Realizacja zadań Akademii Zdrowego Przedszkolaka

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Advertisements

Podróż do Mlecznej Krainy
IV Edycja „Akademia Zdrowego Przedszkolaka”
Sprawozdanie z realizacji programu
Akademia Zdrowego Przedszkolaka
AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY”
Przedszkolak Pełen Zdrowia
AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA „ZBOŻA ZJADAMY- ENERGIĘ Z TEGO MAMY” realizacja programu przez Filię Samorządowego Przedszkola nr.110 w Krakowie.
Przedszkole nr 16 im. Jana Brzechwy ul. Szarotki Konin
Akcja Akademii Zdrowego Przedszkolaka Zboża zjadamy, energię z nich mamy w Przedszkolu nr 57, w grupie V Akcja rozpoczęła się w połowie września 2013 W.
Zboża zjadam energię z nich mamy!
SPRAWOZDANIE Z AKCJI „PODRÓŻ DO MLECZNEJ KRAINY”
Zboża zjadamy energię z nich mamy
PODRÓŻ DO MLECZNEJ KRAINY
Sprawozdanie „Podróż do mlecznej krainy”
Zboża zjadamy energię z nich mamy
SPRAWOZDANIE PRZEDSZKOLAK PEŁEN ZDROWIA ZIMA 2012/2013.
ZBOŻA ZJADAMY – ENERGIĘ Z NICH MAMY
Przystępując do realizacji edycji programu „ Piramida Zdrowego Żywienia” w grupie 3-latków wprowadziłyśmy dzieci do w/w programu z pomocą bohaterów.
Publiczne Przedszkole nr 18
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Dzieci z oddziałów przedszkolnych A B C Szkoły Podstawowej nr 4 w Aleksandrowie Łódzkim uczestniczyły w jesiennej edycji Piramidy Żywienia Przedszkolaka.
AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA Zboża zjadamy energię z nich mamy
Niepubliczne Przedszkole Językowe SMYKI w Tychach
Przedszkole Gminne im. Krasnala Hałabały w Grodzisku Wielkopolskim
Sprawozdanie z Akcji ,, Zboża zjadamy energię z nich mamy „
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Przedszkole Miejskie Nr 1 „Tęczowa Jedyneczka” Rawa Mazowiecka
Sprawozdanie z warsztatów Zboża zjadamy energię z nich mamy Dnia 7 Listopada w przedszkolu nr 78 przy ul Radarowej 4a rozpoczęliśmy V edycję akcji Piramida.
ZBOŻA ZJADAMY ENERGIĘ Z NICH MAMY
SPRAWOZDANIE Z AKCJI „ZBOŻA ZJADAJMY ENERGIĘ Z NICH MAMY”
ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI AKCJI „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY”
Oddział przedszkolny w Zespole Szkół z Oddziałami Integracyjnymi
„ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY” sprawozdanie z realizacji
„Podróż do mlecznej krainy” - sprawozdanie z realizacji
ZBOŻA ZJADAMY ENERGIĘ Z NICH MAMY PRZEDSZKOLE NR 4 W DĄBROWIE GÓRNICZEJ.
SPRAWOZDANIE „Zboża zjadamy energię z nich mamy”
Dzieci z naszego przedszkola od października 2013 roku do stycznia 2014 roku, brały udział w akcji PIRAMIDA ŻYWIENIA PRZEDSZKOLA pod hasłem: ZBOŻA ZJADAMY.
Przedszkole Publiczne w Legnickim Polu Koordynator Monika Fesz
