytryny to idealne odczynniki, dzięki którym możemy przeprowadzić eksperymenty chemiczne. Menzurki i okulary to przydatne rzeczy podczas doświadczeń

Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie Co możemy rozpuścić? Dzieci to doskonale wiedzą  W herbacie rozpuszcza się cukier wtedy, gdy ją słodzimy. W wodzie rozpuszcza się cukier, sól, kwasek.

Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie Wody i cukru nie da się już rozdzielić. Są takie przypadki, gdy możemy rozdzielić połączone składniki ze sobą, np. wodę i mąkę. Po wymieszaniu i odstawieniu na kilka minut mąka opada na dno, bo jest cięższa od wody. Mąka nie rozpuszcza się w wodzie. Olej będzie pływał nie zmiesza się z wodą a piasek opadnie na dno, tak jak mąka.

Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie Co jest cięższe: woda czy ugotowane jajko? Jajko spadnie na dno, ale jeśli do wody dodamy kilka łyżek soli to jajko będzie pływać. Słona woda jest cięższa od ugotowanego jajka, dlatego unosi go na powierzchni.

Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie Czy olej i ocet się zmieszają? Zapełnij połowę szklanki olejem i dodaj dwie łyżki octu. Pomieszaj. Czy substancje się zmieszają? Olej jest lżejszy niż ocet, dlatego pływa na powierzchni.

Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie Każde dziecko lubi eksperymentować !!! W domu, w przedszkolu może wykonać proste doświadczenia. To świetna zabawa i pouczająca przygoda.

Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie Ogień jest niebezpieczny i tylko pod opieką dorosłych można wykonywać to doświadczenie. Co się stanie, jak przykryjemy świeczki?

Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie Zabawy z magnesami także są ciekawe  

Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie Dzieci bardzo lubią eksperymentować

Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie „Powiedz mi, a zapomnę.  Pokaż mi, a zapamiętam.  Pozwól mi zrobić, a zrozumiem.”  /Konfucjusz/ Opracowanie Kamilla Ber