MIEJSKIE PRZEDSZKOLE NR 10 W ZGIERZU. W akcji „Zboża zjadamy energię z nich mamy” wzięły udział wszystkie cztery grupy naszej placówki. Poszczególne etapy.
Przedszkole „Bajkowe Nutki” we Wrocławiu
Zboża zjadamy energię z nich mamy
Akcja została przeprowadzona na przełomie października i listopada ( ), wzięły w niej udział obie grupy przedszkolne Leśne Duszki(5- latki)
Sprawozdanie z realizacji programu Akademia Zdrowego Przedszkolaka „Zboża zjadamy – energię z nich mamy”
Sprawozdanie z Akademii Zdrowego Przedszkolaka.
Akcja rozpoczęła się 13 stycznia, a zakończyła 21 lutego (przerwa w czasie ferii zimowych). Wzięły w niej udział obie grupy przedszkolne: Leśne Duszki.
SPRAWOZDANIE Z VI EDYCJI PIRAMIDY ŻYWIENIA PRZEDSZKOLAKA „UCZYMY SIĘ O JEDZENIU W EKOLOGICZNYM ZNACZENIU” Oddział przedszkolny W zespole szkół z oddziałami.
Przedszkole Miejskie nr 2 w Sosnowcu
ODPORNOŚĆ WZMACNIAMY BO O ZDROWE ŻYWIENIE I HIGIENĘ DBAMY
Uczymy się o jedzeniu w ekologicznym znaczeniu
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PROGRAMU AKADEMII ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA „UCZYMY SIĘ O JEDZENIU W EKOLOGICZNYM ZNACZENIU” Koordynator: Agnieszka Szewczyk.
SPRAWOZDANIE Z AKCJI-PIRAMIDA ZDROWIA „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIE Z NICH MAMY” PRZEDSZKOLE NR 7 Łaziska Górne Ul. Dworcowa 49.
Zespół Szkół w Bakałarzewie
SPRAWOZDANIE Z PRZEBIEGU AKCJI Gminne Przedszkole Nr 4 w Świętoszowicach ul. Mikulczycka Świętoszowice Koordynator akcji - Szarlota Miśkiewicz.
PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 52 W SOSNOWCU
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PROGRAMU „AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA” OPRACOWAŁY: DANUTA SZMANDRA, ANNA BEDNAREK „ODPORNOŚĆ WZMACNIAMY BO O ZDROWIE I HIGIENĘ.
To już wiemy! A jak się dowiedzieliśmy - prosimy przeczytać i pooglądać zdjęcia. Przedszkolacy z Miejskiego Przedszkola nr 2 im. Jana Brzechwy w Knurowie.
w Przedszkolu nr 4 w Stalowej Woli
„PODRÓŻ DO KRAINY PEŁNEJ ZDROWIA „
„8 LISTOPADA-DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
Przedszkole Samorządowe nr 3 Skawina. * Założenia innowacji pedagogicznej: * W naszym przedszkolu promujemy zdrowy tryb życia, dzieciom wpajamy podstawy.
Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia 2015 Przykład „dobrej praktyki” w Samorządowej Placówce Wychowania Przedszkolnego nr 9 w Kętach.
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Publiczne Przedszkole w Legnickim Polu Koordynator: Monika Fesz.
Sprawozdanie z realizacji programu. Przedszkole Miejskie nr 20 im. Przyjaciół Przyrody w Gorzowie Wlkp. Opracowała: Magdalena Wdzięczna.
ODŻYWIAJ SIĘ ZDROWO- ŻYJ KOMFORTOWO
Sprawozdanie z przeprowadzonej akcji
Sprawozdanie z realizacji VII edycji Akademii Zdrowego Przedszkolaka
Zapis prezentacji:

Realizacja zadań Akademii Zdrowego Przedszkolaka „Zboża zjadamy energię z nich mamy” Miejskie Przedszkole Nr 4 w Oławie

Sprawozdanie z akcji Piątą edycję akcji „Piramida Żywienia Przedszkolaka” pod hasłem „Zboża zjadamy energię z nich mamy” wspólnie z dziećmi w naszym przedszkolu realizowałyśmy jesienią 2013 roku (październik/ listopad). W programie brało udział 5 grup, w sumie 132 dzieci. Podczas zajęć nauczycielki szczegółowo omówiły dwa piętra piramidy żywienia- pierwsze: kasze, makarony, pieczywo oraz drugie: nasiona strączkowe, pestki i tłuszcze. Utrwalając dziecięcą wiedzę o prawidłowym żywieniu przypomniałyśmy im również czym jest Piramida Żywienia Przedszkolaka. Treści zawarte w konspektach nauczycielki podzieliły na ośrodki tematyczne, wpisując je w plany pracy wychowawczo- dydaktycznej w danej grupie wiekowej. Starałyśmy się przekazywać dzieciom wiedzę w porządku przyczynowo- skutkowym opierając się na konkretach. Dzięki takim naszym działaniom wszystkie założone przez organizatora cele zostały zrealizowane. Materiały udostępnione przez organizatora były ciekawe i urozmaicone oraz przygotowane na wysokim merytorycznym poziomie. Jedynym utrudnieniem dla nas było brak możliwości otrzymania przynajmniej części materiałów w formie papierowej. Wydrukowanie tak dużej ilości materiałów do przeprowadzenia akcji wśród wszystkich przedszkolaków z naszej placówki wymagało zaangażowania się rodziców i sponsora. Najważniejsze jednak, że się udało i było warto!

I tydzień W pierwszym tygodniu prócz przypomnienia czym jest Piramida Żywienia Przedszkolaka zapoznałyśmy dzieci z rodzajami zbóż i produktami zbożowymi. Pomogli nam w tym bohaterowie bajki „Zwierzątka ze Zdrowego Zakątka”, którzy będąc w podróży do wnętrza piramidy wspólnie z dziećmi poznawali jej piętra, dowiadując się jakie produkty są niezbędne w codziennej diecie przedszkolaka. Dzieci doskonale poradziły sobie z ułożeniem w odpowiedniej kolejności ilustracji produktów z kolejnych pięter piramidy. Ponadto potrafiły argumentować, dlaczego właśnie taką kolejność wybrały, gdyż wiedzą, że aby być zdrowym należy zjadać produkty z wszystkich pięter piramidy. Dzięki kolejnym opowiadaniom, planszom, ilustracjom i zabawom ruchowym dzieci dowiedziały się, że najniższe i najważniejsze piętro piramidy stanowią produkty zbożowe. Dzieci wiedzą także z jakich zbóż one powstają, znają także ich nazwy. Mają świadomość, że produkty zbożowe zawierają niezbędne w ich diecie węglowodany oraz witaminy i że produkty, takie jak pełnoziarnisty makaron czy ciemne pieczywo są zdrowsze. Informacją jaką najczęściej dzieliły się z rodzicami po powrocie do domu była rola błonnika zawartego właśnie w produktach zbożowych.

Poznajemy Piramidę Zdrowego Przedszkolaka Układamy piramidę Zabawy ruchowe Lubimy kolorować

II tydzień W drugim tygodniu poznawaliśmy pieczywo, makarony oraz płatki zbożowe. Dzieci dowiedziały się jak powstaje chleb. Poszczególne etapy powstawania pieczywa bardzo je zaintrygowały. Z radością smakowały różne rodzaje pieczywa przyniesione z domu. Z ilustracji ukazujących etapy powstawania chleba dzieci wykonały książeczkę, którą zabrały do domu chcąc opowiedzieć rodzicom jak powstaje chleb. Przedszkolaki uczestniczyły również w wycieczce do piekarni oraz sklepu spożywczego. Poznając produkty zbożowe omówiliśmy kolejny produkt zbożowy- płatki. Dzieci mocno rozczarowały się słysząc, że ich ulubione kuleczki czekoladowe wcale nie są takie zdrowe, jak mówi reklama. Rozczarowanie nie trwało jednak zbyt długo, ponieważ już następnego dnia wykonaliśmy własne mesli z płatków owsianych, świeżych i suszonych owoców oraz z pestek i zjedliśmy je z jogurtem naturalnym. Kolejnym produktem, jaki poznały dzieci był makaron. Przyniesione z domu różne rodzaje makaronu posłużyły dzieciom do wykonania pięknych korali, które wręczyły rodzicom. Urządziliśmy sobie również wielką makaronową ucztę, smakując różne rodzaje makaronu. Najwięcej radości dało nam jedzenie długiego makaronu spaghetti. Dzięki pracy na konkretach dzieci mogły nie tylko widzieć i dotykać, tego o czym się uczą, ale także wąchać czy smakować, a degustacje różnych produktów bardzo spodobało się naszym przedszkolakom.

Jak powstaje chleb Robimy książeczkę Odwiedzamy piekarnie i bawimy się w piekarzy noszących worki z mąką

Poznajemy makaron Oglądamy i smakujemy Dotykamy i tworzymy

Poznajemy płatki zbożowe Rozpoznajemy te zdrowe Robimy zdrowe mesli

III tydzień W trzecim tygodniu naszej przygody z bohaterami bajki „Zwierzątka ze zdrowego Zakątka” poznaliśmy kasze, ryż i rośliny strączkowe. Dzieci dowiedziały się, że kasze są źródłem dużej ilości węglowodanów, a te są „paliwem” dla naszego mózgu. To porównanie trafiło do naszych niejadków, bo podczas zajęć dały się namówić na spróbowanie kaszy. Dzieci doskonale poradziły sobie z rozpoznawaniem różnego rodzaju kasz i potrafiły je nazywać. Z ochotą wykonywały zabawy ruchowe związane z tematem i prosiły o ich przeprowadzanie już po zakończeniu tematu. W gr. III najbardziej przypadła do gustu zabawa „Kipi kasza”, przez co stała się ulubioną zabawą podczas rozgrzewki do ćwiczeń gimnastycznych. Poznając ryż, dzieci razem ze „Zwierzątkami ze Zdrowego Zakątka” dowiedziały się jak jest on uprawiany i że ryż nie rośnie w Polsce. Wspólnie z paniami kucharkami zaplanowałyśmy „ryżową ucztę”. Podczas obiadków na naszych talerzach gościły między innymi: zupa ryżowa, ryż z sosem na słono, ryż z polewą owocową a na podwieczorek wafle ryżowe. To był bardzo intensywny tydzień.

Poznajemy kasze i ryż Lubimy ryż Nasza ulubiona zabawa i eksperymentowanie Lubimy ryż

IV tydzień W tygodniu czwartym omówiliśmy rośliny strączkowe. Wybraliśmy się na wycieczkę do warzywniaka, podczas której dzieci mogły wybrać spośród warzyw ułożonych na półkach rośliny strączkowe. Udało się to tylko kilkorgu z dzieci. Gdy wróciliśmy do przedszkola dokładnie podsumowaliśmy wiedzę na temat roślin strączkowych rozpoznając je i nazywając ich nasiona. Dzieci dowiedziały się, że zajmują one przedostatnie piętro Piramidy Żywienia Przedszkolaka i są uzupełnieniem zdrowej, zbilansowanej diety. Używając nasion tych roślin wykonaliśmy instrumenty muzyczne, które posłużyły nam w akompaniamencie do piosenki „Polka- fasolka”. Doskonałym zakończeniem poznawania produktów zbożowych i roślin strączkowych było wykonanie przez dzieci pracy plastycznej „Zbożowa mandala”. Była to nie tylko doskonała okazja do utrwalenia wiadomości ale także świetny sposób na rozwijanie twórczego myślenia.

Poznajemy rośliny strączkowe Zbożowa mandala Robimy instrumenty, szukamy roślin strączkowych

V tydzień W ostatnim tygodniu akcji poznawaliśmy tłuszcze, zarówno te znane dzieciom na co dzień, takie jak: masło i olej, ale także te zawarte w produktach takie jak: ryby, pestki czy orzechy. Pomogły nam w tym plansze edukacyjne, ilustracje oraz bajka „Zwierzątka ze Zdrowego Zakątka”. Dzieci wiedzą, jak powstaje olej i z czego może być wykonany. Przedszkolaki dziwiły się, że olej zrobiony może być np. z małych ziarenek sezamu czy kukurydzy. Przedszkolaki z gr. V szczególnie upodobały sobie zabawę ruchową „Smarowanie chleba masłem”, gdyż dała im ona możliwość swobodnej ekspresji ruchowej, każdy bowiem na swój sposób potrafił ślizgać się na kocu, „smarując” chleb. Dużo mówiliśmy również o słodyczach i słonych przekąskach. Dzieci dowiedziały się, że są one bardzo niezdrowe i że należy ich unikać. Wspólnie z rodzicami zdecydowaliśmy się na wprowadzenie zasady „Na urodzinki- witaminki”, która mówi, że dziecko obchodzące urodziny i chcące świętować je w przedszkolu, częstuje kolegów zdrowymi przekąskami, a nie jak to zwykle bywało cukierkami. Pomysł okazał się bardzo trafiony i niezwykle spodobał się dzieciom, które nie mogły doczekać się swojego święta, na którym wspólnie wykonywaliśmy sok z marchwi czy sałatkę owocową. Dodatkowo pomysł pokazał dzieciom, że ważne jest nie tylko to, co wiemy o zdrowym odżywianiu, ale przede wszystkim to jak tą wiedzę stosujemy na co dzień.

Witaminki na urodzinki

Nasz pomysł 25 listopada na terenie naszego miasta zorganizowałyśmy happening z okazji Światowego Dnia Pluszowego Misia. Jest to nasza coroczna impreza, a w tym roku odbyła się pod hasłem „Miś Ci powie, jak dbać o zdrowie”. Celem imprezy było propagowanie zasad zdrowego odżywiania, dbania o higienę osobistą i propagowanie aktywnego stylu życia wśród dzieci przedszkolnych. Podczas happeningu rozstrzygnięty został konkurs plastyczny o tematyce zdrowotnej, odbyła się również pogadanka z prezentacją multimedialną, dzięki której dzieci poznały poszczególne piętra piramidy, a rady dotyczące zdrowego odżywiania, higieny i aktywności fizycznej dawał dzieciom znany i lubiany Miś Uszatek. Podczas imprezy dzieci brały udział w konkursach o tematyce zdrowotnej, które były okazją do podsumowania wiedzy dotyczącej zdrowego stylu życia. Każdy uczestnik happeningu otrzymał „Misiowy przysmak”- słoiczek miodu. Sądzimy, że dzięki temu udało nam się zaszczepić wśród przedszkolaków nawyk dbania o zdrowie, w tym o zdrowe odżywianie, tężyznę fizyczną oraz o higienę osobistą.

„Miś Ci powie, jak dbać o zdrowie”

Współpraca z rodzicami Podczas realizacji programu ściśle współpracowałyśmy z rodzicami przeprowadzając wśród nich ankietę dotyczącą zdrowego odżywiania oraz przeprowadzając wykład przybliżający założenia realizowanego przez nas programu. Zaprosiłyśmy rodziców również na podsumowanie akcji, gdzie przedstawiłyśmy prezentację przesłaną przez organizatora. Rodzice chętnie uczestniczyli w przygotowaniach do zajęć zaopatrując dzieci w potrzebne pomoce oraz z zaangażowaniem wdrażali założenia programu także w domu. Większość rodziców zadeklarowała, że nie odwiedzi z dziećmi nowo otwartej restauracji z jedzeniem typu fast- food, której otwarcie miało miejsce w naszym mieście. Cieszy nas ogromnie taka postawa rodziców.

Dziękujemy gorąco za możliwość udziału w akcji Opracowała i koordynowała: mgr Monika Leszko